boek je vakantie bij de ANWB

Hoe vaak kom je niet een foto tegen die je eigenlijk helemaal geweldig vindt, maar die je niet kunt uploaden op sociale media, omdat het die professionele touch mist? Misschien heb je zelfs al eerder zulke foto’s geüpload, maar heb je ze uiteindelijk toch maar weer verwijderd omdat ze gewoon niet Instagram-waardig genoeg waren. Foto’s bewerken om ze eruit te laten zien als iets uit een tijdschrift is geen rocket science. Maar als je hier nieuw in bent, kan het een kleine uitdaging zijn. Hier zijn enkele eenvoudige tips die je helpen om je foto’s te bewerken als een pro!

 

 

Inhoud

Verander de belichting en het contrast

Licht speelt een grote rol in hoe een foto wordt, dus als je de belichting van een foto verandert, verander je ook de hele uitstraling van de foto. De beste manier om een foto te verbeteren is door de belichting te veranderen. De eenvoudigste manier om dit te doen is een tweede foto te maken op dezelfde plaats met een andere lichtbron. Als je niet in staat bent om de foto opnieuw te maken, dan kun je bewerkingssoftware gebruiken om de belichting van de foto te veranderen.

In Photoshop kun je de belichting veranderen door te gaan naar Afbeelding > Aanpassingen > Schaduwen/hooglichten. Als je Adobe Lightroom gebruikt, kun je de schuifregelaars onder de optie ontwikkelen gebruiken. Met de gereedschappen schaduwen/hooglichten (highlights) en belichting kun je het contrast van een foto makkelijk en snel zelf aanpassen. Verhoog het contrast als jouw foto te donker is. Verlaag het contrast als je foto juist wat te veel contrast heeft en iets donkerder moet worden (bijvoorbeeld als er te felle zon is).

 

Ongewenste objecten verwijderen

Staat er iets op de foto dat je er achteraf gezien liever niet op wilt hebben?  Dan zijn er een paar manieren om het object te verwijderen. De eerste en gemakkelijkste manier is gebruik maken van https://nl.depositphotos.com/bgremover.html die ongewenste achtergronden in een paar klikken kan verwijderen.

Mocht dit niet helemaal naar wens zijn, dan kun je voor een meer geavanceerde optie kiezen. Is het ongewenste object zoiets als een boomtak of een elektriciteitskabel, dan kun je de kloonstempel gebruiken om het ongewenste deel van de foto te verwijderen. In plaats van de kloonstempel kun je ook de gum gebruiken om kleine objecten te verwijderen. Denk daarbij aan een potlood in iemands hand of bijvoorbeeld een glas. De gumoptie is helaas niet geschikt voor het verwijderen van grotere objecten.

Voor grotere objecten moet je het pengereedschap gebruiken. Hiermee selecteer je eerst het object en vervolgens verwijder je dit. Ook hier geldt weer: Adobe Photoshop is het beste hulpmiddel. Selecteer in het programma de pen en klik binnen het gebied dat je wilt verwijderen. Houd shift ingedrukt en klik buiten het te verwijderen gebied. Hiermee leg je op een simpele manier vast wat met de gum verwijderd kan worden.

Een andere manier om een object uit een foto te verwijderen is met de patch optie. Selecteer de patch optie en sleep over het gebied dat je graag wilt vervangen. Selecteer de textuur of het patroon dat je wilt gebruiken om het gebied te bedekken. Je kunt natuurlijk ook het kloongereedschap gebruiken om ongewenste objecten te bedekken.

 

Voeg een zacht filter toe

Filters helpen je om een bepaald gevoel of een bepaalde stemming in je foto’s te creëren. Soms kun je echter niet het juiste filter voor je foto vinden of wil je een bepaalde stemming of gevoel creëren dat de filters gewoon niet kunnen bieden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om toch het gewenste resultaat te bereiken.

De makkelijkste manier om dit te doen is met een bewerkingsapp zoals VSCO of Adobe Lightroom. Met VSCO klik je op het filter dat je wilt toepassen en verlaag je de sterkte tot het er natuurlijk uitziet. Of je kiest weer voor het gebruik van  Adobe Photoshop om een zacht filter aan je foto toe te voegen. Dit werkt als volgt: selecteer filter > vervagen > Gaussiaanse vervaging. Sleep de schuifregelaar vervagen tot de foto zacht genoeg is, maar niet te wazig.

 

Verander de kleur van je foto

De kleur van een foto veranderen is een goede manier om je foto op te laten vallen. Als er andere foto’s zijn die op de jouwe lijken, kun je de kleur veranderen zodat de jouwe er uniek uitziet en tussenuit springt. Het aanpassen van de kleur van een foto bied ook meerwaarde als je een foto beter bij een bepaald gevoel of thema wilt laten passen.

De beste optie om de kleur van een foto te veranderen is gebruik maken van Adobe Photoshop of Adobe Lightroom. Als je Photoshop gebruikt, selecteer dan verbeteren > kleur aanpassen > kleurregelaar en verander de kleur van je foto door middel van het schuifje.

Je kunt ook de kleurentool vervangen gebruiken om de kleur te selecteren die je over de foto aan wilt brengen. Als je kiest voor Lightroom selecteert dan een bewerkingstool (zoals basisbewerking of kleurbewerking) en wijzig met een paar klikken op de muis de kleur van jouw foto. Daarnaast kun je ook de tool kleurenfilter in Lightroom gebruiken om de kleur van je foto te veranderen. Dat werkt heel simpel: selecteer de gewenste kleur, klik en sleep over de foto. En voilà, je foto is voorzien van een andere kleur.

 

Scherpte toevoegen aan jouw foto’s

Soms doe je je best, maar mist een foto alsnog scherpte en heb je een wazige foto. Deze kun je dan niet gebruiken op social media. Gelukkig hoef je de foto niet direct weg te gooien. Als je deze bewerkt dan kun je er een scherpe en mooie foto van maken.

Ga naar het bewerkingsprogramma Adobe Photoshop en selecteer de tool vervagen. Hiermee ga je over de gebieden die je wil verscherpen. Ga naar filter > verscherpen (sharpen) > en maak dan een keuze uit de volgende drie opties: sharpen, sharpen edges, smart sharpen . Als je Adobe Lightroom gebruikt, dan bewerk je altijd in de Develop modus. Ga naar details en daar vind je de optie verscherpen. Kies je voor masker, dan kun je kiezen wat en hoeveel je wilt verscherpen.

 

Maak je niet te veel zorgen over het perfecte formaat

Soms krijg je een melding als je een te grote foto uploadt. Op de meeste social media sites staat precies aangegeven hoe groot je foto moet zijn voor een perfecte weergave. Let er daarom op dat je geen al te grote foto uploadt. Doe je dat wel, dan kun je deze later alsnog bijsnijden.

Voor het bijsnijden kun je weer gebruik maken van handige hulpprogramma’s zoals Adobe Photoshop. Selecteer in het programma de optie bijsnijden en sleep over het gebied dat je wilt bijsnijden. Je kunt ook de zoomtool gebruiken om in te zoomen op de foto. Zo zie je de foto in meer detail, zodat je een beter idee hebt van wat je doet bij het bijsnijden. Bijsnijden kun je overigens ook in Adobe Lightroom doen.

 

Conclusie

Er zijn veel bewerkingstips die je kunnen helpen om je foto’s er geweldig uit te laten zien. Als je maar weet welke hulpmiddelen je daarvoor moet gebruiken, waarin je de instellingen naar jouw wensen aan kunt passen. Wil je foto’s met een professionele uitstraling? Een foto een unieke stijl geven? Leef je dan uit op creatief gebied en geef een eigen draai aan al je foto’s! Een bewerking kan net voor dat beetje extra zorgen waardoor je foto al dan niet viraal gaat.

 

 

Dokteronline.com
Vorig artikelSieraden voor mannen: de mogelijkheden zijn eindeloos
Volgend artikelWelke koekenpan moet ik kopen?
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in