boek je vakantie bij de ANWB

Een verkoudheid in de winter heb je zo opgelopen, maar dankzij deze 10 huismiddeltjes die helpen bij verkoudheid ben je er in een mum van tijd ook zo weer af. Je hoeft daarbij ook geen medicijnen te nemen, want alle huismiddeltjes zijn natuurlijk en zelf te maken.

 

 

Inhoud

Verkoudheid opgelopen? Je bent niet de enige

Ieder mens is gedurende zijn hele leven gemiddeld 200 keer verkouden. Hoesten, een loopneus en pijn in de ledematen zorgen ervoor dat je al snel uitgeput en moe bent. Helaas, medicijnen brengen hier geen verlichting in en voor de meeste mensen zit er niet anders op dan gewoon uit te zieken (en te balen!). Gelukkig hebben we nog steeds de beschikking over goed bewaarde huismiddeltjes van oma die ons kunnen helpen om snel weer de oude te zijn.

 

1. Kipbouillon – hét huismiddel bij uitstek

Misschien kun je je nog herinneren dat je oma bij elke verkoudheid, maar ook bij griep, aan je bed stond met een kom zelfgemaakte kipbouillon. Niet zo verwonderlijk, want verse zelfgemaakte kipbouillon is een paardenmiddel. Hierin zitten de volgende werkzame en heilzame stoffen: cysteïne, een belangrijke bouwstof van glutathion waarmee de cellen versterkt worden, ontsteking geremd worden en virussen tegengehouden worden, ideaal voor elke verkoudheid en griep. Vitale stoffen waaronder zink en calcium versterken bovendien het immuunsysteem.

 

10-huismiddeltjes-die-helpen-bij-verkoudheid-kipbouillon

 

2. Hoofdpijn bestrijdt je met pepermunt

Wie kent het niet: je verkoudheid kondigt zich aan in de vorm van stevige hoofdpijn. Daar helpt maar één ding tegen en dat is pepermunt etherische olie. Meng 2-3 druppels van de etherische olie met wat kokosolie en smeer dit mengsel op je voorhoofd en je slapen om de hamerende pijn in je hoofd te verminderen. De gedachte hierachter is dat de bloedvaten tijdens een hoofdpijnaanval uitzetten en samentrekken, maar door de kou van de pepermuntolie wordt dit proces onderbroken.

Dit middel helpt overigens ook bij migraine aanvallen, dat weet ik (helaas) uit ervaring. Migraine staat echter los van het hebben van een verkoudheid en kent andere symptomen. Vaak is er sprake van een relatie tussen migraine en voeding, maar ook andere zaken kunnen een rol spelen bij het triggeren van een aanval.

 

10-huismiddeltjes-die-helpen-bij-verkoudheid-pepermunt

 

3. Bij hoest helpt kamille

Kamille is een allround heilzaam kruid dat breed inzetbaar is voor onze gezondheid. Het is bovendien onmisbaar tijdens een verkoudheid die gepaard gaat met hoesten. In de plant komen onder andere etherische oliën en flavonoïden voor die volgens talrijke studies niet alleen bacteriën en virussen vernietigen, maar ook nog eens schimmels kunnen doden en krampen verminderen.

Om de hoest te bestrijden kun je het beste en paar druppels kamille etherische olie  in een diffuser doen. Inhaleer de damp minimaal 10 minuten lang, drie maal daags. Een kopje kamillethee kan eveneens uitkomst bieden. LET OP: mensen met allergie moeten uitkijken bij het gebruik van kamille aangezien deze tot de composietenfamilie behoren.

 

10-huismiddeltjes-die-helpen-bij-verkoudheid-kamille

 

4. Koorts bestrijden met wikkels

Niets zo vervelend als koorts, waardoor je tot nog minder in staat bent. Alhoewel koorts een natuurlijke reactie van het lichaam is om ziektes te bestrijden, mag (hoge) koorts niet te lang aanhouden. Om koorts boven de 39˚C te bestrijden kun je wikkels maken. Voor het maken van de wikkels heb je nodig: een emmer, lauwwarm water, azijn, minimaal drie handdoeken en een deken.

Vul de emmer met lauwwarm water en doe hier een flinke scheut witte azijn bij. Dompel twee handdoeken in het water, knijp uit en sla om elk been één handdoek. Over de natte handdoeken wordt een droge handdoek gewikkeld. Hierover heen leg je de deken. Zodra de wikkel warm geworden is, worden deze verwisseld. Door deze wikkels kun je de temperatuur gemiddeld 1˚C omlaag brengen.

10-huismiddeltjes-die-helpen-bij-verkoudheid-koorts

 

5. Heesheid behandelen met kwarkwikkels

Hadden we het net nog over wikkels met azijn die een perfect huismiddel zijn bij koorts, nu gaan we over tot het maken van kwarkwikkels waarmee je heesheid kunt bestrijden. Neem hiervoor een katoenen doek en smeer hier vingerdik kwark op. Leg de doek van oor tot oor rond je hals en laat het geheel je lichaamseigen immuunsysteem aanwakkeren en de pijn verminderen.

 

6. Verkoudheid met een voetbad bestrijden

Een bijzonder probaat middel uit het rijtje van 10 tips die helpen bij verkoudheid is het nemen van een voetbad. Belangrijk is om bij de eerste tekenen van verkoudheid te beginnen met dit huismiddel. Voetenbaden stimuleren namelijk de doorbloeding van de neusslijmvliezen, aangezien de bloedvaten van de voeten en de luchtwegen met elkaar verbonden zijn.

Voor het voetbad neem je een kom die je vult tot knokkelhoogte met water dat een temperatuur van 35˚C heeft. Voeg hier enkele druppels thijm etherische olie  aan toe en zet je voeten hierin. Laat je voeten zeker 15 minuten in het bad. Vul het water langzaam aan tot het een temperatuur heeft van 39 tot 41˚C. Laat je voeten dan nog ongeveer 5 minuten in het water. Snel uit het water trekken, goed afdrogen en direct onder een deken liggen. Een weldaad voor het lichaam!

 

10-huismiddeltjes-die-helpen-bij-verkoudheid-voetbad

 

7. Pijn in ledematen verminderen met een bad

Een behoorlijk vervelende bijwerking van verkoudheid is pijn in de ledematen. Om deze pijn te verminderen kun je het beste een bad nemen. Voeg hier etherische olie aan toe zoals rozemarijn, menthol of eucalyptus. Deze oliën bevorderen de doorbloeding, waardoor de pijnlijke spieren minder verkrampt zullen zijn na het bad. De beste temperatuur van het water is 38˚C. LET OP: neem geen bad als je koorts hebt, dit zou namelijk voor een extra belasting van je lichaam kunnen zorgen.

 

8. Oorpijn bestrijden met een uiencompres

Een verstopte neus kan al snel leiden tot flinke pijn in de oren. Gelukkig is ook hier een huismiddel voor te vinden, iets dat de meeste mensen eigenlijk al in huis hebben. In de ui vinden we diverse etherische oliën, zwavelhoudende amoniozuren en flavonoïden die vaak beter werken als antibioticum. De ui zorgt ervoor dat de spanning op het trommelvlies vermindert en de pijn aanzienlijk afneemt. De ui is een veel gebruikt huismiddeltje.

Voor het maken van een uiencompres hak je een ui in kleine stukken die je vervolgens in een katoenen zakdoek wikkelt. De in het zakdoek gewikkelde stukjes ui leg je vervolgens op je oor. Om het geheel niet de hele tijd vast te moeten houden kun je gebruik maken van een hoofdband of een bandana.

 

9. Minder keelpijn dankzij ananas- salie- sap

Keelpijn, hoesten en verkoudheid, het lijkt wel een drie-eenheid. Om hier vanaf te komen kun je het beste een sapje maken van ananas en salie. Het bromeline in de ananas zorgt ervoor dat de grote eiwitten gesplitst worden. De lymfevloeistof kan hierdoor beter wegvloeien, waardoor de zwelling in de keel teruggaat. De in salie werkzame polyfenolen werken bovendien ontstekingsremmend. Kook voor het sap de salie waarna je deze mengt met vers geperst ananassap. Door de dag heen kun je telkens kleine slokjes nemen van de ananas-salie sap.

Leestip: Salie, een geneeskrachtig kruid

10-huismiddeltjes-die-helpen-bij-verkoudheid-ananas-sap

 

10. Melk en honing bij slaapproblemen

In het rijtje 10 huismiddeltjes die helpen bij verkoudheid mogen melk en honing natuurlijk niet ontbreken. Van oudsher zijn zowel warme melk als honing dé remedie bij slaapproblemen. Warme melk werkt slaapverwekkend, terwijl honing ontstekingsremmend is. Mocht je geen baat vinden bij het drinken van dit mengsel dan kun je ook kiezen voor een kopje thee. Een eveneens probate thee is gember gemengd met citroen en honing. Helpen deze drankjes echt niet, kijk dan eens of je baat hebt bij deze 5 tips om sneller in slaap te vallen

 

10-huismiddeltjes-die-helpen-bij-verkoudheid-melk-en-honing

 

Dokteronline.com

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in