boek je vakantie bij de ANWB

Wil jij van een paar overtollige kilo’s af, maar lijken al je inspanningen voor niets? Ontdek nu 8 verrassende redenen waarom je niet afvalt ondanks alle moeite die je doet.

 

Inhoud

Afvallen

Veel mensen ondernemen vroeg of laat een poging om af te vallen. Vooral als de buik groter wordt dan is dat een reden om af te willen vallen. Overtollige kilo’s kwijt raken is echter niet zo makkelijk als het vaak lijkt. Vaak wordt het ene na het andere dieet uitgeprobeerd met als enige resultaat dat je snel afvalt, maar minstens net zo snel weer aankomt. Het zogenaamde jojo effect is niet alleen ongezond voor je lichaam, maar ook voor je motivatie.

 

8 Verrassende redenen waarom je niet afvalt ondanks alle moeite die je doet

Naast diëten zijn er talloze andere manieren om af te vallen. Toch is niet alles even succesvol en soms hoeft dat nog geen eens aan je eigen inspanningen te liggen. In sommige gevallen zorgen namelijk andere dingen ervoor dat je de overtollige kilo’s of de blubberbuik niet zo snel kwijtraakt.

 

1. Te weinig vitamine D

Er zijn maar weinig mensen (en artsen) die echt het belang van voldoende vitamine D inzien. Maar wist je dat een tekort aan vitamine D voor overgewicht kan zorgen? Dat komt omdat vitamine D voor meer vetopslag zorgt. Daarnaast kun je door een tekort minder energie hebben, waardoor bewegen lastiger is. Overigens moet je vitamine D niet zomaar slikken. Een teveel ervan is namelijk ook niet goed. Laat je vitamine D level checken bij de huisarts. Normale waarden voor huisarten zijn 40 – 50, de ideale waarde ligt echter tussen 80 – 100.

 

2. Te weinig slaap

Ben jij een slechte slaper? Dan kan dit invloed hebben op je lichaamsgewicht. Om af te vallen heb je minimaal 7 – 8 uur goede slaap nodig. Een gebrek aan slaap zorgt ervoor dat je overdag meer trek hebt, omdat slaap invloed heeft op de hormonen leptine en ghreline. Ghreline werkt dan weer samen met het stresshormoon cortisol, waardoor vet minder snel afgebroken wordt. Daarnaast heb je door slaapgebrek vaak minder energie waardoor je minder beweegt.  Je snapt nu ook dat het voor kersverse moeders lastiger is om af te vallen als zij veel gebroken nachten hebben.

 

3. Je valt niet af omdat je sport

Strakker in je vel zitten wil niet per se zeggen dat je af gaat vallen. Integendeel! Als je veel gaat sporten bouw je spieren op. Spieren zorgen ervoor dat je juist meer gaat wegen. Is dat slecht? Helemaal niet! Hoe meer spiermassa je hebt hoe beter. Staar je dus niet blind op je gewicht, maar kijk vooral naar je figuur. Heb je een plattere buik? Dan ben je goed bezig.

Leestip: Veelgemaakte fouten bij het wegen om af te vallen

 

4. Je eet verkeerd

Eten en afvallen horen bij elkaar. Om goed en vooral gezond af te vallen moet je echter ook de juiste keuzes maken op het gebied van voeding. Vervang gewone pasta door volkoren pasta, eet minder brood en kies bijvoorbeeld eerder voor een portie magere kwark voor meer eiwitten. Neem de tijd voor je eten (idealiter 20 minuten) en zorg dat je goed kauwt, want de spijsvertering begint al in je mond. Neem kleinere porties verdeeld over de dag. Sport je veel? Dan moet je juist meer eten. Vergeet vetloze diëten met alleen magere producten. Je hebt gezonde vetten juist nodig om af te vallen.

 

5. Er is sprake van een medisch probleem

Soms kun je er werkelijk helemaal niets aan doen en is het beter om de dokter te bezoeken. Als je problemen met je hormonen of schildklier hebt, dan wordt afvallen een grote uitdaging. De huisarts kan door middel van een eenvoudige bloedtest vaststellen of alle waardes in orde zijn. Eventueel kun je dan medicijnen krijgen om je te helpen.

 

6. Medicijnen en voorbehoedsmiddelen als oorzaak dat je niet afvalt

In sommige gevallen kun je ook dik worden van medicijnen. Lees daarom goed de bijsluiter als je merkt dat je niet afvalt of overleg even met de apotheek of huisarts. Een andere reden dat je ondanks alle pogingen niet afvalt kunnen voorbehoedsmiddelen met hormonen zijn. Vooral de pil en spiraal met hormonen worden vaak onderschat. Mocht je geen kinderwens hebben en alle pogingen om af te vallen werken niet? Stap dan eens over op voorbehoedsmiddelen zonder hormonen. Dat kan een groot verschil maken.

 

7. Je drinkt geregeld alcohol

Een glaasje per dag kan geen kwaad, althans dat denken veel mensen. Helaas kan dat ene glaasje wel een reden zijn dat je de overtollige kilo’s minder snel kwijtraakt dan je zou willen. Alcohol is gif voor je lichaam en om dat gif kwijt te raken moet je lever hard aan het werk gaan, waardoor de vetverbranding op een laag pitje gezet wordt. En dit vet hoopt zich juist rond je buik op (de bekende bierbuik!). Verder bevatten wijn en bier veel calorieën en suikers die echter niet vullen, waardoor je meer aankomt in plaats van afvalt.

 

8. Je krijgt ongemerkt meer suikers binnen

Een smoothie, sap of veel fruit eten lijkt zo gezond, maar dat valt in de praktijk tegen. Vaak zitten fruitsappen, smoothies en zelfs gewoon fruit bomvol suikers. En suikers zijn nu juist de dingen waar je van aankomt. Daarnaast kun je ongemerkt meer suikers eten dan goed voor je is. Geen idee of je teveel suikers binnenkrijgt? Dit zijn 5 tekenen dat je teveel suiker eet.

 

 

Zoals je ziet komt er bij afvallen veel meer kijken dan alleen diëten en of sporten. Juist de dingen waar je niet zo snel aan denkt kunnen ervoor zorgen dat je minder snel gewicht verliest. Let er daarom op dat je voldoende slaap krijgt, je vitamine D level op orde is en dat je geen alcohol drinkt. Verder moet je goed eten en zaken als medische problemen en voorbehoedsmiddelen met hormonen ook niet over het hoofd zien.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in