Wist je dat je per 1 juli BTW en invoerrechten moet betalen voor pakketjes buiten de EU? En dat je statiegeld betaalt op kleine flesjes en de alcoholwet aangepast wordt? Ook wordt wegwerpplastic verboden en krijg je een hoger minimumloon en AOW. Dit verandert er allemaal op 1 juli 2021 voor je portemonnee en jezelf
Inhoud
Grote veranderingen op komst
Het eerste halfjaar van 2021 is bijna om en dat betekent dat er allemaal veranderingen op komst zijn. Steevast worden veranderingen die van invloed zijn op je portemonnee en jezelf doorgevoerd op 1 januari en 1 juli. Dit keer zijn het behoorlijk veel veranderingen, daarom deze nog eens een keer overzichtelijk op een rijtje, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Dit verandert er allemaal op 1 juli 2021 voor je portemonnee en jezelf
Hieronder vind je overzichtelijk alle veranderingen die met ingang van 1 juli 2021 ingaan en direct van invloed zijn op je portemonnee
- Invoering BTW plicht voor pakketjes uit landen buiten EU, ook voor pakketjes met een waarde van minder dan 22 euro
- Invoering statiegeld voor kleine flesjes
- Nieuwe alcoholwet gaat in
- Minimumloon wordt verhoogd
- AOW en WIA en diverse andere uitkeringen worden verhoogd
- Huurverhoging vrije sector met maximaal 2,4%
- Taxatie woning duurder dankzij nieuwe Europese regels
- Variabele energiecontracten worden duurder
- Providers verhogen prijzen
- Verlenging onbelaste reiskostenvergoeding
- Belasting moet weer betaald worden door ondernemers
- Negatieve spaarrente boven 100.000 euro
- Geld opnemen kost bij bepaalde banken geld
- Telecomwet verandert: bel-me-niet register verdwijnt
- Praktische toets C rijbewijs verandert
Invoering BTW plicht pakketjes uit landen buiten EU
Waar je nu nog ongelimiteerd en zonder extra kosten pakketjes bij Aliexpress, Shein of Wish kunt bestellen, als de waarde minder dan 22 euro is, verandert dit met ingang van 1 juli 2021. Vanaf dat moment betaal je voor ALLE pakketjes afkomstig buiten de EU BTW en invoerrechten. Dat geldt ook voor pakketjes met een waarde minder dan 22 euro.
Dit kun je alleen voorkomen door te kiezen voor levering uit een EU land. Deze optie heb je inmiddels al bij Aliexpress. Meer weten? Klik hier.
Invoering statiegeld kleine flesjes
Tot nu toe betaalde je in Nederland alleen op grote flessen statiegeld. Hier komt met ingang van 1 juli 2021 verandering in. Vanaf dat moment betaal je namelijk ook op kleine flesjes statiegeld (15 cent op alle flessen onder 1 liter). Omdat het invoeren nu al begonnen is, kan het zijn dat je nu al statiegeld betaalt. Let hier dus op bij het boodschappen doen.
Nieuwe alcoholwet gaat in
Op 1 juli aanstaande gaat ook de nieuwe alcoholwet in. Dit brengt veel veranderingen met zich mee. Je kunt voortaan geen drank meer bestellen als je online boodschappen doet bij de supermarkt. Ook de korting die gegeven mag worden op alcohol wordt teruggebracht naar maximaal 25% van de prijs. Daarnaast kun je een boete van 435 euro krijgen als je drank koopt/doorgeeft aan een minderjarige (onder de 18 jaar).
Minimumloon wordt verhoogd
Een mooie meevaller voor iedereen: het minimumloon wordt verhoogd. Rijk hoef je je helaas niet rekenen, maar alle kleine beetjes helpen. De precieze verhogingen voor elke leeftijdsklasse en andere voorwaarden vind je hier.
AOW en WIA en diverse andere uitkeringen worden verhoogd
Samen met het verhogen van het minimumloon worden ook de AOW, WIA en andere uitkeringen aangepast. Ook hierbij gaat het niet om hele grote veranderingen, maar om een paar tientjes. Benieuwd naar de exacte bedragen? Deze vind je in dit overzicht.
Huurverhoging vrije sector met maximaal 2,4%
Goed nieuws voor iedereen in de sociale huursector: dit jaar mag de huur niet verhoogd worden! Helaas geldt dit niet voor mensen die in de vrije sector huren. In de vrije sector mag de huur met maximaal 2,4% verhoogd worden. Daarnaast is er geen grens gesteld aan de servicekosten. Dit mag een woningeigenaar naar eigen inzicht verhogen. Wel moet de verhuurder inzicht geven in het hoe en waarom.
Taxatie woning duurder dankzij nieuwe Europese regels
Dankzij nieuwe Europese regels die vanaf 1 juli gelden kan het zomaar gebeuren dat de taxatie van een woning een flink stuk duurder uitvalt. Dit heeft alles te maken met de modelmatige taxaties die nodig zijn voor het aanvragen van een hypotheek voor een woning met overwaarde. De kans is groot dat taxaties tot 350 euro meer zullen kosten. Meer weten? Klik dan hier.
Variabele energiecontracten worden duurder
Over het algemeen zijn de energieprijzen de afgelopen maanden gestegen, onder andere door het koude voorjaar. Dit heeft tot gevolg dat de energierekeningen aangepast zullen worden, zoals dit nu al het geval is met contracten die voor een langere periode vastgezet worden. Naar schatting kan een gemiddeld huishouden rekenen op een verhoging van 200 euro per jaar.
Providers verhogen prijzen
Niet alleen energieprijzen gaan omhoog, ook providers van Tv en internet gooien het roer om en verhogen de prijzen met ingang van 1 juli. De verhogingen bij Ziggo en KPN beperken zich tot maximaal 20 euro op jaarbasis. Ook andere providers verhogen de prijzen, al is nog niet helemaal duidelijk met hoeveel de prijzen verhoogd worden.
Verlenging onbelaste reiskostenvergoeding
Omdat nog steeds veel mensen thuiswerken wordt de regel om onbelaste reiskostenvergoeding voor de derde keer verlengd. Deze regeling geldt tot 1 oktober 2021. Omdat veel werkgevers het nut in hebben gezien van thuiswerken wordt door het kabinet aan nieuwe regels gewerkt. Met deze regels moet het mogelijk worden om onbelaste thuiswerkkosten te vergoeden aan werknemers.
Belasting moet weer betaald worden door ondernemers
Vanwege Corona werd de druk van de schouders gehaald van ondernemers door uitstel te geven voor het betalen van belastingen. Mocht je nog uitstel willen hebben? Dan kun je dit aanvragen tot 30 juni. Met ingang van 1 juli moet er weer gewoon belasting betaald worden door ondernemers. Overigens hoef je je geen zorgen te maken over eventueel opgebouwde belastingschuld. Deze hoef je pas vanaf 1 oktober 2022 te betalen. Daarvoor krijg je bovendien 5 jaar de tijd.
Negatieve spaarrente boven 100.000 euro
De rente bij de meeste banken staat al lange tijd op nul of bijna niets. Hier komt eveneens verandering in, maar dan in de negatieve zin. Voor iedereen met een vermogen van 100.000 of 150.000 op de bank geldt dat er negatieve rente betaald moet worden. Dit bedraagt ongeveer 0,5% van je totale spaarsaldo.
Je kunt dit eenvoudig omzeilen door bij verschillende banken een rekening met daaraan een spaarrekening gekoppeld te openen. Gelukkig zijn er ook andere manieren om geld te sparen.
Geld opnemen kost bij bepaalde banken geld
Het is de afgelopen tijd vaker in het nieuws geweest, maar vanaf 1 juli geldt bij bepaalde banken dat opname van geld kosten met zich meebrengt. Overigens geldt dit pas wanneer je over de limiet gegaan bent. Bij de ABN AMRO mag je bijvoorbeeld tot 12.500 euro per jaar zonder extra kosten op blijven nemen.
Dit heeft alles te maken met het feit dat men ernaar toe wil werken dat de normale euro zoals we die nu kennen verdwijnt. Hiervoor in de plaats moet de digitale euro komen.
Telecomwet verandert: bel-me-niet register verdwijnt
Wordt jij ook zo gek van allerlei bedrijven die je op de meest onmogelijke tijden bellen voor allerlei contracten en aanbiedingen? Met ingang van 1 juli verandert er op het gebied van telecom ook het één en ander. Zo verdwijnt bijvoorbeeld het bel-me-niet register. Daarvoor in de plaats komt de opt-in optie. Dit houdt in dat jij specifiek toestemming moet hebben gegeven om gebeld te worden of dat er al sprake is van een klant-aanbieder relatie. Daarnaast mogen bedrijven niet meer bellen met een anoniem nummer.
Meer weten over de nieuwe telecomwet? Uitgebreide info vind je hier.
Praktische toets C rijbewijs verandert
Ben jij bezig met het behalen van je C rijbewijs (vrachtwagen)? Dan staan jou ook een paar veranderingen te wachten. De praktische toets wordt namelijk aangepast. Zo duurt deze voortaan geen 30 minuten meer maar 60. Dit heeft alles te maken met het feit dat er meer getoetst wordt. Wat er precies verandert lees je hier.
Nu je weet dat er diverse verhogingen aankomt is het goed om hiermee rekening te houden. Ook als er geld binnenkomt, bijvoorbeeld met de kinderbijslag. De kinderbijslag is overigens al op 1 januari 2021 verhoogd.
Steevast worden mijn inkomsten uit werk niet per 1 januari + juli verhoogd.
Iets klopt er niet in deze maatschappij.
Het minimumloon wordt wel verhoogd, maar geen idee of dit ook te zien is in je loon