boek je vakantie bij de ANWB

8 maart a.s. in het internationale vrouwendag. Deze dag is gewijd aan alle vrouwen wereldwijd. In dit artikel worden 10 belangrijke en bijzondere vrouwen uit de geschiedenis belicht. Onderaan een kleine ode aan alle ‘gewone’ vrouwen en moeders. 8 maart internationale vrouwendag 10 belangrijke vrouwen uit de geschiedenis.

 

Inhoud

8 maart internationale vrouwendag 10 markante vrouwen uit de geschiedenis

De dag van 8 maart is uitgeroepen tot internationale vrouwendag. Deze dag staat symbool voor de strijdbaarheid en solidariteit voor vrouwen. Een dag die niet over het hoofd gezien mag worden. Het is belangrijk om deze dag in ere te houden. Daarbij mogen vrouwen zeker in het zonnetje gezet worden. Dat kan op allerlei manieren. Vrouwen hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Daarom heb ik in dit artikel 10 markante vrouwen uit de geschiedenis belicht.

 

1. De maagd Maria

Zeker in de religieuze wereld neemt zij een grote plek in. Ze is hierbij het toonbeeld van ingetogenheid, toewijding en geloof. In de Rooms katholieke kerk is zij naast Jezus en de paus de belangrijkste figuur. En of je er nu wel of geen waarde aan hecht, ze is overal ter wereld bekend, ook al leefde ze meer dan 2000 jaar geleden.

 

internationale dag vrouw maria

 

2. Jeanne d’Arc

Alhoewel haar slechts een kort leven beschoren was, leefde ze de gegeven tijd zeer intens en snel. Op 17-jarige leeftijd en vermomd als man, werd Jeanne d’Arc de aanvoerster van het Franse leger. Nog maar een jaar later had ze zich bewezen als goede strateeg en nog betere strijder van het Franse leger. Talrijke overwinningen van het Engelse leger stonden op de naam van deze jonge vrouw.

Geboren uit ouders die redelijk welgestelde boeren waren op het platteland van Orléans, beweerde ze haar overwinningen aan God te danken te hebben. Op de zeer jonge leeftijd van 19 jaar werd ze echter levend verbrand wegens ketterij. Pas 25 jaar later werd haar onschuld erkend en kreeg ze het predicaat: “onschuldig.”

Tegenwoordig claimt de rechts-nationalistische Franse partij Front National Jeanne d’Arc als beschermster van het land tegen vreemde invloeden. Hun embleem van een driekleurige vlam verwijst naar haar martelaarschap. De partij gebruikt Jeannes beeltenis in partijpublicaties en organiseert manifestaties bij haar standbeelden.

 

internationale dag vrouw jeanne d'arc

 

3. Catharina de Medici

Een controversiële vrouw waarover de meningen nogal uiteenlopend zijn: de een roemt haar, de ander vindt haar de slechtheid zelve. Catherine was een meester in de politiek, diplomatie en intriges, waardoor ze zichzelf haast overtrof. Alhoewel nabij de troon, heeft ze nooit zelf op de troon gezeten. Ze regeerde via haar zonen die te zwak waren om tegenstand te bieden aan hun alles overheersende moeder. Het gevolg was dat de zonen van Catherine niets anders dan marionetten waren in haar handen.

Ze beraamde in de Bartholomeüsnacht een ware massamoord op de protestanten die te gast waren op haar dochters huwelijk. Door haar strijdvaardigheid tegen niet katholieken, waarbij ze daadwerkelijk over lijken ging en haar nauwe contact met een astroloog hebben ervoor gezorgd dat de meningen over haar zo uiteenlopend zijn. Velen zijn echter de mening toegedaan dat zij niet anders kon handelen, gezien de tijd en omstandigheden waaronder deze vrouw moest leven.

 

internationale dag vrouw catharina de medici

 

4. Cleopatra

De beeldschone koningin van Egypte is één van de bekendste vrouwen uit de geschiedenis. Dat is ook de reden dat ik haar op heb genomen in mijn blog 8 maart internationale vrouwendag 10 markante vrouwen uit de geschiedenis. Haar bekendheid reikt tot in alle uithoeken van de wereld. Haar leven is rijkelijk gedocumenteerd, zowel haar prestaties als ook haar falen zijn alom bekend.

Het verhaal van Cleopatra heeft vele schrijvers en artiesten door de eeuwen heen gefascineerd. Ongetwijfeld lag veel van haar aantrekkingskracht in haar legende als een grote verleidster. Ze was in staat om de twee machtigste mannen van haar tijd (Caesar, met wie zij een buitenechtelijke relatie onderhield en Antonius, waarmee ze later een huwelijk aanging) aan zich te binden.

 

internationale dag vrouw cleopatra

 

5. Koningin Elizabeth I

Als dochter van Hendrik VIII en Anne Boleyn, die feitelijk ook een plekje verdiend op deze lijst, staat ze vooral bekend door haar leven als een ‘alleenstaande’. In een tijd waarin de vrouw eigenlijk moest trouwen en voor nakomelingen zorgen, koos Elizabeth I voor een ‘maagdelijk’ en alleenstaand leven. Ondanks deze controverse wordt zij omschreven als één van de belangrijkste regeerders in de Engelse geschiedenis.

Tijdens haar regeerperiode werd het Engelse nationale bewustzijn versterkt, waarbij de Engelse katholieken in een tweederangs positie werden gedrongen als potentiële landverraders. Tot op de dag van vandaag werkt dit door: het Engelse staatshoofd mag niet katholiek zijn, noch met een katholiek(e) trouwen. Ondanks de vele controverses rondom haar, onder andere door de moord op haar eigen nicht, de Schotse koningin Mary, zijn de meesten het er over het algemeen eens dat onder haar macht Engeland opbloeide.

 

internationale dag vrouw koningin elizabeth I

 

6. Marie Curie

Een vrouw die ver op haar tijd vooruit was: geboren in 1867 in Polen was zij een genie op het gebied van natuur – en scheikunde. Ze was niet alleen de eerste vrouw die de Nobelprijs ontving, maar is tevens de enige vrouw die deze prijs tweemaal in ontvangst mocht nemen. Ze was een heuse pionier op het gebied van radioactiviteit en ontdekker van polonium en radium. Hiermee was ze de grondlegger voor de hedendaagse geneeskunde vooral op het gebied van bestraling tegen kanker. Helaas overleed zij zelf op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie, waarschijnlijk voortvloeiend uit haar voortdurende blootstelling aan hogere doses radioactieve straling.

 

internationale dag vrouw marie curie

 

7. Moeder Theresa

Een heel andere vrouw was Moeder Theresa die haar leven gewijd heeft aan de zorg voor de armen en de kanslozen. Moeder Theresa was een non die al op jonge leeftijd als missionaris aan de slag wilde gaan. Ze verliet haar ouderlijk huis om een liefdadigheidsinstelling in Calcutta (India) te openen en keerde niet meer terug. Haar werk in India, maar ook in vele andere landen is van onschatbare waarde gebleken.

Ze opende ziekenhuizen, weeshuizen, verzorgingshuizen en veel andere faciliteiten ten behoeve van minderbedeelden. Wat ooit begon als een werk van 13 nonnen is inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van ruim 4000 nonnen die het werk van moeder Theresa, onder de armen, voortzetten. Echter zijn er ook minder goede kanten aan haar werken geweest: zo zag zij geen heil in het toedienen van pijnstillers, aangezien dit een manier was om dichter bij God te komen.

 

8 maart internationale vrouwendag 10 markante vrouwen uit de geschiedenis 5

 

8. Marie Antoinette

Alhoewel bekend is ook Marie Antoinette een zeer dubieuze vrouw geweest. De persoonlijkheid van Marie Antoinette is een veelbesproken onderwerp. Er zijn schrijvers die in haar karakter de oorzaak van de val van de Franse monarchie zoeken. In haar eigen tijd werd zij op grote schaal bekritiseerd en belasterd. Voor anderen gold en geldt ze als een heilige en martelares.

Haar hang naar luxe was wellicht de oorzaak van het uitbreken van de Franse revolutie. Hoewel zij geen enkele interesse toonde in politiek, zij zich niet verdiepte in lezen, maar veeleer om pleziertjes gaf, bemoeide zij zich constant met de troon. Haar man Lodewijk XVI zat op de troon.  Haar bekendheid heeft ze echter vooral te danken aan haar executie tijdens de Franse revolutie. Een daad waar veel mensen blij om waren.

 

8 maart internationale vrouwendag 10 markante vrouwen uit de geschiedenis 4

 

9. Indira Gandhi

Een zeer bijzondere vrouw die in dit rijtje absoluut niet mag ontbreken. Ze was de eerste vrouwelijke minister president van India, gedurende 15 jaar. Een grote verdienste voor een vrouw. Door haar vele werken en inzet werd de Indiase levensstandaard omhooggetrokken. Ook de voedselproductie ging omhoog en tegelijkertijd pakte zij het analfabetisme aan. Helaas hebben haar eigen schildwachten Indira Gandhi vermoord.

 

8 maart internationale vrouwendag 10 markante vrouwen uit de geschiedenis

 

10. Mata Hari

Een zeer bekende en markante vrouw uit de geschiedenis. Een Nederlandse vrouw die een zeer immoreel en extravagant leven als exotische danseres en prostituee leidde.  Tijdens WO I werd ze ervan verdacht als spionne werkzaam te zijn voor zowel de Fransen als de Duitsers. Ondanks alle tegenwerpingen van haar kant werd ze niet geloofd en uiteindelijk in 1917 gefusilleerd. Dankzij deze executie begon zij echter steeds meer bekendheid te krijgen. Tot op heden is men er niet achter gekomen of ze nu werkelijk een spionne was of niet.

 

8 maart internationale vrouwendag 10 markante vrouwen uit de geschiedenis 2

 

Ode aan de alledaagse vrouw en moeder

Natuurlijk is deze lijst bij lange na niet compleet te noemen. Er zijn genoeg andere vrouwen die ook een plekje zouden moeten hebben op deze lijst. Hierbij valt te denken aan vrouwen als: Florence Nightingale, Aung San Suu Kyi, Anne Frank, Elizabeth van Beieren (Sissi), Anne Boleyn en nog vele meer.

Toch zijn het niet alleen deze vrouwen die de geschiedenis op de één of andere manier beïnvloed of veranderd hebben: juist de gewone, alledaagse vrouwen en moeders zorgen er vaak voor dat zaken veranderen. Misschien niet op grote schaal, maar juist op kleine schaal waar het zo belangrijk is.

Denk maar eens aan de ‘gewone’ simpele huisvrouw en moeder die haar kind(eren) begeleidt totdat deze zelfstandig kan leven. Alle vrouwen die tijdens oorlogen in opstand komen en voor de vrijheid vechten. Vrouwen die in uiterste armoede er alles aan doen om hun kind(eren) te laten overleven. Vrouwen die op willen komen voor hun rechten ondanks alle tegenstand.

Juist voor die groep ‘vergeten’ vrouwen is 8 maart uitgeroepen tot internationale dag van de vrouw! Een dag om alle vrouwen ter wereld te gedenken en erbij stil te staan hoe belangrijk vrouwen zijn…

 

8 maart internationale vrouwendag 10 markante vrouwen uit de geschiedenis 1

 

Kende je alle markante vrouwen die ik hierboven aangehaald heb? Welke vrouw verdient het echt om in het zonnetje gezet te worden 8 maart internationale dag van de vrouw?

Dokteronline.com

8 REACTIES

  1. Wat leuk dat je er op deze manier aandacht aan besteed! Als rasechte historica denk ik alleen maar: Geschiedenis <3 Haha. Een mooi lijstje waar wij ons naast kunnen positioneren zonder ons aan hun te meten 🙂

    • Kan me voorstellen dat het als historica bijzonder leuk is om dit te lezen, al zul je de meeste vrouwen dan ook wel herkennen 🙂 Precies, als vrouwen hoeven we ons niet te meten, wij hebben onze eigen vaardigheden en veranderen de wereld op onze eigen manier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in