boek je vakantie bij de ANWB

Salzburg is een schitterende stad in Oostenrijk, en wordt vaak omschreven als een ‘openluchtmuseum’. Er is een overvloed aan geweldige bezienswaardigheden te ontdekken, van de imposante Festung Hohensalzburg tot het geboortehuis van wereldberoemde componist Mozart. Lees snel verder en ontdek de leukste  bezienswaardigheden in Salzburg.

 

 

Inhoud

De leukste bezienswaardigheden in Salzburg: van Mozart’s geboortehuis tot kasteel Hohensalzburg

Salzburg is een prachtige stad in Oostenrijk, die bekend staat om haar culturele rijkdom en historische bezienswaardigheden. Hier is een lijst met enkele van de leukste bezienswaardigheden in Salzburg:

 

Domquartier

Dit is een indrukwekkend complex van gebouwen in barokstijl, dat bestaat uit de Dom kathedraal, het Salzburger Dom Museum en de Residenzgalerie. Het is gebouwd in de 8ste eeuw en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Salzburg. In de kathedraal is een museum gevestigd, waar je alles kunt leren over de geschiedenis ervan. Ook kun je hier de orgels bekijken en luisteren naar klassieke muziekconcerten.

Onderin de kelder van de kathedraal zijn katakomben te vinden waar bisschoppen, priesters en andere invloedrijke mensen uit Salzburg liggen. In de Residenzgalerie (Domquartier) vind je onder andere pronkkamers. Vergeet niet om foto’s te nemen van het plein voor de dom. Ik was hier net voor de kerst en kon op die manier mooie foto’s maken van de kerstmarkt die op het plein gaande was.

De leukste bezienswaardigheden in Salzburg Katakomben kathedraal

Salzburger Dom Museum

Dit museum behoort tot het Domquartier complex en bestaat uit verschillende verdiepingen met elk een eigen thema. Van schilderijen tot oude wapens, je ziet het allemaal voorbij komen.

De leukste bezienswaardigheden in Salzburg museum

Panoramamuseum

Dit museum maakt onderdeel uit van het Salzburg museum en biedt een unieke kijk op de geschiedenis van Salzburg. In woorden en vooral beelden is de ontwikkeling van Salzburg te zien. Daarnaast is er zoals de naam al aangeeft een groot panorama te zien met de stad Salzburg. Het is overigens een klein museum en met een klein half uurtje ben je er doorheen. Je kunt dan gewoon verder gaan met het bezoeken van het Salzburg museum.

De leukste bezienswaardigheden in Salzburg Panoramamuseum

Festung Hohensalzburg

Festung Hohensalzburg is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in de stad. Het is een kasteel dat hoog boven de stad (op 500 meter hoogte) uittorent. Je kunt het kasteel bereiken met trappen (als je daar zin in hebt en 20 minuten wil klimmen) of je pakt de Festungsbahn (dat is een tandradbaan, waarmee je binnen 45 seconden boven of beneden bent).

Zo op het eerste gezicht ziet dat er best eng uit en eerlijk is eerlijk: ik zag er best tegenop, omdat de tandradbaan heel steil naar boven en beneden gaat. Maar eenmaal erin viel alles mee. Bovendien is het een zeer korte rit.

De leukste bezienswaardigheden in Salzburg trandradbaan
Nee, dit is geen attractiepark, maar zo ziet de tandradbaan eruit als je naar beneden gaat (Ja, dat was even slikken)

 

Vanaf het kasteel heb je een fantastisch uitzicht over Salzburg. Je kunt zelfs met de tour nog hoger komen, want dan sta je in een van de torens. En geloof mij: dat uitzicht is spectaculair. Houd er wel rekening mee dat er zodra het donker wordt twee grote schijnwerpers vanuit de Dom op het kasteel worden gericht. Dat is lastig met foto’s maken, maar Salzburg in het donker vanaf deze hoogte is onvergetelijk.

Het kasteel stamt uit de 11e eeuw en is sindsdien meerdere keren uitgebreid. Tegenwoordig is het kasteel een museum, waar je alles kunt leren over de geschiedenis ervan. In de winter vind je hier op het plein van het kasteel ook een leuke kerstmarkt, waar vooral zelfgemaakte producten zoals jam, mosterd enz te koop zijn. Ook aan de inwendige mens is gedacht: op de kerstmarkt koop je ook Gluhwein en andere lekkernijen.

Funfact: je kunt hier ook naar concerten luisteren (vooraf reserveren) en je kunt bovenop de berg eten. De prijzen van het restaurant zijn zeer betaalbaar te noemen… Helaas waren wij net te laat, waardoor er geen plekken meer waren.

De leukste bezienswaardigheden in Salzburg Festung hohensalzburg

 

Bibelwelt

Dit is een museum dat gehuisvest is in een voormalige kerk. Ongeveer 2/3 van de kerk is omgebouwd tot museum en gewijd aan de geschiedenis van de Bijbel. Dit museum laat op een speelse manier een klein beetje van de Bijbelse geschiedenis zien. Omdat het een interactief museum is is het vooral voor kinderen erg leuk om te doen.

De leukste bezienswaardigheden in Salzburg Bibelwelt

 

Haus der Natur

Als je wel eens een natural history museum bezocht hebt dan weet je ongeveer wat je te wachten staat. Het museum is gewijd aan de natuurwetenschappen en biedt een uitgebreid programma aan activiteiten en tentoonstellingen voor bezoekers van alle leeftijden. Extra leuk (en uniek, want ik heb dit niet eerder gezien in een museum) is de afdeling met aquaria, waar dus echt vissen rondzwemmen, inclusief een groot aquarium met haai. Er is ook een reptielen afdeling, maar deze is helaas gesloten tot volgend jaar.

De leukste bezienswaardigheden in Salzburg haus der natur

 

 

Katakomben

Deze ondergrondse gangen zijn een van de oudste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Salzburg. Ze werden gebruikt als begraafplaats in de Middeleeuwen en bevatten vele oude graven en relieken. Een deel van de katakomben vind je dus onderin de Dom kathedraal.

Wat in Salzburg bekend staat als katakomben is eigenlijk een trap naar boven in de berg (let op: redelijk zwaar om te beklimmen en bij nat weer of vorst glad). Daar vind je twee ruimtes die je kunt bekijken. Eigenlijk viel dit reuze tegen, maar het uitzicht over een deel van de stad is wel spectaculair. Overigens maak het deel uit van een begraafplaats met oude en nieuwe graven. Daar zitten ook echte pronkgraven bij. Op de begraafplaats zelf zijn bovendien twee oude kerken te vinden die je kunt bezoeken.

De leukste bezienswaardigheden in Salzburg Katakomben

Mozart museum

Dit museum is gewijd aan het leven en werk van de beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart, die in Salzburg is geboren. Het museum bevat een collectie van voorwerpen die behoren tot de familie Mozart, waaronder muziekinstrumenten. Er is een reconstructie van de werkkamer van Mozart, de kamer waarin Mozart geboren is en schilderen van de hele familie.

De leukste bezienswaardigheden in Salzburg Mozart geboortehuis

Mirabellslot

waarschijnlijk zegt je dit heel weinig tot je de tuin ziet. Hier is namelijk de beroemde tuinscene van The Sound of Music opgenomen! Op het moment dat ik er was, was het heel koud en lag er sneeuw, maar in de lente en zomer is heel duidelijk te zien dat het om de beroemde tuin gaat. Het slot is van binnen beperkt te bezoeken, omdat hier het stadhuis gevestigd is en je hier kunt trouwen. Wel een heel indrukwekkende hal, hoge zware deuren en de zaal die open is, zag er ook ontzettend tof uit.

De leukste bezienswaardigheden in Salzburg Mirabell slot

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in