Heb je ook zo een moeite om in slaap te vallen? Ontdek dan hier 5 tips om sneller in slaap te vallen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je te helpen sneller in slaap te vallen en de zo broodnodige rust op te doen. Heb je alles al geprobeerd? Probeer het dan eens met deze 5 tips om sneller in slaap te vallen.
Inhoud
Slapen: wat doet het met je lichaam
Voordat ik overga tot het geven van de tips wil ik eerst even in het kort op de vraag wat slaap met je lichaam doet. Dit is noodzakelijk om te begrijpen waarom je niet zonder de broodnodige rust kunt. Tijdens de slaap behoort je lichaam in optimale rust te verkeren om te herstellen en nieuwe energie op te kunnen doen. Natuurlijk heb je daarvoor een goed bed met bijbehorende matras nodig. Deze vind je bijvoorbeeld bij Nachtrust Beuningen.
Het herstel tijdens de slaap geldt niet alleen voor het lichaam (denk daarbij aan het feit dat je veel slaapt als je ziek bent om energie te besparen en het lichaam de kans te geven om te herstellen), maar ook voor de hersenen. Het is wetenschappelijk bewezen dat je hersencellen (neuronen) tijdens je slaap minder werken, waardoor deze de kans krijgen om te herstellen van de blootstelling aan vrije radicalen.
Ook het opdoen van nieuwe energie en bijkomen van een hectische dag behoren tot de functies van slaap. Alhoewel de economie inmiddels 24×7 draait heeft ons lichaam nog steeds slaap en rust nodig.
Hoeveel slaap heb ik nodig?
Het aantal uren dat je nodig hebt is persoonsgebonden. Onderstaand vind je een kleine tabel met daarin het gemiddeld aantal uren slaap dat een baby, kind en volwassene nodig heeft, maar deze dienen slechts ter indicatie. Zo zijn er mensen die voldoende hebben aan vijf uur slaap (let wel: het betreft hier een minieme minderheid van de complete bevolking), terwijl anderen zelfs na 10 uur slaap nog niet uitgerust zijn.
De hoeveelheid slaap is overigens niet alleen leeftijdsgebonden, maar heeft ook te maken met het geslacht en je eigen gezondheid. Verkijk je er dus niet al te veel op en luister vooral naar je eigen lichaam die perfect in staat is om aan te geven wanneer jij al dan niet te veel of te weinig slaapt.
Vaak wordt gezegd dat ouderen minder slaap nodig hebben. Alhoewel deze stelling in eerste instant waar lijkt is dit niet het geval. Ouderen hebben niet minder slaap nodig, wel wordt hun slaap vaak sneller onderbroken of vallen zij nog moeilijker in slaap, waardoor ouderen vaker overdag een extra dutje in (moeten) lassen.
Slaaptabel baby’s
Leeftijd | Aantal uren slaap (dag en nacht) |
1-4 weken | 15-17 uur |
1-4 maanden | 14-15 uur |
4-12 maanden | 14-15 uur |
Slaaptabel dreumes, peuter en kleuter
Leeftijd | Aantal uren slaap (dag en nacht) |
1-3 jaar | 12-14 uur |
3-6 jaar | 10-12 uur |
Slaaptabel schoolkinderen en tieners
Leeftijd | Aantal uren slaap (per nacht) |
6-12 jaar | 10-11 uur |
12-18 jaar | 8-10 uur |
Slaaptabel volwassenen
Leeftijd | Aantal uren slaap (per nacht) |
18 jaar en ouder | 7-8 uur |
5 tips om sneller in slaap te vallen
Na het lezen van bovenstaande ben je nu zeker benieuwd zijn naar mijn 5 tips om sneller in slaap te vallen. Ik zal je niet langer in spanning houden en de tips onthullen:
1. Maak van je kamer een sfeervol walhalla met de juiste verlichting
Licht of beter gezegd het ontbreken ervan is hét antwoord op veel slaapproblemen. Een felle lamp in de slaapkamer is niet bevorderlijk. Kies liever voor lampen met een laag wattage of sfeervolle wandlampjes dan wel nachtkastje lampjes. Belangrijk voor de lichtinval is ook de keuze in raamverduistering. Waar de één de voorkeur geeft aan verduisterende lamellen of gordijnen om elk streepje licht volledig uit te bannen, heeft een ander liever nette gordijnen die ervoor zorgen dat je met het ontwaken van de nieuwe dag ook langzaam wakker kunt worden.
2. Vaste bedtijd aanhouden
Ja, ik weet: zeker voor een volwassene klinkt het nogal saai: elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaan. Toch helpt het om sneller in slaap te kunnen vallen, omdat het lichaam gewend raakt aan een bepaalde routine en zich hierop instelt. Een speling van maximaal een uur (dat je dus later naar bed gaat) mag aangehouden worden, maar om optimaal te genieten van een goede nachtrust kun je dus het beste elke dag op een vast tijdstip naar bed gaan.
3. Verban technologie
Je zult het vast en zeker al vaker hebben gehoord, maar de moderne technologie, hoe leuk ook 😉 vormt een obstakel als het gaat om in slaap vallen. Een uur voordat je gaat slapen dien je alle technologie (ja, ook je smartphone!) uit te doen en ter zijde te leggen. Hoe verleidelijk het ook is om nog even je Facebook, Instagram of Snapchat te checken: doe het niet. De scherm van je laptop of smartphone zorgt voor de productie van melatonine, een stof die ervoor zorgt dat we wakker blijven. Weg met de technologie, je updates, nieuwtjes en de berichten van je vrienden lopen heus niet weg.
4. Geniet van een heerlijk warm drankje
Wie heeft er nog niet van gehoord: een kopje warme melk helpt om je sneller in slaap te laten vallen. Het gaat in deze echter niet zozeer om melk, maar meer om het feit dat je iets warms drinkt. Geef je dus de voorkeur aan een heerlijk kopje thee, kies dan eens voor een kopje kamillethee. Kamille bevat een stofje dat glycine heet. Deze stof staat erom bekend een kalmerende werking te hebben en wat is beter dan kalm en rustig in slaap te vallen…. Of kies voor magnesium om beter te slapen.
5. Lees een boek
Oké, als je stap 3 hebt opgevolgd hoef je je het laatste uur voor het slapen gaan niet te vervelen. Pak er een leuk boek bij, vergeet ook je kopje kamillethee (stap 4 niet), dim het licht (stap 1) en ga lezen. Ongeveer 15 minuten voordat je werkelijk van plan bent om te gaan slapen, verander je van positie: in plaats van lekker weggedoken tegen je kussen aan ga je nu plat op rug liggen lezen. Deze positie gecombineerd met het feit dat je leest werkt bijzonder slaapverwekkend en je zult zien dat je makkelijker en sneller in slaap zult vallen.
Slapen tijdens de zwangerschap en bij hitte
Natuurlijk zijn er altijd bijzondere situaties waarin slapen wat moeilijker gaat. Dat geldt bijvoorbeeld als je zwanger bent. Ben je zwanger, dan is een goede nachtrust nog belangrijker, maar ook moeilijker. Heb je nog een beetje hulp nodig om goed te kunnen slapen? Lees dan deze tips voor een goede nachtrust tijdens de zwangerschap.
Het wordt tegenwoordig steeds warmer in de zomer en dat merk je ook als je gaat slapen. Gelukkig zijn er genoeg tips om tijdens de hitte te kunnen slapen. Want zeg nou zelf: die warmte overdag is leuk, maar in de nacht wil je toch kunnen slapen.
Wat doe jij om goed te kunnen slapen?
[…] En nog een laatste tip: slaap doet wonderen! Slaap is nodig om je lichaam optimaal te laten herstellen. Kom je slaap tekort, dan zal dat aan je uiterlijk te zien zijn. Misschien niet direct, maar zeker wel op de lange termijn. Heb je problemen met slapen? Lees dan vooral ook onze 5 tips om sneller in slaap te vallen […]
[…] 16. Voor het verwijderen van blackheads, breng je het beste een actieve kool masker aan… die kun je zelf maken of je koopt er eentje bij de drogist. 17. Gebruik (als het kan) biologisch rozenwater en smeer/spray je huid er 3x per dag mee in. 18. Workouts kunnen je huid een goeie boost geven, dus blijf in beweging! 19. Maak je make-up kwasten vaker schoon. 2o. Slaap genoeg dankzij mijn 5 tips om sneller in slaap te vallen […]
[…] In het rijtje 10 huismiddeltjes die helpen bij verkoudheid mogen melk en honing natuurlijk niet ontbreken. Van oudsher zijn zowel warme melk als honing dé remedie bij slaapproblemen. Warme melk werkt slaapverwekkend, terwijl honing ontstekingsremmend is. Mocht je geen baat vinden bij het drinken van dit mengsel dan kun je ook kiezen voor een kopje thee. Een eveneens probate thee is gember gemengd met citroen en honing. Helpen deze drankjes echt niet, kijk dan eens of je baat hebt bij deze 5 tips om sneller in slaap te vallen […]
[…] Een meer uitgebreide tabel inclusief slaaptips voor volwassen vind je in mijn artikel: 5 tips om sneller te slapen. […]
[…] Zo heel af en toe hebben we in Nederland tropische temperaturen. Omdat de meeste mensen dit niet gewend zijn (ik dus wel, heb bijna 13 jaar in de tropen gewoond) kan het lastig zijn om je daarop in te stellen. Vooral met slapen kan dit problemen opleveren. Slaap heb je immers nodig om overdag optimaal te kunnen functioneren. Heb je normaal gesproken al moeite om in slaap te vallen? Lees dan ook mijn 5 tips om sneller in slaap te vallen. […]
Ik ben dol op dit soort tips. Precies. Devices uit. Rust en regelmaat. Net als bij kleine kinderen werkt het beste. Ik slaap 6/7 uur. Dat is voor mij te kort. Maar ik moet altijd nog zoveel doen s avonds. En dan kan ik even tv kijken en dan heb ik weer te kort slaap gehad en komt de kleine ook vaker nog snachts bij me kruipen..
Ja devices zijn hier in huis wel een punt, want die blijven vaak te laat aan. En ach, in de avond veel dingen willen of moeten doen herken ik wel
[…] met de nachtrust van voor je zwangerschap. Mocht je moeite hebben met inslapen, dan helpen deze 5 tips om sneller in slaap te vallen misschien […]
[…] Leestip: 5 Tips om sneller in slaap te vallen […]
[…] Leestip: 5 tips om sneller in slaap te vallen […]