Boter of margarine: wat is beter

In dit artikel over boter of margarine: wat is beter wil ik graag aan de hand van bewijzen ingaan op de jarenlange discussie wat nu eigenlijk gezonder is. Terwijl we doodgegooid worden door reclame over margarine, wordt roomboter als dikmaker aangeduid. Lees verder en ontdek het verschil boter of margarine: wat is beter.

 

Wat is boter?

Boter is een natuurlijk product, gemaakt van room (direct product van melk). Boter kan perfect zelfgemaakt worden door een beker slagroom te lang door te kloppen. Het overtollige vocht eruit laten lopen, zout en kruiden naar smaak toevoegen en je hebt boter. Zoals je kunt zien is er geen sprake van verdere toevoegingen. De boter in de winkel wordt niet veel anders gemaakt en is een volkomen natuurlijk product.

Boter is verkrijgbaar met of zonder kruiden (bijvoorbeeld als kruidenboter), met of zonder zout. Voor welke variant gekozen wordt is afhankelijk van de toepassing en de eigen wensen en voorkeuren. In boter zit vitamine A en vitamine D, onmisbaar voor ons lichaam.

 

boter

Wat is margarine?

In tegenstelling tot boter is margarine geen natuurlijk product, maar is het in 1869 uitgevonden door een Franse chemicus. Aanvankelijk bestond margarine uit een mengsel van rundvet en magere melk, later werden hier allerlei additieven aan toegevoegd. De bestanddelen van margarine zijn: plantaardige oliën, soms gecombineerd met dierlijke vetten of visolie. Hier worden water, wei en emulgatoren toegevoegd, evenals zout, kleur- en smaakstoffen.

Volgens wettelijke voorschriften moeten bovendien vitamine A en vitamine D toegevoegd worden aan margarine. In tegenstelling tot boter, waarin de vitamines van nature voorkomen.

margarine

 

De productie van margarine

Margerine in zijn oorspronkelijke vorm heeft een grauwe en onaantrekkelijke kleur en samenstelling. Alleen door een chemisch proces en de toevoeging van chemische producten wordt het smeerbaar en aantrekkelijk wat de kleur betreft. Dit chemische proces wordt hydrogeren genoemd. Tijdens het hydrogeren worden onverzadigde vetzuren omgezet in ongezonde transvetzuren. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen transvetzuren en hartaandoeningen.

 

Boter of margarine: wat is beter

Na het lezen van bovenstaande is het duidelijk dat boter de voorkeur geniet. Helaas leven nog veel mensen in de veronderstelling dat boter slecht is voor ons lichaam. Hierin speelt de voedingsindustrie een grote rol, vooral omdat margarine gemaakt wordt van restantproducten waarvoor afnemers gezocht worden. Een grote mediacampagne verder en iedereen is ervan overtuigd dat boter niet gezond is en stapt iedereen over op het gebruik van margarine.

Alsof dat nog niet genoeg is worden ook nog eens margarines onder de meest fantastische slogans op de markt gebracht. En voor wie het allemaal niet ‘gezond’ genoeg is die kan ook nog eens kiezen voor halvarine en speciale dieethalvarine. De vraag: ‘Wat is beter: boter of margerine?’ lijkt hierdoor makkelijk en snel te beantwoorden. Wil je natuurlijk genieten? Kies dan voor boter!

boter of margarine

 

Margerine vervangen in recepten

Nog een kleine laatste tip: wil je na het lezen aan de slag en loop je tijdens het bakken tegen een recept aan waarbij om margerine gevraagd wordt, dan kun je deze makkelijk en snel vervangen. Omdat margerine eigenlijk niets anders is dan olie in een andere vorm, kun je margerine het beste vervangen door plantaardige olie. Ik gebruik hiervoor bij voorkeur kokosolie, vanwege de vele gezondheidsvoordelen.

Follow

Deel deze tips met anderen...Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter
...

Post Author: beheer

beheer
Moeder van twee fantastische tieners, gelukkig getrouwd, eigenwijs, creatief, tekstschrijfster, gewoon mezelf.

Een reactie op “Boter of margarine: wat is beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge