boek je vakantie bij de ANWB

Een onreine huid, vaak moe en steeds vaker trek in zoet? Zomaar een greep uit de 5 tekenen dat je te veel suiker eet. Gemiddeld eet een Nederlander 24 kilogram suiker per jaar. Dit komt neer op 2 kilo per maand of 65 gram suiker per dag. Een grote hoeveelheid die een behoorlijke impact kan hebben op ons lichaam. Als je weet op welke tekenen dat je te veel suiker eet je moet letten kun je hierop inspelen en de inname reduceren.

 

Inhoud

Gemiddelde suiker inname in Nederland

Zoals reeds eerder aangegeven eet de gemiddelde Nederlander 65 gram suiker per dag. Al zou je niet snoepen, dan nog krijg je een behoorlijke hoeveelheid suikers binnen. Niet i n de laatste plaats door alle zakjes en pakjes die voor de bereiding van eten gebruikt worden. Daarnaast is suiker ook te vinden in allerlei deegsoorten, vlees, sauzen en nog veel meer.

Bij bovenstaande cijfers zijn andere suikers waaronder fructose, lactose enz. niet meegenomen. Als hiermee rekening gehouden wordt, dan komt de totale inname zelfs op een schrikbarende 44 kilogram per persoon per jaar. Overigens is er een verschil tussen mannen en vrouwen en kinderen. Mannen hebben de grootste inname op de voet gevolgd door vrouwen. Kinderen hebben de minste inname.

 

Veel mensen onderschatten suikerinname

Maar liefst 95% van de Nederlanders onderschat de eigen suikerinname. Van de 1.000 ondervraagden gaf het grootste deel aan dat zij denken 10 suikerklontjes per dag binnen te krijgen. De realiteit ligt hier echter heel ver vandaan. Ook denken veel mensen dat zij veel minder suiker binnen krijgen dan anderen. Dit scheve beeld zorgt ervoor dat de suikerinname aanzienlijk hoger ligt. Voor sommige mensen is dit een reden om te beginnen met een koolhydraatarmdieet, zodat de inname van suikers beperkt wordt.

 

Gevolgen van te veel suiker eten

De gevolgen van een te hoge suiker inname worden elk jaar duidelijker. Steeds meer Westerse landen kampen met mensen die overgewicht hebben. In 2016/2017 was bijna de helft van alle Nederlanders te zwaar. Voor jongeren in de leeftijd 12 – 18 jaar geldt dat er een jaarlijkse toename te zien is van ruim 4,5%. Dit betekend dat momenteel ruim 16% van de jongeren te kampen heeft met overgewicht. In onderstaande tabel zie je de exacte cijfers:

 

 

Bron: nij.nl

 

Bron: Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS i.s.m. RIVM en Trimbos-instituut, 2016

 

 

5 Tekenen dat je te veel suiker eet

Het eten van te veel suiker heeft natuurlijk gevolgen voor je lichaam. Benieuwd naar de tekenen die erop wijzen dat je lichaam te veel suiker binnenkrijgt? Hieronder staan 5 tekenen dat je te veel suiker eet:

1. Snoeper

Het is bewezen dat suiker verslavend werkt. Hoe meer je snoept, hoe meer je lichaam ernaar gaat verlangen. Het werkt als een echte verslaving: je lichaam voelt een steeds grotere behoefte om voorzien te worden van suikers. Heb je steeds trek in zoet? Dan geeft je lichaam aan dat je verslaafd bent. De behoefte in suiker wordt even gestild als je snoept, om vervolgens weer terug te komen en je lichaam een dip te bezorgen. Uit de dip kom je alleen als je weer snoept. En zo belandt je als snoeper in een cirkel.

2. Vaak moe en vermoeid

Een ander teken dat je lichaam te veel suiker binnenkrijgt is vermoeidheid. De inname van suiker geeft je weliswaar een ware boost, deze is echter van korte duur. Na de opleving komt al snel een echte dip en wordt je overvallen door moeheid. Een vermoeidheid waar je maar moeilijk uit lijkt te komen. Je lichaam wordt met suiker alleen voorzien van kortstondige energie, terwijl er behoefte is aan vezels en eiwitten.

3. Slechte conditie van de huid

Te veel suiker eten heeft invloed op je huid. Merk je dat je huid onrein is en heb je veel last van acne en puistjes? Dan zou dat zomaar kunnen liggen aan het feit dat je lichaam te veel suiker binnenkrijgt. Door de inname van suiker te beperken kun je kijken of je de conditie van je huid verbetert. Is dat het geval? Dan ken je de boosdoener en kun je van binnenuit zorgen dat je huid aan de buitenkant straalt.

4. Stemmingswisselingen

Niet alleen hormonen kunnen invloed op je stemming hebben, dat geldt zeer zeker ook voor voeding. Suiker staat erom bekend invloed te hebben op je stemming. De meeste mensen zullen het wel herkennen: je voelt je down en depri, maar na het eten van een snoepje of chocolaatje verdwijnen deze gevoelens als sneeuw voor de zon. Helaas is dit van korte duur. Zodra de suiker uitgewerkt is zul je weer terugvallen in je slechte gemoedstoestand. Gevolg: je bent weer geïrriteerd en zit niet lekker in je vel.

5. Verandering van smaak

Als je veel zoet eet went je lichaam hieraan en past je smaakzin zich hierop aan. Dit zorgt ervoor dat je zoete dingen steeds minder zoet ervaart. De smaakzenuwen worden ongevoelig voor zoete smaken, waardoor je uiteindelijk steeds meer zoet moet eten om het nog te kunnen proeven. Gelukkig kun je dit eenvoudig omdraaien door een tijdlang de suikerinname te beperken. Dan komt je smaakzin weer terug en kun je volop genieten van zoete smaken, zonder daarbij overmatig suiker te moeten eten.

 

 Suiker Terugroepactie

In veel producten zitten veel meer verborgen suikers dan op de verpakking aangegeven. Vanaf vandaag is het mogelijk om online producten waar veel suikers inzitten terug te laten roepen. Deze actie is opgezet door het Diabetes Fonds en is bedoeld om een signaal af te geven aan de voedselindustrie. Onverwachte producten waar je suiker in tegen kunt komen zijn onder andere dressings, sauzen, ontbijtgranen en nog veel meer.

 

 

 

Heb je last van de eerder genoemde 5 tekenen dat je te veel suiker eet? Je kunt de suiker inname heel makkelijk beperken. Dat kan door zelf te bakken en te koken, zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te kopen en liever fruit te eten dan snoep.

*Uitgelichte afbeelding Shutterstock

 

Dokteronline.com

30 REACTIES

    • Ik ben ook geen zoetekauw en toch kun je ook als niet zoetekauw nog een te veel aan suikers binnenkrijgen. Zeker als je veel zakjes gebruikt of kant- en klaar producten

  1. Ik gebruik nog maar weinig suiker, sinds ik gewchtsconsulent ben, weet ik precies wat ikw el en niet kan eten. Vooral dat ineens moe zijn viel me er g op bij te veel suiker gebruik

    • Eigenlijk raar als je bedenkt dat er in heel veel fris, vooral cola, heel veel suiker zit. Je krijgt dus even een oppepper, maar uiteindelijk doet het je lichaam geen goed.

    • Vet op zich is niet slecht, alhoewel veel mensen in die veronderstelling verkeren. En suiker zit helaas niet alleen in snoep, zoals veel mensen denken.

  2. Ja ik wordt misselijk van chocolade, heel gek! Ik gebruik citroenrasp om de smaak te versterken ipv met suiker en zout. Dat werkt!

    • Dank je wel voor de toevoeging. Ik gebruik inderdaad ook wel eens citroen om de smaak te versterken en om minder zout te hoeven gebruiken. Schijnt in Engeland heel normaal te zijn overigens.

  3. Wat een informatief artikel. Vroeger snoepte ik veel nu niet meer. Nu heb ik momenten. Maar ik eet wel veggie snoep ipv andere iets minder troep zit daar in.

    • Klopt dat daar iets minder suiker en troep in zit, maar helaas zit suiker dus niet alleen in snoep, maar in bijna alle bewerkte voeding.

  4. Ik eet weinig suiker en gebruik al 25 jaar nauwelijks pakjes en zakjes. Mayo maak ik zelf, en er zit veel suiker in ketchup, maar wie eet nu een fles achter mekaar leeg? Frisdrank vind ik niet lekker. Kortom ik eet , zonder enige inspanning heel weinig suiker… Dus als ik zin heb in koekjes of chocola, dan eet ik dat gewoon! Alles mag, zolang het echt met mate is

    • Ja, wij eten ook zo min mogelijk pakjes en zakjes. En ook fris is voor ons not done. Zelfs mijn tieners drinken voornamelijk water. Inderdaad: alles met mate.

  5. Ik eet ook bijna geen suiker, gewoon omdat ik het niet zo erg lust. Maar moet er met de kids inderdaad wel op letten. Ongelooflijk hoe snel en makkelijk die er ook buitenhuis mee in aanraking komen.

    • Ja met kinderen is het lastig, vooral omdat tegenwoordig echt overal suiker in zit zelfs in producten waarvan je het niet zou verwachten.

  6. Ik ben geen zoetekauw, vind het niet eens lekker, maar heb altijd trek in hartige dingen, hoe komt dat dan? heb ik ook ergens een tekort aan? Ik zweet heel erg misschien heeft dat er mee te maken.

    • Dat zou inderdaad een reden kunnen zijn. Het kan ook te maken hebben met dehydratie of een tekort aan elektrolycten. Verder kan dit samenhangen met je cyclus of pure verveling. Ten slotte – en dit geldt echt voor hele zeldzame gevallen – zou het te maken kunnen hebben met een ernstige onderliggende ziekte (ziekte van Addison of Bartter syndroom), waarbij je nieren niet genoeg sodium op kunnen nemen en je daardoor altijd trek hebt in zoute dingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in