boek je vakantie bij de ANWB

Veel mensen kiezen ervoor om nu vanwege alle maatregelen met de auto op vakantie te gaan. Een autovakantie heeft veel voordelen ten opzichte van een vliegvakantie. Toch zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Hierop moet je letten als je met de auto op vakantie gaat.

 

Inhoud

Autovakantie versus vliegvakantie in Corona

Door Corona is de hele wereld verandert. De maatregelen hebben ook impact op onze manier van reizen. Als je ervoor kiest om met het vliegtuig te gaan moet je gebruik maken van mondkapjes. Een auto biedt zo veel meer vrijheid en je hoeft geen mondkapje te dragen tijdens de rit. Ook ben je niet gebonden aan één bestemming en kun je als een gebied oranje wordt direct vertrekken. Aan de andere kant moet je voor een autovakantie best veel dingen zelf regelen. Denk daarbij aan auto verzekeren of tenminste je huidige verzekering nalopen, checken van algemene staat van je auto en nog veel meer.

 

Hierop moet je letten als je met de auto op vakantie gaat

Een vakantie met de auto geeft je in zekere zin veel meer vrijheid. Vooral als je bij voorbaat weinig tot geen hotels vastlegt. Dan kun je per dag bekijken waar je verblijft en naar toe gaat. Toch zijn er dingen waar je absoluut rekening mee moet houden, voordat je de auto in stapt.

1. Autoverzekering

Als je gebruik maakt van een huurauto moet er een autoverzekering afgesloten worden. Rij je met je eigen auto, dan heb je sowieso een autoverzekering. Toch is het goed om je huidige verzekering nog eens goed na te lopen. Niet in alle landen heb je namelijk dekking. Soms moet je voor een autovakantie nog extra opties erbij laten verzekeren. Denk daarbij aan vervangend vervoer of een land waar de verzekering niet geldig is. In sommige landen ben je ook verplicht om een groene kaart en/of bewijs van verzekering fysiek bij de hand te hebben (geprinte versie).

 

 2. Auto checken voor vertrek

Of je nu pas een APK hebt gehad of niet, het is raadzaam om voor een vakantie altijd de auto na te (laten) kijken. Check vooral belangrijke dingen zoals de remvloeistof, ruitenwisservloeistof en de banden. Vooral banden kunnen een belangrijke rol spelen. Controleer ook even je reserveband. Is deze nog in orde? Kun je deze in geval van nood gebruiken?

Houd verder rekening met de juiste banden. In Duitsland mag je bijvoorbeeld in de winter alleen met winterbanden rijden. Ga je dus op wintersport? Zorg dan dat je over de juiste banden beschikt. Zo niet kan dat een boete opleveren. Mocht je onverhoopt betrokken raken bij een ongeluk en je hebt geen winterbanden dan heb je sowieso een probleem met de Duitse politie.

Leestip: Onmisbare tips voor de auto in de winter

 

3. Pechhulp voor onderweg

Voordat je vertrekt is het handig om pechhulp voor onderweg te regelen. Natuurlijk hoop je dat alles goed gaat, zeker als je je auto na hebt gekeken voor vertrek, maar een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent en regel pechhulp voor onderweg. Op die manier kun je met een gerust hart op vakantie gaan.

Hierop moet je letten als je met de auto op vakantie gaat winter

 

4. Voldoe aan de regels van de landen waar je naartoe gaat

Elk land heeft zijn eigen regels wat betreft het gebruik van wegen. In sommige landen heb je een milieusticker nodig (Duitsland) op andere wegen in bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland is een speciaal vignet nodig om op de wegen te mogen rijden. Zowel de vignets als de milieusticker kun je bij voorbaat kopen. In Frankrijk heb je ook op verschillende wegen een milieusticker nodig. Daarnaast ben je in Frankrijk verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvestje in de auto te hebben. De alcoholtest is sinds mei 2020 afgeschaft. Lees je vooraf goed in, zodat je weet wat je onderweg nodig hebt en wees hierop voorbereidt om (hoge) boetes te voorkomen.

 

5. Voor je eigen veiligheid onderweg

Naast eerder genoemde punten is het goed om je eigen veiligheid onderweg niet uit het oog te verliezen. Daarom is het raadzaam om in elk geval een aantal dingen bij je te hebben. Denk daarbij aan:

  • Verbandtrommel
  • Veiligheidsvestjes voor alle inzittenden
  • Genoeg drinken (stel je komt onderweg vast te zitten)
  • Voor iedereen een kleinigheid om te drinken (voor het geval je in de file staat)
  • Gevarendriehoek

 

Als je rekening houdt met alle bovenstaande tips staat jou niets in de weg om veilig op autovakantie te gaan.

Heb je nog aanvullende tips voor een veilige autovakantie?

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in