boek je vakantie bij de ANWB

10 Paastradities wereldwijd van paaseieren tot vliegende kerkklokken… Er zijn heel wat vreemde paastradities in de wereld. Lees snel verder en ontdek aparte Paastradities uit alle hoeken van de wereld.

 

Inhoud

10 Paastradities wereldwijd van Paaseieren tot vliegende kerkklokken

Als je aan Pasen denkt, dan denk je natuurlijk automatisch aan gekleurde eieren, een heerlijke Paasbrunch met Paashaas chocolade cupcakes en de paashaas. Maar er zit veel meer achter het vieren van Pasen dan het zoeken naar paaseieren of het krijgen van (overigens heerlijke) chocolade eitjes. Als je kijkt naar de lijst met 10 paastradities wereldwijd dan zie je ook direct dat Pasen oorspronkelijk uit het heidendom komt en niets met het christendom te maken heeft. Dit geldt overigens voor de meeste zogenaamde christelijke feesten. Lees wat mensen wereldwijd in het Paasweekend allemaal doen.

 

1. Paaseieren verven

Paaseieren zijn toch het eerste waar je aan denkt als je het over Pasen hebt. Het zoeken naar de verstopte Paaseieren is een traditie die, om welke reden dan ook, door velen in ere wordt gehouden. In Albanië, Wit Rusland, Bulgarije, Kroatië, Hongarije, Litouwen, Polen, Roemenië, Rusland, Oekraïne en veel andere landen versieren jong en oud Paaseieren.

De betekenis van Paaseieren is echter alles behalve christelijk. Het versieren of kleuren van Paaseieren is een heidense traditie die symbool staat voor de wedergeboorte van de aarde en nieuw leven. De traditie is al ouder dan 2500 jaar. Door de eeuwen heen is deze traditie in stand gehouden en tot op de dag van vandaag worden eieren geverfd.

Leestip: Paaseieren zoeken en verstoppen, 15 tips om het leuker te maken

 

paastradities paaseieren

 

2. Paashaas

De traditionele Paashaas mag natuurlijk niet ontbreken tijdens Pasen. Volgens de traditie is de Paashaas de brenger van gekleurde eieren, speelgoed en snoepjes voor lieve kinderen. Heeft duidelijk veel overeenkomsten met de in het rood gestoken Kerstman, nietwaar?

De Paashaas vindt zijn oorsprong in het Heilige Romeinse Rijk. Voordat de traditie omgevormd is tot de traditie zoals wij die kennen, maakten kinderen in die tijd nestjes op verborgen plekken in de omgeving van hun huis. Volgens de overleveringen kwam de Paashaas dan langs om de nesten te vullen met gekleurde Paaseieren, als de kinderen zich goed gedragen hadden.

 

paastradities paashaas

 

3. De Paasroede

De kinderen in Slovakije of Tsjechië hebben of krijgen tijdens Pasen een echte Paasroede. Het is een traditie die zijn oorsprong vindt in het feit dat mannen in vroegere tijden een vrouw met een handgemaakte roede op hun achterwerk sloegen. In Slovakije wordt deze roede korbáč genoemd, terwijl men het in Tsjechië over een pomlázka heeft.

De roede is gemaakt van gevlochten wilgentakken. De roede is minimaal één meter lang en heeft aan de uiteindes gekleurde linten. De vrouwen worden er natuurlijk niet echt hard op hun achterwerk mee geslagen. Volgens de traditie krijgt de vrouw een tikje, zodat zij in goede gezondheid en mooi zal blijven het komende jaar.

 

paastradities paasroede

 

4. Het boterlammetje

Het boterlammetje is een traditioneel Paasvoedsel voor veel katholieken in Polen. Het gaat om boter in de vorm van een lammetje. Het lammetje wordt, zoals voorgeschreven door de traditie, met de hand gemaakt. Tegenwoordig zijn er wel vormen te koop, waardoor het maken van een boterlammetje makkelijker en sneller gaat.

Zoals het met veel tradities het geval is, zien we rond Pasen ook steeds vaker deze boterlammetjes in de schappen van de supermarkt. Voor een markt in Buffalo, New York is het boterlammetje zelfs symbool geworden voor de aankomende lente.

 

paastraditie boterlammetje

 

 

5. Vliegende kerkklokken

Tijdens Pasen worden de kerkklokken in Nederland, België en Frankrijk niet geluid en blijven deze stil. Het verhaal wil dat de kerkklokken wegvliegen naar Rome om dan met Pasen terug te komen. Ze nemen dan ook gekleurde Paaseieren en chocolaatjes in de vorm van paaseieren of paashazen mee.

De dagen waarop de klokken wegvliegen naar Rome zijn afhankelijk van het land. In Nederland en het Vlaams sprekende deel van België vliegen de klokken op Stille Zaterdag weg. In Frankrijk en het Frans sprekende deel van België vliegen de klokken op witte donderdag naar Rome.

 

paastradities vliegende kerkklokken

 

6. Paaseieren rollen

Bij het rollen van Paaseieren wordt een ei met een lepel over de grond gerold. Het is een wereldwijd gespeeld spel en kent diverse variaties. In de VS is het gazon van het Witte Huis de populairste plaats voor dit spel. Deze traditie van het Witte Huis werd in 1814 geïntroduceerd.

Tegenwoordig kent het hele spel een hele grote entourage eromheen met een compleet themafeest en optredens van bekende gasten. In Engeland noemt men het spel ook wel ‘pace-egging’. Hierbij worden gekleurde en versierde Paaseieren een grasheuvel afgerold. In Duitsland wordt het traject waar de eieren overheen gerold worden met lijm besmeerd.

 

paastradities paaseieren rollen

 

7. Eierengevecht

Ook dit is een spel dat in het teken van Pasen staat. Het staat bekend als eierengevecht of eieren gooien. Het spel is vrij simpel: met een hardgekookt ei moet je het ei van de tegenstander kapot gooien. Het is de bedoeling dat je eigen ei heel blijft. Landen waarin dit spel op diverse manieren gespeeld wordt zijn: India, Nederland, Roemenië, Bulgarije, Griekenland en Afghanistan. In sommige landen gaat men zelfs zo ver dat het eierengevecht een serieuze competitiewedstrijd is.

 

paastradities paaseieren gevecht

 

8. Paasvliegers

Het op laten stijgen van heuse Paasvliegers is een traditie die je op Bermuda aantreft. De vliegers hebben de traditionele 6-hoekige vorm. Maar er zijn ook uitzonderingen van vliegers die 8 of zelfs meer hoeken hebben. Dat geldt met name voor de grotere Paasvliegers. De bewoners van Bermuda laten de vliegers speciaal voor Pasen opstijgen als symbool voor de opstanding van Jezus Christus.

De vlieger wordt ook traditioneel elk jaar op dezelfde wijze gemaakt: men legt daarbij houten stokjes in de vorm van een wiel. Vervolgens wordt gekleurd vliegerpapier tussen de stokjes gelijmd. Door de komst van de kant-en-klare vliegers die gemaakt zijn van plastic, dreigt deze traditie echter verloren te gaan.

 

paastradities paasvlieger

 

9. Moordmysteries

Dit is een traditie speciaal voor liefhebbers van detective- of misdaadverhalen. Een moderne Paastraditie in Noorwegen behelst het lezen en kijken van moordmysteries. Rondom Pasen zenden televisiestations detective– of misdaadseries uit. Zelfs uitgeverijen spelen in op deze moderne traditie door pas rond Pasen nieuwe misdaadboeken uit te geven. Tijdschriften plaatsen verhalen waarin de lezers de dader moet zien te achterhalen. Zelfs op melkpakken worden strips afgebeeld van korte misdaadverhalen.

 

paastradities moordmysterie

 

10. Het opblazen van een karretje

Een ietwat vreemde en bizarre volkstraditie die je in Florence, Italië vindt. Het geheel vindt zijn oorsprong in de heidense gebruiken om geesten af te schrikken door veel geluid te maken. Tegenwoordig houdt deze Paastraditie het volgende in: je vult een karretje met vuurwerk en steekt dit tenslotte aan.

Het evenement in Florence gebruikt hiervoor een speciaal karretje dat al meer dan 500 jaar oud is. Het antieke karretje wordt verplaatst van Porta al Prato naar de Piazza del Duomo. Volgens de verhalen verzekert het opblazen van het karretje een goede oogst en veel voorspoed op zakelijk gebied.

 

paastradities karretje

 

Kende jij de 10 Paastradities wereldwijd van paaseieren tot vliegende kerkklokken al? Wat ga jij met Pasen doen? Heb je ook een bepaalde traditie?

Dokteronline.com

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in