giftige paddestoelen

Giftige paddestoelen

Giftige paddestoelen herkennen kan levensreddend zijn. Weet jij welke paddestoelen eetbaar zijn en welke paddestoelen giftig? Ontdek het snel en voorkom dat je straks in de herfst giftige paddestoelen gaat plukken.

 

Straks begint de herfst weer en kun je weer volop paddenstoelen vinden in de bossen. Paddestoelen groeien op veel plaatsen. Meer dan 100 soorten zijn gewoon eetbaar. De meeste bevatten vitamine B, koper, eiwitten en voedingsvezels. Er zijn echter ook een aantal (zeer) giftige paddestoelen waarvan sommige zelfs dodelijk zijn. In dit artikel staat wat algemene informatie over paddestoelen en wordt een aantal giftige paddestoelen behandeld.

Algemene informatie over paddestoelen

Loofbossen, met name beukenbossen, vormen een goede omgeving voor najaarspaddestoelen. Paddenstoelen zijn het talrijkst in beukenbossen aan het einde van de zomer en in het begin van de herfst, vóór de eerste nachtvorst. Gemakkelijk te herkennen soorten zijn:
1. Cantharellen (heldergele trompetjes)

giftige paddestoelen cantharel

 

2. Hoorn van overvloed, die trechtervormig en donkerbruin zijn

giftige paddestoelen hoorn van overvloed

 

3. Bosparasolzwam, waarvan de hoed een doorsnede heeft van 3 à 8 cm

giftige paddestoelen bosparasolzwam

 

4. Eekhoorntjesbrood, met bolle, sponzige hoed

giftige paddestoelen eekhoorntjesbrood
fotocredit © Hans Hillewaert via Wikimedia

 

5. Weidechampignon

Wanneer de hoed rode of paarse vlekken vertoont, kun je het eekhoorntjesbrood beter laten staan het kan dan namelijk giftig zijn. Het gemakkelijkst te herkennen is de weidechampignon, die op open heide groeit. De lamellen van jonge champignons zijn roze, maar worden later bruin.

 

giftige paddestoelen boschampignon
By Andreas Kunze (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Geneeskrachtige paddestoelen

Paddestoelen zijn bijzonder gezond en worden ook als natuurlijk medicijn gebruikt. Geneeskrachtige paddestoelen Geneeskrachtige paddestoelen worden vooral in de Aziatische wereld gebruikt. Gelukkig zien ook steeds meer Westerlingen de voordelen van het gebruik van gezonde paddestoelen. Aanraders zijn shii-take en reisehi die dankzij hun geneeskracht zelfs schijnbaar ongeneeslijke ziektes kunnen genezen.

 

Verzamelen van wilde paddestoelen

Raadpleeg steeds een goede paddestoelengids of ga naar een deskundige als je twijfelt over de geplukte paddestoelen. Verzamel alleen paddestoelen die met zekerheid eetbaar zijn.

Paddestoelen kunnen het beste in een open rieten mandje vervoerd worden, zodat de sporen op de grond kunnen vallen. Hiermee voorkom je ook dat de paddestoelen bederven of slijmerig worden door gebrek aan lucht.
Houd de stelen intact, zodat paddestoelen achteraf vergeleken kunnen worden met de afbeeldingen in een paddestoelengids. Dit kan heel wat ongerief voorkomen.

 

Giftige paddestoelen

Zoals eerder aangegeven zijn er ook een aantal (zeer) giftige paddestoelen. Hieronder een zestal van deze giftige paddestoelen:

Gele knolarmoniet

De gele knolamoniet lijkt op de weidechampignon, maar wanneer de dikke onderkant van de steel doorgesneden wordt, zie je een diepgele kleur. Aanvankelijk is de hoed van de gele knolamoniet wit, maar later wordt deze geel, net als de onderkant van de steel. De vergiftigingsverschijnselen zijn in kleine hoeveelheden beperkt: braken en bewusteloosheid.

 

giftige paddestoelen gele knolarmaniet
By Bernypisa (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Panteramaniet

De panteramaniet is bruin met witte vlokken, witte steel met verschillende manchetten aan de onderkant. LET OP: vermoedelijk is deze panteramaniet DODELIJK!

 

giftige paddestoelen panter knolamaniet
By ccfarmer (Prst) (Own work (own picture)) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Vroege knolamaniet

De vroege knolamaniet is te herkennen aan een zuiver witte hoed, lamellen en steel. Verder is deze knolamaniet dun met een slappe manchet. LET OP: DODELIJK!

 

giftige paddestoelen vroege knolamaniet
By Pieria(Uploader and Photographer) (Pieria(Uploader and Photographer)) [Public domain], via Wikimedia Commons

Vliegenzwam

De meest herkenbare onder de giftige paddestoelsoorten is de vliegenzwam. Veelal komt deze terug in sprookjes en tekeningen met kabouters. De vliegenzwam is helderrood met witte vlokken (stippen), witte lamellen en heeft een ruwe, witte steel. Juist door zijn bekendheid met kabouters heeft de vliegenzwam grote aantrekkingskracht op kinderen. Vergiftigingsverschijnselen: zelden dodelijk, maar zorgt wel voor hallucinaties en heftige maagstoornissen. Toch op zoek naar een eetbare vliegenzwam? Klik dan hier voor het originele recept voor het maken van eetbare vliegenzwam.

 

giftige paddestoelen vliegenzwam
Onderwijsgek at nl.wikipedia [CC BY-SA 3.0 nl (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)], via Wikimedia Commons

Giftige vezelkop

Deze giftige paddestoel kenmerkt zich door de klokvormige, okerkleurige hoed met een roze waas en soms rode aderen. Het meest opvallende aan de giftige vezelkop is het feit dat de lamellen bij aanraking rood verkleuren. Dit kan beschouwd worden als een soort waarschuwing. LET OP: kan DODELIJK zijn!

giftige paddestoelen giftige vezelkop
By Eric Steinert [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Groene knolamaniet

De groene knolamaniet is te herkennen aan een geelgroene of bruingroene hoed met witte steel en witte lamellen. Als de hoed doorgesneden wordt, dan heeft het vlees een zoetige, onaangename geur. Groeit in loofbossen en onder eiken en is een van de dodelijkste paddestoelsoorten. Het gif wordt na 6-24 uur werkzaam en er is geen tegengif bekend. LET OP: DODELIJK!

 

giftige paddestoelen groene knolamaniet
By taken by User:Hankwang [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY 1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/1.0)], via Wikimedia Commons

Pluk jij wel eens paddestoelen in het wild? Ben je daarbij wel eens giftige paddestoelen tegengekomen?

 

Deel deze tips met anderen...Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter
...

Post Author: beheer

beheer
Moeder van twee fantastische tieners, gelukkig getrouwd, eigenwijs, creatief, tekstschrijfster, gewoon mezelf.

15 reacties op “Giftige paddestoelen

 • mieke | mieksmind

  (26 juli 2017 - 15:03)

  informatief artikel, ik let er niet zo op maar de enige paddenstoel die ik heet zijn de bakjes champignons uit de supermarkt

  • beheer

   beheer

   (26 juli 2017 - 22:12)

   Ik snap je helemaal. Persoonlijk blijf ik er ook vanaf, je weet maar nooit, als je de verkeerde paddestoel pakt kan dat heel verkeerd aflopen.

 • Fleur

  (26 juli 2017 - 16:06)

  Mijn collega plukt wel wilde paddenstoelen, maar ik zou het toch niet durven. Veel te bang toch een verkeerde mee naar huis te nemen

  • beheer

   beheer

   (26 juli 2017 - 22:19)

   Ik ben het helemaal met je eens. Vind paddestoelen wel mooi om te zien, maar ook ik blijf er liever van af.

 • Armande

  (26 juli 2017 - 22:25)

  Ik durf ook geen paddestoelen te plukken in het wild. We hebben ze ook wel in de tuin, ze lijken op cantharellen, tegen de pruimenboom. Maar nee, voor mij alleen champignons!

  • beheer

   beheer

   (26 juli 2017 - 22:50)

   Ik snap je helemaal 😉 Ik kom ook niet aan wilde paddestoelen.

 • Merel

  (27 juli 2017 - 07:32)

  Nee ik laat ze liever staan. Want sommige giftige en niet-giftige paddenstoelen lijken op elkaar. Wil daar mn vingers niet aan branden. Wel interessant artikel, had geen idee dat veel van die giftige echt dodelijk kunnen zijn.

  • beheer

   beheer

   (27 juli 2017 - 10:15)

   Precies, soms lees je in de media nog wel eens dat zelfs kenners zich vergissen met alle gevolgen van dien. Ik koop ze wel in de winkel, weet ik zeker dat het wel eetbaar is.

 • Maargy

  (27 juli 2017 - 10:05)

  Wilde champignons zoeken heb ik geleerd in mijn 15 jaar Zuid Frankrijk. Daar is het een hele cultuur! Zodra het klimaat gunstig is geweest voor bijvoorbeeld de Cêpes (Eekhoorntjesbrood of ook Boleten) loopt het halve dorp ’s morgens in de bossen te struinen! ..en komt er overal ’s middags de omelet aux Cêpes op tafel. Heerlijk vond ik deze bezigheid en onderweg pik je ook wat Cantharellen en Trompette des morts (hoorn van overvloed) mee en enkele “pied de mouton” (letterlijk schapenvoetjes, gele stekelzwam) voor ’s avonds door de pasta met een beetje room. Het heeft wel een paar jaar geduurd voordat ik echt zonder eerst na te vragen mijn buit durfde te eten. . Je moet altijd oplettend blijven en bij twijfel..laten staan. interessant artikel

  • beheer

   beheer

   (27 juli 2017 - 10:14)

   Wow, wat leuk om te lezen dat je er wel op uit bent getrokken om wilde paddestoelen te plukken.

 • Jody

  (27 juli 2017 - 19:02)

  Informatief artikel! Wel vind ik het vreemd dat je zegt dat het eten van shii-take ongeneeslijke ziektes geneest? Lijkt me toch niet dat daar echt wetenschappelijk bewijs voor is.

  • beheer

   beheer

   (27 juli 2017 - 20:40)

   Voor Shii-take misschien niet, wel voor reishi. Dat weet ik toevallig uit eerste hand. Ik ken mensen die door het gebruik van reishi genezen zijn van kanker en suiker.

 • sabine

  (1 augustus 2017 - 15:43)

  Dat vind ik dus altijd zo eng aan zelf paddestoelen plukken, ik weet nooit goed welke giftig zijn.

  • beheer

   beheer

   (1 augustus 2017 - 17:52)

   Nee precies en daarbij lijken ze ook nog eens op elkaar.

 • […] zo goed welke paddestoelen je nu wel of niet moet plukken? Lees dan in elk geval mijn artikel over giftige paddestoelen of neem het zekere voor het onzekere en koop paddestoelen gewoon in de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge