boek je vakantie bij de ANWB

Je hoort het steeds vaker: detoxen. Het is een ware trend die vooral in verband gebracht wordt met afvallen. Maar wat is detoxen eigenlijk? En welke effecten heeft een detox op je lichaam? Kan detoxen helpen bij het afvallen?

 

Inhoud

De werkelijke betekenis van detox

Veel mensen kennen het woord detox wel, maar weten niet wat de oorspronkelijke betekenis is. Detox is eigenlijk een afkorting van detoxificatie of ontgiftiging. Dit houdt in dat je lichaam vrijgemaakt wordt van allerlei giftige, lichaamsvreemde stoffen. Tegenwoordig gebruikt de term iedereen maar te pas en te onpas, terwijl het woord ontstaan is als verwijzing naar zware drinkers van alcohol en verslaafden van drugs en medicijnen.

Een verslaving is voor het lichaam funest. Het maakt daarbij niet uit waaraan je verslaafd bent. Alcohol, maar ook drugs en medicijnen zijn nu eenmaal lichaamsvreemde stoffen. Stoffen die in de meeste gevallen zelfs schadelijk zijn voor je lichaam. Denk maar aan leverschade bij alcoholisten en algehele gezondheidsproblemen onder drugsverslaafden. Om het lichaam de kans te geven te herstellen is een detox nodig. Dit kan het beste in een afkickkliniek gebeuren onder begeleiding van professionals.

 

Welke effecten heeft een detox op je lichaam?

Als je een detox doet reinig je als het ware je lichaam van afval- en gifstoffen. Hierdoor worden de organen gereinigd en krijgt je lichaam de mogelijkheid om te herstellen. Op korte termijn zul je merken dat je je energieker voelt. Ook kan een detox ervoor zorgen dat je wat gewicht kwijt raakt, omdat je lichaam zich ontdoet van overtollige stoffen. Afhankelijk van hoe lang het detox proces (opname in een afkickkliniek is meestal een langer en diepgaander proces) duurt zul je ook op lange termijn effecten ervaren. Hiervoor moet je de schadelijke gifstoffen wel permanent uit je lichaam houden.

Lange termijn effecten zijn onder andere:

  • Algemeen betere gezondheid
  • Minder vatbaar voor ziekten
  • Verbeterde slaap
  • Mooiere huid
  • Gezond gewicht

 

Kan detoxen helpen bij het afvallen?

Je kunt je voorstellen dat lichaamsvreemde stoffen een ballast vormen voor je lichaam. Dit kan zich uiten in extra kilo’s die je onbewust met je meedraagt. Dat zie je bijvoorbeeld bij mensen die een buikje hebben door (overmatig) alcoholgebruik. Op het moment dat je lichaam gereinigd wordt en je jouw lichaam vrij houdt van deze gif- en afvalstoffen zul je merken dat je ook afvalt. Verwacht geen wonderen en direct een slanke buik, maar een detox is wel een mooi hulpmiddel.

 

 

Hoe kun je het beste detoxen?

Hoe en welke detox je toepast is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je over het algemeen gezond leeft kun je bijvoorbeeld een sapdetox doen. Moet je lichaam gereinigd worden van veel afvalstoffen, bijvoorbeeld omdat je overmatig veel medicatie hebt gebruikt dan heb je daarvoor een heel ander traject nodig.

Leestip: Detox in één dag

 

Detoxen is een ware trend, maar wat is detoxen eigenlijk?

Zoals je ziet is detoxen een ware hype, maar gaat het veel verder dan gewoon een trend. Het is een manier om je lichaam te resetten en gezonder te maken. Het biedt tal van gezondheidsvoordelen, die natuurlijk alleen effect hebben als je de schadelijke stoffen permanent uit je lichaam weert. Welke detox het beste geschikt is voor jou hangt van je situatie af. Voor zware detox vanwege een alcohol-, drugs- of medicijnverslaving schakel je het best professionele hulp in.

 

Heb jij wel eens een detox gedaan en wat deed het met jouw lichaam?

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in