boek je vakantie bij de ANWB

Wil jij het ultieme kerstgevoel creëeren? Dan zijn deze 20 tips voor het ultieme hygge kerstgevoel een must read voor jou. Dankzij hygge kun je optimaal genieten van kerst en de kerstvakantie.

 

Inhoud

Wat is hygge?

Hygge is een term die je steeds vaker voorbij ziet komen. Hygge is een van oorsprong Noors woord dat letterlijk vertaald zoveel betekent als: gezelligheid. Toch omvat dit veel meer als gewoon gezelligheid. In het Engels komt het woord beter tot zijn recht want daar staat het voor well-being. En goed voelen dat willen we allemaal. Niet alleen met kerst, maar eigenlijk elke dag.

En dan kom je bij de kern. Eigenlijk is het hygge niet samen te vatten met een woord of een zin. Het is namelijk veel meer een levensstijl, waarbij de focus meer gelegd wordt op genieten van de kleine dingen. Dit gecombineerd met meer genieten van het leven in het algemeen zonder de hele dag door te blijven rennen en vliegen.

Neem de tijd voor je lichaam, geest en ziel om te ontspannen en van de goede dingen in het leven te genieten. Dat kunnen simpele dingen zijn als een zonsondergang of juist een zonsopgang, het lezen van een boek of genieten van een lekker kopje thee. Ook tijd spenderen met familie en vrienden valt hieronder. Belangrijk is dat comfort en ontspannen zijn de boventoon moeten voeren.

 

 

20 Tips voor het ultieme hygge Kerstgevoel

Kerst draait om familie, genieten en vooral ontspannen. Al is daar niet bij iedereen sprake van, want voor veel mensen zijn de feestdagen juist heel stressvol. Gelukkig kun je met deze tips genieten van stressvrije feestdagen. Wil je een stap verder gaan? Dan zijn deze hygge tips echt iets voor jou.

 

1. Kerst kamperen

Nee, je hoeft niet per se naar de camping om te genieten van camperen. Dat kan namelijk prima thuis. Vooral kinderen zullen kamperen in de woonkamer ontzettend kunnen waarderen. Knus met z’n allen bij elkaar in de woonkamer waar alles in Kerstsferen versierd is. Tot het moment van slapen kun je kerstverhalen voorlezen of samen een leuke kerstfilm kijken.

 

2. Kerst servies

Waarom wachten tot Kerst? Vanaf 1 december gebruik je niet meer het normale servies, maar serveer je eten met het Kerstservies. Wedden dat dit in de smaak zal vallen bij alle gezinsleden?

 

3. Elk jaar vastleggen op de foto

Dit jaar is het jaar om te starten met een nieuwe traditie. Maak elk jaar een foto, waarbij je dezelfde poses aanneemt en met dezelfde achtergrond werkt. In de loop der jaren zul je verbaasd zijn over de veranderingen in je gezin. Voor je kinderen is dit een leuk aandenken als ze later groot zijn.

 

4. Kerstshows in tuincentra bezoeken

Maak er een traditie van om een kerstshow in een tuincentrum te bezoeken. Door het hele land worden tuincentra omgebouwd tot mooie kerstshows. Echte aanrader daarbij is Intratuin Duiven, maar ook andere locaties van Intratuin zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

De Kerstshow van Intratuin Duiven 2020 notenkrakers 1

5. Familie video opnemen

Neem na de feestdagen een video op waarin je jouw kinderen interviewt. Laat ze vertellen wat ze dit jaar het leukst vonden, wat ze volgend jaar absoluut weer willen doen en wat ze denken dat beter kan. Het gaat om het creëeren van leuke herinneringen die de kinderen later terug kunnen kijken. Je kunt de video ook voor de volgende feestdagen afspelen om te kijken of ze het dit jaar anders ervaren.

 

6. Matching kerstpyjama’s

Matching met je kind is al een tijdje een absolute hit, dus waarom niet matchende pyjama’s dragen tijdens de kerst? Gelukkig kun je overal matchende kerstpyjama’s voor het hele gezin vinden.

 

7. Persoonlijke ornamenten

Waarom zou je alleen ornamenten uit de winkel halen? Maak je eigen ornamenten of koop deze als je op vakantie bent. Je kunt ornamenten zelf knutselen of bijvoorbeeld schilderen. Op die manier krijgt Kerst een persoonlijke tint.

 

8. Kerstdecoratie op ramen

Niets zo gezellig als een paar mooi versierde ramen. Als je genoeg ramen hebt dan kun je elk gezinslid een raam geven om te decoreren. Heb je niet voldoende ramen? Ga dan samen aan de slag en maak een mooie tekening op de ramen passend bij jullie kerstgevoel.

 

9. Lootjes trekken met Kerst

Als de kinderen ouder worden is de kans groot dat de wens om Sinterklaas te vieren zich verplaatst naar Kerst. Voor oudere kinderen is het leuk om lootjes te trekken voor Kerst. Overigens hoeft het niet per se te gaan om het geven van cadeautjes. Je kunt er ook voor kiezen om in aanloop naar kerst voor de persoon op het lootje aardig te zijn en leuke en lieve dingen te doen.

 

10. Kerstfilm bingewatching

Grote kans dat je kerst vooral binnenshuis door gaat brengen. In aanloop naar kerstavond, gezellig eten en genieten kan de verveling toeslaan. Voorkom dit door vanaf het moment van opstaan de tv aan te zetten en de ene na de andere kerstfilm te kijken. Zorg voor roulatie en laat iedereen om de beurt een film kiezen. Lekker gezellig op de bank met een dekentje, snacks en warme chocomelk erbij en je bent ready om te genieten met je gezin.

 

11. Creatief feestje met vrienden en familie

De feestdagen is de tijd bij uitstek om lekker creatief bezig te zijn. Dat kan natuurlijk gewoon met je eigen gezin, maar het is ook leuk om een creatief feestje met vrienden en familie te vieren. Er zijn talloze mogelijkheden om te doen. Ga samen koekjes bakken, koken en later gezamenlijk eten of maak bijvoorbeeld leuke tafelstukjes met als thema kerst.

20 Tips voor het ultieme hygge Kerstgevoel bakken

12. Herinneringen ophalen aan een dierbare

Veel mensen kan de gezellige tijd rond de feestdagen rauw op het dak vallen zeker als er een dierbare overleden is. Toch kan ook juist deze tijd troost geven. Zeker als je de dierbare erbij betrekt. Haal leuke herinneringen op, zet foto’s neer en vergeet niet je kinderen te vertellen over je ouders/hun grootouders.

 

13. Kerstkaarten versturen

Ja, het kost meer, maar niets is zo gezellig als echte kerstkaarten versturen en ontvangen. Je kunt de ontvangen kerstkaarten neerzetten of op een slinger hangen als extra kerstdecoratie.

 

14. Vreemde tradities wereldwijd

Vind je Kerst een beetje saai en wil je jouw tradities een beetje opleuken? Neem dan een kijkje in de vreemde kersttradities wereldwijd. Misschien zit hier een leuke traditie bij die je zelf ook in wil voeren.

 

15. Geniet van een kerstoptreden

Dit jaar is dat misschien lastig om live een optreden bij te wonen, gelukkig zijn er veel online alternatieven. Geniet samen met je partner of je hele gezin van een kerstmusical zoals de notenkraker, een theaterstuk of een optreden van Andre Rieu. Maak hier een traditie van en doe dit elk jaar.

 

16. Natuurlijke kerstdecoratie

Waarom zou je je huis alleen versieren met gekochte accessoires? Niets zo leuk als te werken met natuurlijke materialen. Denk daarbij aan takken, mos, dennenappels, sinaasappels (gedroogd), kruidnagel, vanille en nog veel meer. Als je dit combineert met heerlijke essentiële oliën dan ruikt je huis ook nog eens ontzettend lekker.

Leestip: 10 Tips voor leuke winterdecoratie

20 Tips voor het ultieme hygge Kerstgevoel natuurlijke kerstdecoratie

17. Rijd of loop een rondje door de buurt

Zo mooi en groots als in de VS zijn de meeste huizen niet, maar het kan lonen om eens door de buurt te lopen of te rijden om naar alle versierde huizen te kijken. Ook leuk voor de kinderen die zich zeker zullen vergapen aan alle lichtjes.

 

18. Puzzelen

Een leuke bezigheid rond de feestdagen waar het hele gezin van kan genieten: maak samen een puzzel. Ga voor uitdagingen die passen bij het gezin. Hoe ouder de kinderen hoe moeilijker de puzzel mag zijn. Je kunt ook kiezen voor het maken van een gepersonaliseerde puzzel. Als de puzzel klaar is kun je er twee lagen behanglijm over doen, zodat je de puzzel aan de muur kunt hangen.

 

19. Maak een gezellige tent in huis

Kinderen vinden een tent in huis ontzettend gezellig. Voor de feestdagen maak je de tent wat groter en versier je deze met kerstlichtjes. Zorg voor een cozy plek waar je gezellig kunt zitten met je kinderen. Pak er een leuk boek bij en ga de kinderen een verhaaltje voorlezen.

 

20. Gourmetten, barbecue of pizzarette

De traditionele kalkoen voor kerst wordt steeds vaker vervangen door ander heerlijk eten. Kijk wat bij je gezin past en maak hier een traditie van. Dat kan gourmetten zijn, maar ook een winterse barbecue of genieten met de pizzarette.

20 Tips voor het ultieme hygge Kerstgevoel kerst barbecue

Wat doe jij voor het ultieme hygge Kerstgevoel? En wat mag absoluut niet ontbreken tijdens de feestdagen voor jou en je gezin?

Dokteronline.com

2 REACTIES

  1. Leuk artikel! Wij gaan komend weekend de kerstboom zetten. Verder word ik heel blij van kerstservies, kerstpyjama’s en foute kerstfilms. Binnenkort ga ik de kerstkaartjes schrijven. Kerstkaartjes verstuur ik nog steeds op de ouderwetse manier i.p.v. online. Dat vind ik toch nog een tikkeltje specialer!

    • Doe ik ook hoor, echte kaartjes vind ik veel leuker dan kaartjes per mail. Die zet ik dan neer en dat maakt het allemaal een stuk gezelliger

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in