immuunstelsel versterken

Tips om het immuunstelsel te versterken

Voorkom ziek worden en lees deze tips om het immuunstelsel te versterken. De tips zijn vooral gericht op voeding, aangezien het immuunsysteem alle belangrijke stoffen uit de voeding haalt. Ontdek hier alle tips om het immuunstelsel te versterken.

 

Wat is het immuunstelsel?

Het immuunstelsel of immuunsysteem is erop gericht indringers van buiten, maar ook lichaamsvreemde cellen op te ruimen. Je kunt hierbij denken aan schimmels, virussen, bacteriën en bijvoorbeeld parasieten. Dit opruimen zorgt er onder andere voor dat we beschermd zijn tegen ziektes, zoals bijvoorbeeld kanker.

Het immuunsysteem bevindt zich in ons gehele lichaam, zoals bijvoorbeeld in de huid, de darmen, lymfeklieren en het bloed. Als het immuunsysteem verzwakt is, dan is het lichaam minder beschermd tegen indringers en worden we ziek. Door onze voeding en onze levensstijl aan te passen kunnen we ons immuunsysteem gezond houden en zelfs versterken.

 

Het immuunsysteem en onze levensstijl

Zoals eerder gezegd haalt het immuunsysteem belangrijke stoffen zoals vitaminen en mineralen uit onze voeding. Het gebruik van alcohol en overmatig gebruik van cafeïne hebben echter een negatieve invloed op het immuunsysteem. Dit geldt ook voor een ongezonde levensstijl waarbij veel gerookt wordt. Het inademen van vervuilde lucht en zware metalen (kwik, lood en camium) in de voeding hebben eveneens invloed op het immuunstelsel.

immuunstelsel versterken roken

 

Tips om het immuunstelsel te versterken

Voeding staat op nummer 1 om het immuunstelsel te versterken. Onderstaande tips staan dus allemaal in het teken van voeding, waarmee het immuunsysteem versterkt kan worden.

 

1. Algemeen voeding
Onze voeding moet rijk zijn aan vitaminen en mineralen, evenals antioxidanten en plantaardige beschermende chemicalieën (de zogenaamde bioflavonoïden) om daarmee de natuurlijke weerstand van het lichaam te versterken. Vrije radicalen kunnen geneutraliseerd worden door antioxidanten.

 

2. Vlees, vis en zuivel
Ons lichaam heeft bovendien de behoefte aan voldoende vlees, vis en zuivelproducten. Denk daarbij aan gevogelte, mager vlees die de benodigde mineralen bevatten. Ook peulvruchten zoals erwten, bonen en linzen bevatten belangrijke mineralen. Kaas, eieren en leveren leveren vitamine A, terwijl spinazie, wortelen en zoete aardappelen bèta caroteen bevatten.

immuunstelsel versterken vlees

3. Vitamine B12
Een tekort aan vitamine B12 heeft grote gevolgen voor je immuunsysteem. Door vlees, eieren en vis te nuttigen kun je een tekort aan vitamine B12 voorkomen. En voorkomen is beter dan genezen.

4. Vitamine C
Een must voor je immuunstelsel is vitamine C. De meeste vitamine C vind je in fruit, maar ook in groenten. Zorg je ervoor dat je een dagelijkse hoeveelheid van 200 mg vitamine C binnenkrijgt, dan wordt je lichaam aan het werk gezet om immunoglobine aan te maken. Deze bloedeiwitten dienen als extra antistoffen tegen ziektes.

immuunstelsel versterken vitamine C

5. Vitamine D
Net als vitamine B en C is ook vitamine D belangrijk om het immuunstelsel te versterken. Vitamine D krijg je door de zon en via je voeding. Een voedingsmiddel met vitamine D is onder andere vette vis.

6. Vitamine E
De lijst met belangrijke vitamines voor het immuunsysteem wordt afgesloten met vitamine E. Vitamine E vind je onder andere in noten, olijfolie, avocado’s en volkoren granen.

immuunstelsel versterken vitamine E

7. Zink
Ten slotte mag ook de inname van voldoende zink niet over het hoofd gezien worden. Een tekort aan zink kan namelijk het immuunsysteen aantasten en ervoor zorgen dat we ziek worden. Je vindt het mineraal zink onder andere in pompoenpitten, oesters en mager rundvlees.

Nog een laatste tip: mocht je ondanks alles toch ziek worden, maak dan gebruik van natuurlijke antibiotica

Follow

Deel deze tips met anderen...Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter
...

Post Author: beheer

beheer
Moeder van twee fantastische tieners, gelukkig getrouwd, eigenwijs, creatief, tekstschrijfster, gewoon mezelf.

Een reactie op “Tips om het immuunstelsel te versterken

  • […] Misschien kun je je nog herinneren dat je oma bij elke verkoudheid, maar ook bij griep, aan je bed stond met een kom zelfgemaakte kipbouillon. Niet zo verwonderlijk, want verse zelfgemaakte kipbouillon is een paardenmiddel met de volgende werkzame en heilzame stoffen: cysteïne, een belangrijke bouwstof van glutathion waarmee de cellen versterkt worden, ontsteking geremd worden en virussen tegengehouden worden, ideaal voor elke verkoudheid en griep. Vitale stoffen waaronder zink en calcium versterken bovendien het immuunsysteem. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge