boek je vakantie bij de ANWB

Een beha draag je elke dag, toch staan maar weinig vrouwen stil bij het feit dat de beha het meest belangrijke kledingstuk is dat je in de kast kunt hebben. Vandaag deel ik 10 tips voor een goede beha die elke vrouw moet kennen.

 

Inhoud

De beha: een korte les in de geschiedenis van de beha

Beha’s vind je in allerlei kleuren, maten en soorten in winkels zoals Hunkemöller. Toch is de beha zoals wij deze kennen pas iets meer dan 100 jaar oud! Toch is het niet zo dat vrouwen vroeger niets droegen. In 2500 v. Chr. Was het voor vrouwen heel normaal om een korsetachtige gordel te dragen. Door deze gordel werden de borsten ontbloot en lichtelijk omhoog geduwd (een soort push up effect). 300 n.CHr. droegen Romeinse vrouwen een strophium. Dat was een wollen of linnen verband dat om de borsten gebonden werd.

In de 14e eeuw droegen sommige vrouwen borst zakjes. Dit waren zakjes die aan de binnenkant van het hemd werden genaaid. Hier overheen werd een verband gedragen om de borsten bij elkaar te houden. Pas in de 16e eeuw begonnen aristocratische vrouwen een soort van korset te dragen. Het lijfje was vervaardig van linnen en werd ondersteund door hard materiaal zoals riet. In de 18e eeuw kwam het daadwerkelijke korset op de markt. Helaas bracht dit heel wat problemen met zich mee. Een zandloper figuur was helemaal hot en dat zorgde ervoor dat vrouwen gedreven door hun angst om niet mee te kunnen doen met de mode hun korset te strak bonden. Dit had soms grote gevolgen voor de organen die hierdoor in de verdrukking kwamen.

In 1914 kwam Mary Phelps Jacob met de eerste bh. Zij ontwierp de beha zoals wij die kennen. Ze krijgt patent op haar uitvinding, maar besluit deze aan Warner Brothers Corset Company te verkopen. In 1927 bedacht Ida Rosenthal de cupmaten zoals deze vandaag de dag nog gebruikt worden. Klein detail: vroeger werden de cupmaten ook uitgedrukt in fruitmaten. Zo was een cup A een halve citroen, terwijl cup D gelijk stond aan een halve meloen.

In 1977 werd de eerste sportbh op de markt gebracht door Lisa Lindahl. De Jogbra zoals deze genoemd werd bestond uit twee kruisbeschermers die aan elkaar vastgenaaid waren. Push up bh’s waren al in de jaren ’60 trendy, maar de grote doorbraak kwam in 1994 toen Vogue deze beha onder de aandacht van vrouwen bracht. Tegenwoordig is er volop keuze wat bh’s betreft. Je kunt kiezen uit talloze kleuren, stijlen en maten, waardoor de bh tot het belangrijkste kledingstuk in je kast behoort.

 

Waarom dragen vrouwen een beha?

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen een bh dragen. De meest voor de hand liggende reden is voor steun en om te voorkomen dat de borsten gaan hangen. In de borsten zijn immers geen botten of andere ondersteuning te vinden. Hoe ouder je wordt, hoe meer de boel gaat hangen, vooral omdat de huid zijn elasticiteit verliest.

Daarnaast speelt ook mode een grote rol. Door het dragen van een goed zitten de bh kun je immers een mooie decolleté creëren en wie wil dat nou niet? Daarnaast kan een bh ook gewoon functioneel zijn: denk daarbij aan een voedingsbh voor een moeder die haar kind borstvoeding geeft. Ten slotte zijn er ook speciale bh’s voor vrouwen die na borstkanker geen borstreconstructie willen of kunnen hebben.

 

10 Tips voor een goede beha die elke vrouw moet kennen

Nu je iets meer weet over de geschiedenis van de beha kun je onderstaande 10 tips voor een beha goed gebruiken.

1. Zorg voor de juiste maat

Voordat je naar de winkel stapt om een nieuwe bh te kopen moet je jouw cupmaat en bh maat opmeten. In de loop der jaren veranderen je borsten namelijk. Dit kan te maken hebben met en zwangerschap of zoiets simpels als afvallen (afvallen begint bij de meeste vrouwen bij de borsten!). Meet daarom geregeld je borst om er zeker van te zijn dat je de juiste maat koopt.

Niets zo belangrijk als een bh die goed past. Een niet goed passende beha kan helaas voor allerlei problemen zorgen, waaronder gezondheidsproblemen. Nek- en schouderpijnen, evenals hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van een slecht passende bh. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 80% van de vrouwen de verkeerde maat draagt. Het maakt daarbij niet zo veel uit of je een te grote of te kleine maat draagt. Geen idee hoe je de juiste maat beha kunt vinden? In gespecialiseerde zaken kunnen ze je helpen met het opmeten van de juiste maat. Daarnaast vind je op de website van Hunkemöller een uitgebreid artikel met video’s om je bhmaat zelf op te kunnen meten.

 

2. Meer dan één bh

Heb je een goed passende beha gevonden? Zorg dan dat je er direct twee van koopt. Daarnaast is het ook handig om bh’s in verschillende kleuren te hebben. Ook verschillende stijlen bh’s zijn een must. Hierdoor heb je voor elke outfit en elke gelegenheid de best passende bh.

 

3. Beha vervangen

Omdat je een bh in principe dagelijks draagt moet je deze geregeld vervangen. Dat vervangen hangt natuurlijk helemaal af van hoe vaak je een bepaalde beha draagt. Onder normale omstandigheden kun je er van uit gaan dat je de bh om de 6 maanden tot een jaar moet vervangen. Dat geldt zeker als je merkt dat je borsten niet meer goed in de bh passen. Dat kan komen omdat je borsten verandert zijn, maar langdurig gebruik zorgt er ook voor dat de beha uitrekt en niet meer goed past.

 

10 Tips voor een goede beha die elke vrouw moet kennen 1

 

4. Onderhoud van de bh

Je kunt je voorstellen dat de bh een delicaat kledingstuk is. De beste manier om een bh in goede staat te houden is door deze met de hand te wassen. Is dit niet mogelijk, gebruik dan voor het wassen in elk geval een speciaal waszakje. Sorteer daarbij ook op kleur, gebruik een programma en wasmiddel voor fijne was. Op die manier kun je langer van je bh genieten.

 

5. Een bh dragen tijdens het slapen

De meningen over het slapen met een bh lopen nogal uiteen. Volgens de één is het schadelijk, de ander vindt het juist raadzaam om een bh te dragen, zeker als je wat zwaardere borsten hebt. Als je op het net zoekt kom je er helaas niet uit. Daarom mijn tip: doe waar jij je goed bij voelt.

 

6. Kies de stijl die bij je past

Zoals gezegd zijn er talloze bh’s te vinden. Waar je voor kiest heeft vooral te maken met je eigen voorkeur. Je kunt advies vragen bij je vriendinnen en je moeder, maar uiteindelijk bepaal je zelf wat het beste bij jou en je borsten past. Houd daarbij rekening met de volgende aspecten: is de bh alleen functioneel? Wil je een mooier decolleté? Ga je sporten of moet je borstvoeding geven? Natuurlijk kun je wisselen wat de stijlen, kleuren en modellen betreft.

 

7. Een kapotte of uitstekende beugel

Het gebeurt vaker dan je denkt: ineens steekt er een beugel aan de zijkant van je bh eruit! Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat dit nogal pijnlijk is. Behalve uitsteken kan een beugel ook breken. Aan het laatste kun je niet meer doen dan de beugel verwijderen en de bh dichtnaaien aan de kant waar je de beugel hebt verwijderd. Steekt de beugel alleen uit? Dan kun je deze voorzichtig terugduwen en het ontstane gat goed dichtnaaien. Hou er wel rekening mee dat dit slechts een noodoplossing is. De beugel zal er binnen de kortste keren weer uitsteken. Tijd dus om een andere bh aan te schaffen.

 

8. Zoveel bh’s heb je echt nodig

Zoals reeds eerder aangegeven heb je als vrouw meer dan één bh nodig. Als vuistregel kun je het volgende hanteren: voor dagelijks gebruik heb je ongeveer 1 -2 bh’s in neutrale of huidskleur nodig en 1 bh naar keuze. Hou je rekening met het feit dat de bh eigenlijk maar 2 dagen gedragen mag worden, dan moet je rekenen op minimaal 3 -4 bh’s, zodat je nooit zonder komt te zitten als de rest gewassen wordt.

 

10 Tips voor een goede beha die elke vrouw moet kennen 2

 

9. Wissel bh om de twee dagen en stop deze nooit in de droger

Een bh wordt doorgaans minimaal 12 uur per dag gedragen. Voor optimale hygiëne draag je een bh liefst niet langer dan 2 dagen achter elkaar. Hierna is het tijd om de bh te wassen. Een bh is niet geschikt voor een wasdroger. Hang de bh op en laat deze aan de lucht drogen. Berg de bh op correcte wijze op: vooral voorgevormde bh’s mag je niet dubbelvouwen.

 

10. Investeer in een kwalitatieve bh

Veel vrouwen kopen goedkope bh’s zonder er veel over na te denken. Bij een bh geldt echter ook: goedkoop is vaak duurkoop. Investeer liever in een goede bh waar je meer voor betaalt dan in een goedkope. Goedkope bh’s gaan niet alleen sneller stuk, zij bieden vaak ook veel minder houvast en ondersteunen je borsten niet op correcte wijze. Advies vragen in een gespecialiseerde winkel om de zoveel tijd kan daarbij ook zeker geen kwaad.

 

 

Welke van bovenstaande 10 tips voor een goede beha die elke vrouw moet kennen kende jij nog niet? 

 

 

Dokteronline.com

22 REACTIES

  1. Mijn jongste dochter werkt bij een lingeriewinkel en verwondert zich regelmatig over de onwetendheid van veel vrouwen over het kiezen van de juiste bh. Zelf doe ik eigenlijk ook maar wat. Als hij maar lekker zit.

    • Ja, dat doe ik inderdaad ook, maar overweeg toch om een keer een goede passessie te laten doen, want als ik kijk wat de nadelen zijn als een beha niet goed past…

  2. Ik loop al jaren te klooien met bh’s eerlijk gezegd. Ik heb heel lang met 2 h&m bh’s gedaan waar ik blij mee was maar die hadden niet het eeuwige leven. Sindsdien kan ik maar niet eentje vinden die goed zit. Ik had een paar van de Primark maar die waren echt slecht. Uiteindelijk ben ik twee maandjes geleden naar de Hunkemuller gegaan. Ik dacht koop een duurdere maar goede. Daar meten ze je op en alles. Nou, wat een teleurstelling. Ze had het tot 2 keer toe verkeerd gemeten. De eerste keer toch even 2 cups verschil! Ik zei al dat het me groot leek maar nee hoor. Uiteindelijk wel dus. Uiteindelijk heb ik er een bh gekocht, prijzig en mooi, zat goed. Maar achteraf was het een slechte koop omdat het in het midden net op een nare plek ‘drukt’ en dat merk je niet als je het een paar minuten aanhebt. Ik kan het dus niet dragen. Ga binnenkort weer op zoek, maar voor mij sowieso geen Hunkemuller meer.

    • Oh, dat klinkt niet fijn. Ik heb ook de beha’s van Primark en was er eigenlijk best tevreden over. Maar inmiddels ook al eentje in de prullenbak en nu op zoek naar weer nieuwe beha’s.

  3. Ik heb jaren met te kleine BH’ s rondgelopen, helaas kan zelfs hunkemoller mijn BH-maat niet berekenen. Ik ga nu naar een winkel “boobs by Elisabeth”, de cupmaten beginnen daar met D en EINDELIJK kan ik ook passende en bovendien mooie BH’s aan doen… en dat vind ik jammer van winkels als Hunkemoller, ik moet nu BH’s van 120 euro kopen, gewoon omdat ik zo ene grote cupmaat heb. Boobs by Elisabeth heeft klanten van over heel Vlaanderen en ze is er mee begonnen omdat ze uit eigen ervaring deze frustratie kent…. Ik kwam er binnen, ze nam een meetlintje, kwam terig met zoveel verschillende BH’s die zo mooi waren…. EINDELIJK een winkel gevonden waar ik me niet gekleineerd voel omdat ik een buitenbeentje ben qua borsten….

    Dit is een zoektocht geweest van meer dan 10 jaar….

    • Echt? Heeft Hunkemoller dan geen maat D? Dat is dan wel heel erg… Fijn dat je nu wel een winkel hebt ontdekt waar je in elk geval beha’s naar je smaak en vooral in jouw maat kunt vinden.

  4. ja een goede maat en goed onderhoud is belangrijk. Ik heb er meerdere en genoeg zodat ik kan afwisselen en het niet erg is als ze in de was zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in