tips huisdieren beschermen vuurwerk

Tips huisdieren beschermen tegen vuurwerk

Tips huisdieren beschermen tegen vuurwerk. Je bent dol op je hond, kat, vogel of vis, maar helaas is je huisdier bang voor vuurwerk. Om je huisdier te beschermen tegen vuurwerk geef ik je een aantal tips. De tips zijn van geschreven vanuit mijn eigen ervaring, aangezien ik al mijn hele leven lang huisdieren heb.

 

De aankomende periode zal gekenmerkt worden door het steeds vaker afsteken van vuurwerk, met 31 december (oud en nieuw) als hoogtepunt. Wat voor de mens echter een hoogtepunt is, is voor onze huisdieren vaak niets anders dan een zeer angstaanjagende ervaring. Wees voorbereid en leid je huisdier veilig en gezond door de vuurwerkperiode heen met onderstaande tips.

 

Waarom zijn dieren bang voor vuurwerk?

Vuurwerk wordt doorgaans maar tijdens een beperkte periode per jaar afgeschoten, vandaar dat je ook geen mogelijkheid hebt om je huisdier hieraan te laten wennen. Het dier is dan ook totaal niet voorbereid op de harde knallen en alle lichtflitsen. Juist het onbekende zorgt voor angst en spanning. Hierbij moet niet vergeten worden dat bijvoorbeeld honden een veel scherper gehoor hebben dan wij mensen en alle geluiden dus ook vele malen versterkt horen.

 

tips huisdieren beschermen vuurwerk

 

Tips: wat je wel of niet moet doen tijdens Oud en Nieuw met je huisdier

Dit hangt natuurlijk helemaal af van het soort huisdier dat je hebt: een vis hoeft geen speciale behandeling te krijgen, terwijl een hond en/of kat wel reageren op vuurwerk en hierdoor ook speciale aandacht nodig hebben.
Om het geheel overzichtelijk te houden worden de meest voorkomende huisdieren, samen met de tips globaal op een rijtje gezet:

 

Vissen en vuurwerk

Zoals reeds eerder gezegd hebben vissen (nagenoeg) geen last van vuurwerk, tenzij deze in een bak voor het raam staan of buiten in een vijver zijn. Wanneer je een kom met vissen voor het raam hebt staan dan moet deze kom verplaats worden naar een plaats waar er geen lichtflitsen zijn. Je kunt natuurlijk het aquarium/de kom ook gewoon afdekken. Zorg wel voor voldoende ventilatie. Heb je vissen in een vijver? Zorg er dan voor dat het afgeschoten vuurwerk niet in de vijver terecht komt.

 

tips huisdieren vuurwerk vissen

 

Knaagdieren en vuurwerk

Afhankelijk van de plek waar deze staan moeten ze beschermd worden tegen de felle lichtflitsen en eventueel geknal. Een knaagdier in huis zal weinig last ondervinden van vuurwerk, terwijl een konijntje buiten in de ren/hok wel degelijk kan schrikken. Misschien heb je de mogelijkheid om je konijn tijdens Oud en Nieuw in een binnenhok te doen of eventueel in de schuur te zetten.

 

tips huisdieren beschermen vuurwerk knaagdieren

 

Vogels en vuurwerk

Het beste kun je de kooi van je vogel(s) afdekken met een oude doek. Voor een buitenvoliere geldt dat je de vogels het beste in het binnenhok op kunt sluiten. Let er wel op dat de vogels zich nergens aan kunnen bezeren, mochten ze eventueel door de schrik in paniek rond gaan vliegen. Dit geldt natuurlijk ook wanneer de vogels niet in een binnenhok kunnen. Let er op dat het afgeschoten vuurwerk niet in de buurt van de voliere komt.

 

tips huisdieren beschermen vuurwerk vogels

 

Katten en vuurwerk: pas op!

Hier begint het al wat lastiger te worden, zeker wanneer het om een kat gaat die gewend is normaal naar buiten te gaan. Zorg ervoor dat je kat al in de vroege avond niet meer de kans krijgt om naar buiten te gaan. Door de harde knallen en felle lichtflitsen zou je kat buiten  zo erg kunnen schrikken dat zich ongelukken voordoen met de kat als de kat bijvoorbeeld onder een auto rent. Daarnaast kan de kat door de schrik niet meer thuiskomen. De kat associeert dan immers de onbekende knallen met het fijne huis wat hij eerst had en dat wordt dan een plek waar de kat niet meer terug wil komen.

Ook zou het kunnen dat de kat door alles stress en spanning wegloopt en dan verdwaalt. Om deze ellende te voorkomen moet de kat dan ook voor zijn eigen bestwil opgesloten worden. Doe dit in een afgesloten kamer, met gesloten gordijnen of bijvoorbeeld in de badkamer. Let er ook op dat er geen zaken in de kamer zijn waaraan de kat zich zou kunnen bezeren mocht de kat in paniek raken na het horen van de knallen.

 

tips huisdieren beschermen vuurwerk kat

 

Bescherm je hond tegen vuurwerk met deze tips

Dit is de meest lastige groep. Honden verschillen heel erg: waar de ene hond agressief wordt en het afgeschoten vuurwerk achterna wil gaan, daar is de andere hond vreselijk bang. Beide kunnen echter levensgevaarlijke situaties voor de hond opleveren.

Een agressieve hond die naar vuurwerk gaat happen of erachteraan gaat kan (dodelijk)  geraakt worden door het vuurwerk. Een bange hond door een raam springen, weglopen (en overreden worden of verdwalen) en in zijn angst vreemd reageren (zelfs uithalen en bijten zijn niet ondenkbeeldige risico’s).
Om dit alles te vermijden dient de hond rond 9 uur in de avond voor het laatst uitgelaten te worden. Vervolgens moet de hond in een veilige, afgesloten ruimte gezet worden. Haal alle spullen uit de kamer waaraan de hond zich kan bezeren.

 

tips huisdieren beschermen vuurwerk hond

 

Laat je je hond gewoon in de woonkamer houd dan rekening met het volgende:

1) Als de hond begint te blaffen negeer dit dan compleet (bestraffen, toespreken of aanhalen zal gezien worden als een beloning en averechts werken)
2) Als de hond erg bang is dan mag je deze gevoelens niet aanmoedigen door de hond aan te halen, te aaien, te ‘troosten’ of wat dan ook. De enige manier om de hond hierover heen te helpen is hem te negeren (dit kan heel  lastig zijn, dat weet ik uit ervaring)
3) Zorg ervoor dat de hond zich nergens aan kan blesseren indien er toch paniek ontstaat (let ook op openstaande deuren, want een bange hond zal niet meer naar je commando’s luisteren)
4) Zet de hond niet aan een lijn: hieraan zou hij zich kunnen ophangen
Voor de echt bange honden is het beter om via de dierenarts een kalmeringsmiddel te vragen. Hierdoor weet je zeker dat de hond veilig Oud en Nieuw door komt.

 

Hoe kun je problemen met je huisdier voorkomen tijdens Oud en Nieuw?

Zorg ervoor dat er in geval van een noodsituatie toch de noodzakelijke stappen genomen kunnen worden:

– Zorg voor een verbandtrommel om eventueel eerste hulp te kunnen bieden aan je huisdier (verband, watten en dergelijke)
– Het nummer van de dierenarts moet binnen handbereik zijn
– Raak niet meteen in paniek, jouw onrust slaat over op je dier
– Laat je hond/kat chippen, zo kunt je je dier (in geval van weglopen) tenminste altijd terug vinden

Rest me niets anders meer dan jou een veilig en gezond nieuwjaar toe te wensen, samen met je huisdier!

 

Dier algemeen

 

Follow

Deel deze tips met anderen...Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter
...

Post Author: beheer

beheer
Moeder van twee fantastische tieners, gelukkig getrouwd, eigenwijs, creatief, tekstschrijfster, gewoon mezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge