5 Tekenen dat je te veel suiker eet

Een onreine huid, vaak moe en steeds vaker trek in zoet? Zomaar een greep uit de 5 tekenen dat je te veel suiker eet. Gemiddeld eet een Nederlander 24 kilogram suiker per jaar. Dit komt neer op 2 kilo per maand of 65 gram suiker per dag. Een grote hoeveelheid die een behoorlijke impact kan hebben op ons lichaam. Als je weet op welke tekenen dat je te veel suiker eet je moet letten kun je hierop inspelen en de inname reduceren.

 

Gemiddelde suiker inname in Nederland

Zoals reeds eerder aangegeven eet de gemiddelde Nederlander 65 gram suiker per dag. Al zou je niet snoepen, dan nog krijg je een behoorlijke hoeveelheid suikers binnen. Niet i n de laatste plaats door alle zakjes en pakjes die voor de bereiding van eten gebruikt worden. Daarnaast is suiker ook te vinden in allerlei deegsoorten, vlees, sauzen en nog veel meer.

Bij bovenstaande cijfers zijn andere suikers waaronder fructose, lactose enz. niet meegenomen. Als hiermee rekening gehouden wordt, dan komt de totale inname zelfs op een schrikbarende 44 kilogram per persoon per jaar. Overigens is er een verschil tussen mannen en vrouwen en kinderen. Mannen hebben de grootste inname op de voet gevolgd door vrouwen. Kinderen hebben de minste inname. (Bron: https://www.suikerinfo.nl/consumptiecijfers)

 

Veel mensen onderschatten suikerinname

Maar liefst 95% van de Nederlanders onderschat de eigen suikerinname. Van de 1.000 ondervraagden gaf het grootste deel aan dat zij denken 10 suikerklontjes per dag binnen te krijgen. De realiteit ligt hier echter heel ver vandaan. Ook denken veel mensen dat zij veel minder suiker binnen krijgen dan anderen. Dit scheve beeld zorgt ervoor dat de suikerinname aanzienlijk hoger ligt.

 

Gevolgen van te veel suiker eten

De gevolgen van een te hoge suiker inname worden elk jaar duidelijker. Steeds meer Westerse landen kampen met mensen die overgewicht hebben. In 2016/2017 was bijna de helft van alle Nederlanders te zwaar. Voor jongeren in de leeftijd 12 – 18 jaar geldt dat er een jaarlijkse toename te zien is van ruim 4,5%. Dit betekend dat momenteel ruim 16% van de jongeren te kampen heeft met overgewicht. In onderstaande tabel zie je de exacte cijfers:

 

 

Bron: nij.nl

 

Bron: Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS i.s.m. RIVM en Trimbos-instituut, 2016

 

 

5 Tekenen dat je te veel suiker eet

Het eten van te veel suiker heeft natuurlijk gevolgen voor je lichaam. Benieuwd naar de tekenen die erop wijzen dat je lichaam te veel suiker binnenkrijgt? Hieronder staan 5 tekenen dat je te veel suiker eet:

1. Snoeperd

Het is bewezen dat suiker verslavend werkt. Hoe meer je snoept, hoe meer je lichaam ernaar gaat verlangen. Het werkt als een echte verslaving: je lichaam voelt een steeds grotere behoefte om voorzien te worden van suikers. Heb je steeds trek in zoet? Dan geeft je lichaam aan dat je verslaafd bent. De behoefte in suiker wordt even gestild als je snoept, om vervolgens weer terug te komen en je lichaam een dip te bezorgen. Uit de dip kom je alleen als je weer snoept. En zo belandt je als snoeperd in een cirkel.

2. Vaak moe en vermoeid

Een ander teken dat je lichaam te veel suiker binnenkrijgt is vermoeidheid. De inname van suiker geeft je weliswaar een ware boost, deze is echter van korte duur. Na de opleving komt al snel een echte dip en wordt je overvallen door moeheid. Een vermoeidheid waar je maar moeilijk uit lijkt te komen. Je lichaam wordt met suiker alleen voorzien van kortstondige energie, terwijl er behoefte is aan vezels en eiwitten.

3. Slechte conditie van de huid

Te veel suiker eten heeft invloed op je huid. Merk je dat je huid onrein is en heb je veel last van acne en puistjes? Dan zou dat zomaar kunnen liggen aan het feit dat je lichaam te veel suiker binnenkrijgt. Door de inname van suiker te beperken kun je kijken of je de conditie van je huid verbetert. Is dat het geval? Dan ken je de boosdoener en kun je van binnenuit zorgen dat je huid aan de buitenkant straalt.

4. Stemmingswisselingen

Niet alleen hormonen kunnen invloed op je stemming hebben, dat geldt zeer zeker ook voor voeding. Suiker staat erom bekend invloed te hebben op je stemming. De meeste mensen zullen het wel herkennen: je voelt je down en depri, maar na het eten van een snoepje of chocolaatje verdwijnen deze gevoelens als sneeuw voor de zon. Helaas is dit van korte duur. Zodra de suiker uitgewerkt is zul je weer terugvallen in je slechte gemoedstoestand. Gevolg: je bent weer geïrriteerd en zit niet lekker in je vel.

5. Verandering van smaak

Als je veel zoet eet went je lichaam hieraan en past je smaakzin zich hierop aan. Dit zorgt ervoor dat je zoete dingen steeds minder zoet ervaart. De smaakzenuwen worden ongevoelig voor zoete smaken, waardoor je uiteindelijk steeds meer zoet moet eten om het nog te kunnen proeven. Gelukkig kun je dit eenvoudig omdraaien door een tijdlang de suikerinname te beperken. Dan komt je smaakzin weer terug en kun je volop genieten van zoete smaken, zonder daarbij overmatig suiker te moeten eten.

 

 Suiker Terugroepactie

In veel producten zitten veel meer verborgen suikers dan op de verpakking aangegeven. Vanaf vandaag is het mogelijk om online producten waar veel suikers inzitten terug te laten roepen. Deze actie is opgezet door het Diabetes Fonds en is bedoelt om een signaal af te geven aan de voedselindustrie. Onverwachte producten waar je suiker in tegen kunt komen zijn onder andere dressings, sauzen, ontbijtgranen en nog veel meer.

 

 

 

Heb je last van de eerder genoemde 5 tekenen dat je te veel suiker eet? Je kunt de suiker inname heel makkelijk beperken. Dat kan door zelf te bakken en te koken, zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te kopen en liever fruit te eten dan snoep.

*Uitgelichte afbeelding Shutterstock

 

Post Author: anja

anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische tieners.

23 reacties op “5 Tekenen dat je te veel suiker eet

  […] Heb je last van acne en puistjes? Dan kun je deze ook aanstippen met wat waterstofperoxide. Vergeet vooral niet dat een onreine huid vaak te maken heeft met een ongezond leefpatroon en een te veel aan suikers. […]

  Shirley

  (2 maart 2018 - 09:14)

  Ja ik laat suiker wat vaker staan als het mogelijk is want het zit tegenwoordig in heel veel producten ?

   anja

   anja

   (2 maart 2018 - 09:20)

   Dat klopt en daar verkijken mensen zich nog wel eens op. Suiker zit echt bijna overal in helaas.

  Melissa

  (2 maart 2018 - 09:50)

  Ben wel veel moe maar dat komt door chronische ziekte. Maar ben totaal niet echt een zoetekauwer. Zo nu en dan vind ok het lekker

   anja

   anja

   (2 maart 2018 - 09:53)

   Ik ben ook geen zoetekauw en toch kun je ook als niet zoetekauw nog een te veel aan suikers binnenkrijgen. Zeker als je veel zakjes gebruikt of kant- en klaar producten

  Lodi

  (2 maart 2018 - 09:54)

  Ik gebruik nog maar weinig suiker, sinds ik gewchtsconsulent ben, weet ik precies wat ikw el en niet kan eten. Vooral dat ineens moe zijn viel me er g op bij te veel suiker gebruik

   anja

   anja

   (2 maart 2018 - 12:37)

   Eigenlijk raar als je bedenkt dat er in heel veel fris, vooral cola, heel veel suiker zit. Je krijgt dus even een oppepper, maar uiteindelijk doet het je lichaam geen goed.

  Dhini

  (2 maart 2018 - 11:30)

  Als te zoet wordt ik misselijk van en ook eet ik meestal niet zo veel suiker in bijvoorbeeld thee drinken zonder suiker.

   anja

   anja

   (2 maart 2018 - 12:38)

   Dat is alvast een heel mooi begin. Helaas zit suiker ook verstopt in allerlei andere dagelijkse voedselproducten

  Tom Outdoor

  (3 maart 2018 - 08:43)

  Ik zelf eet weinig snoep!
  Maar zou wat meer op mijn vet kunnen letten.
  Het voordeel is dat ik sport voor mijn werk dus dat het wel weer goed balanceert!

   anja

   anja

   (3 maart 2018 - 09:22)

   Vet op zich is niet slecht, alhoewel veel mensen in die veronderstelling verkeren. En suiker zit helaas niet alleen in snoep, zoals veel mensen denken.

  Jadis

  (3 maart 2018 - 08:58)

  Ja ik wordt misselijk van chocolade, heel gek! Ik gebruik citroenrasp om de smaak te versterken ipv met suiker en zout. Dat werkt!

   anja

   anja

   (3 maart 2018 - 09:21)

   Dank je wel voor de toevoeging. Ik gebruik inderdaad ook wel eens citroen om de smaak te versterken en om minder zout te hoeven gebruiken. Schijnt in Engeland heel normaal te zijn overigens.

  Sherry

  (3 maart 2018 - 09:37)

  Wat een informatief artikel. Vroeger snoepte ik veel nu niet meer. Nu heb ik momenten. Maar ik eet wel veggie snoep ipv andere iets minder troep zit daar in.

   anja

   anja

   (3 maart 2018 - 09:44)

   Klopt dat daar iets minder suiker en troep in zit, maar helaas zit suiker dus niet alleen in snoep, maar in bijna alle bewerkte voeding.

  Felice Veenman

  (3 maart 2018 - 20:19)

  Ik eet weinig suiker en gebruik al 25 jaar nauwelijks pakjes en zakjes. Mayo maak ik zelf, en er zit veel suiker in ketchup, maar wie eet nu een fles achter mekaar leeg? Frisdrank vind ik niet lekker. Kortom ik eet , zonder enige inspanning heel weinig suiker… Dus als ik zin heb in koekjes of chocola, dan eet ik dat gewoon! Alles mag, zolang het echt met mate is

   anja

   anja

   (3 maart 2018 - 21:25)

   Ja, wij eten ook zo min mogelijk pakjes en zakjes. En ook fris is voor ons not done. Zelfs mijn tieners drinken voornamelijk water. Inderdaad: alles met mate.

  Laura

  (4 maart 2018 - 10:33)

  Ik eet zo min mogelijk suiker en volgens mij lukt dat aardig. Ik herken mij dan ook niet in deze tekenen:)

   anja

   anja

   (4 maart 2018 - 11:59)

   Dat scheelt als je zelf oplet op de inname van je suiker.

  […] vaker blijkt dat Nederlanders meer suiker binnen krijgen dan ze zelf denken. Suiker zit tegenwoordig in bijna alle voeding verwerkt, terwijl dit niet nodig is. Als je homemade […]

  An

  (2 mei 2018 - 21:08)

  Ik eet ook bijna geen suiker, gewoon omdat ik het niet zo erg lust. Maar moet er met de kids inderdaad wel op letten. Ongelooflijk hoe snel en makkelijk die er ook buitenhuis mee in aanraking komen.

   anja

   anja

   (2 mei 2018 - 22:44)

   Ja met kinderen is het lastig, vooral omdat tegenwoordig echt overal suiker in zit zelfs in producten waarvan je het niet zou verwachten.

  […] Suiker is niet alleen slecht voor je huid, maar ook voor je hele gezondheid. Check hier of je teveel suiker binnenkrijgt (let op: dit is waarschijnlijk meer dan je […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.