wat is zwemmerseczeem

Wat is zwemmerseczeem en (natuurlijke) behandeling

Wat is zwemmerseczeem en (natuurlijke) behandeling ervan. Ontdek alles over zwemmerseczeem, hoe je het op een (natuurlijke) manier kunt behandelen en ontdek hoe je zwemmerseczeem kunt voorkomen. Zwemmerseczeem is niet leeftijd gebonden en dus kan iedereen het oplopen. Wel is het zo dat de één een groter risico heeft om dit op te lopen dan een ander.

Wat is zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem (medisch: tinea pedis) is geen eczeem, maar een schimmelinfectie van (meestal) een of beide voeten. Het wordt ook wel aangeduid met de meer kloppende benaming “voetschimmel”.

Zwemmerseczeem dankt zijn naam aan het feit dat je deze vorm van voetschimmel vooral tijdens een bezoek aan het zwembad op kunt lopen. Maar ook in andere ruimtes waar mensen met blote voeten lopen en het klimaat gunstig is voor de schimmel kun je besmet raken met zwemmerseczeem.

Een typerend kenmerk van voetschimmel zijn natte, schilferende plekken die vooral tussen de tenen gevonden worden. Schimmels kunnen ook kleine of grote blaren aan de voeten veroorzaken. Soms zijn dit diep in de huid liggende, enkele millimeter grote blaasjes die overgaan in schilferende plekken. Maar soms kunnen het ook tot enkele centimeter grote, met wondvocht gevulde blaren zijn.

De infectie kan zich uitbreiden naar de nagels. In dit geval spreekt men dan echter van kalknagels. De schimmel kan voor veel jeuk zorgen. Let er echter op dat je niet te veel krabt, aangezien je hiermee de voeten openhaalt. Bovendien kan de schimmel zich op deze manier verspreiden.

 

Diagnose zwemmerseczeem

De dokter of dermatoloog kan alleen door kijken al vaststellen of iemand last heeft van zwemmerseczeem of niet. Mochten er toch twijfels bestaan om wat voor reden dan ook, dan kan de dokter of dermatoloog via twee andere onderzoeken erachter komen of het daadwerkelijk om zwemmerseczeem gaat:
1. Microscopisch onderzoek: hiermee kunnen schimmeldraden direct gezien worden
2. Schimmelkweek: hierbij worden wat huidschilfers opgestuurd naar een laboratorium om onderzocht te worden. De uitslag kan een paar weken duren.

 

wat is zwemmerseczeem voorbeeld

 

Wat is zwemmerseczeem en (natuurlijke) behandeling

Er zijn diverse manieren om zwemmerseczeem te behandelen: je kunt medicijnen gebruiken of je behandelt de schimmel met natuurlijke middelen. In enkele gevallen is  geen behandeling nodig en verdwijnt de schimmel vanzelf na een tijdje.

1. Behandeling van zwemmerseczeem met medicijnen
Wil je gebruik maken van medicatie dan zal een anti-schimmel geneesmiddel voorgeschreven worden door de dokter of dermatoloog. De schimmelbestrijdende middelen bevatten imidazoolderivaten, zoals clotrimazol, econazol, miconazol of sulconazol. Deze middelen zijn echter schimmelgroeiremmende middelen. Middelen met terbinafine zijn schimmeldodend en jodiumhoudende middelen met 10% povidonjood werken ook tegen zwemmerseczeem. Sommige mensen zijn overigens allergisch voor deze stoffen.

Wie last heeft van een geïnfecteerde schimmel of een zeer uitgebreide schimmel zal een antibiotica-kuur voorgeschreven krijgen, waarmee de infectie wordt bestreden. Dit wordt gecombineerd met een ander oraal medicijn ter behandeling en genezing van de schimmel.

 

wat is zwemmerseczeem zalf

 

2. Behandeling van zwemmerseczeem met natuurlijke middelen
Naast de medicinale middelen heb je ook de keuze uit andere, natuurlijke middelen om zwemmerseczeem te behandelen. Het grote voordeel van het gebruik van een natuurlijk middel is dat het geen bijwerkingen heeft en vaak gewoon in de supermarkt te koop is. Bovendien is het vele malen goedkoper dan medicijnen.

– De jeuk die ontstaat bij zwemmerseczeem kan vrij eenvoudig verholpen worden als je er (menthol) talkpoeder op strooit. Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat mentholpoeder iets beter werkt, aangezien de menthol voor verkoeling zorgt. Een ander voordeel is het feit dat talkpoeder zorgt dat de natte plekken die door de schimmel veroorzaakt worden uitdrogen. Dit zorgt al voor een veel prettiger gevoel.

– Verder helpt het om de voeten te weken in een voetbad met azijn. Azijn heeft niet alleen een preventieve, maar ook helende werking.

– Een zoutbad wil ook wel helpen. Gewoon wat zout oplossen in lauw warm water en de voeten erin laten weken.

– Nog een natuurlijk middel is het weken van de besmette voeten in een bad met daarin biotex groen of blauw.

– De medicinale toepassing van tea tree olie is al duizenden jaren bij de Australische aboriginals bekend. Zij trokken er speciale kruidenthee van en gebruikten het aftreksel om wonden, brandwonden en allerlei soorten pijn mee te behandelden. De grootste kracht van de olie bleek echter de bestrijding van infecties en huidaandoeningen zoals zwemmerseczeem. Tea tree olie kun je als etherische olie gebruiken. Er zijn trouwens nog veel meer mogelijkheden om etherische olie voor onder andere je gezondheid te gebruiken.

 

wat is zwemmerseczeem etherische olie

 

– Tenslotte nog twee natuurlijke middelen die alom bekend staan om hun desinfecterende en helende werking: honing en aloë vera. Insmeren met honing of het sap van aloe vera is voldoende. Ongeveer 10 minuten laten intrekken en tenslotte afspoelen.

 

Behandelen van zwemmerseczeem

Hoe je de schimmel wilt behandelen is afhankelijk van de eigen voorkeur. Maar wat je ook doet, zorg ervoor dat de voeten eerst goed gereinigd zijn. Dat kan door ze af te spoelen en vervolgens goed droog te maken. De handdoek meteen na gebruik in de wasmachine doen om (her)besmetting of verspreiding van de schimmel te voorkomen.

Als je je voeten laat weken in een bad moet je ervoor zorgen dat de voeten daarna goed afgedroogd worden. Dit geldt natuurlijk ook voor na het zwemmen. Vooral tussen de tenen kan makkelijk vocht achter blijven. Daarom is het noodzakelijk hier extra aandacht aan te besteden.

In schoenen kun je speciaal poeder strooien zodat de voeten niet (her) besmet worden. Sokken moeten na elke behandeling gewisseld worden. Let erop dat sokken niet voor zweetvoeten zorgen, anders liever gewoon blootvoets in slippers stappen en daarmee (binnenshuis) rondlopen. Hierdoor krijgen de voeten ook genoeg lucht en drogen de natte plekken die door de schimmel veroorzaakt worden sneller.

Na behandeling van de voeten (op welke manier dan ook) goed de handen wassen!

 

Zwemmerseczeem voorkomen

Er zijn een aantal zaken die de kans op besmetting met zwemmerseczeem kunnen verkleinen:
– Droog je voeten altijd goed af, ook tussen je tenen
– Zorg voor schoenen die ventileren en van een natuurlijk materiaal zijn gemaakt. Hierdoor voorkom je zweetvoeten, die de ideale broedplaats zijn voor schimmels.
– Draag sokken van natuurlijk materiaal zoals katoen, eveneens om zweten te voorkomen
– In openbare ruimtes zoals bijv. zwembaden, kleedhokjes en gymzalen geldt: draag zo veel mogelijk slippers of schoenen en loop zo min mogelijk op blote voeten

Onthoud: iedereen kan zwemmerseczeem oplopen, ook (jonge) kinderen! Zorg daarom altijd goed voor je voeten, je moet er een heel leven lang mee doen!

 

Hopelijk weet je nu meer over wat is zwemmerseczeem en (natuurlijke) behandeling ervan. Heb jij wel eens zwemmerseczeeem gehad en hoe heb jij het behandelt? Laat het me weten in de comments!

 

Deel deze tips met anderen...Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter
...

Post Author: beheer

beheer
Moeder van twee fantastische tieners, gelukkig getrouwd, eigenwijs, creatief, tekstschrijfster, gewoon mezelf.

11 reacties op “Wat is zwemmerseczeem en (natuurlijke) behandeling

 • Suzanna

  (15 juli 2017 - 19:44)

  Schimmel is echt vervelend want je komt er niet altijd zo makkelijk weer vanaf. Interessant artikel!

  • beheer

   beheer

   (15 juli 2017 - 20:11)

   Klopt, maar gelukkig bestaan er wel middelen om het een handje te helpen

 • Girls-Things

  (15 juli 2017 - 21:10)

  Wat een handig artikel.
  En handige tips ook om het te behandelen. Ik heb er gelukkig niet heel veel last van….

 • Emmy

  (16 juli 2017 - 00:55)

  En het kan ook zo pijnlijk zijn. Goed artikel en duidelijk hoe je het kan behandelen.

  • beheer

   beheer

   (16 juli 2017 - 18:39)

   Heel erg pijnlijk inderdaad.

 • Dhini

  (16 juli 2017 - 17:53)

  Dat is vervelend die schimmel maar gelukkig is er hulpmiddelen die dat kan helpen

  • beheer

   beheer

   (16 juli 2017 - 18:40)

   Gelukkig wel ja.

 • Nicole Orriëns

  (17 juli 2017 - 08:08)

  Dit lijkt me echt een vervelende kwaal zeg. Dank voor de tips! Als ik het ooit krijg, kom ik hier terug.

  • beheer

   beheer

   (17 juli 2017 - 09:46)

   Is ook een vervelende kwaal. Liever voorkom je zwemmerseczeem en kom je voor andere tips terug op mijn pagina 🙂

 • Bianca

  (17 juli 2017 - 10:16)

  Dit lijkt me pijnlijk zeg! Heb het gelukkig nog nooit gehad hoewel ik vroeger 2x per week zwom. Wratten wel, ook heel vervelend.

  • beheer

   beheer

   (20 juli 2017 - 11:26)

   Wratten zijn inderdaad ook heel vervelend ja. Gelukkig is er aan zowel wratten als zwemmerseczeem iets te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge