boek je vakantie bij de ANWB

Inmiddels worden de maatregelen rondom Corona versoepeld. Vrij reizen zit er echter nog niet goed in. Daarnaast is het de vraag of het handig om nu te gaan reizen. Binnenkort komt wordt het vakantiegeld gestort en dit kun je doen met je vakantiegeld nu je niet op reis kunt.

 

Inhoud

Wat is vakantiegeld?

Vakantiegeld is een speciale toelage voor werknemers in Nederland en België. Deze toelage is eigenlijk bedoelt als een soort van tegemoetkoming in de kosten voor een vakantie, waar elke werknemer recht op heeft. Het vakantiegeld is in het leven geroepen om het voor mensen mogelijk te maken om een vakantie te boeken. Dit kan zowel in eigen land als in het buitenland.

 

Is vakantiegeld verplicht?

In Nederland is het geven van vakantiegeld verplicht. Het moet ook op de loonstrook verwerkt worden. Alhoewel het betalen van vakantiegeld dus wettelijk verplicht is, is er wel een kleine maar. Mensen die namelijk meer dan het drie keer het minimumloon verdienen hoeven niet per se op vakantiegeld van hun werknemer te rekenen. Is er sprake van minder of geen vakantiegeld dan moet dit goed vast worden gelegd.

 

Hoeveel vakantiegeld krijg je?

In principe kun je rekenen op 8% van je bruto loon. Voor het berekenen van je vakantiegeld wordt uitgegaan van werken van 1 juni tot 1 juni. Je moet dus een jaar in loondienst zijn om op het volledige bedrag aanspraak te kunnen maken. Ben je korter in dienst dan is je vakantiegeld ook minder. Je kunt ervan uitgaan dat je ongeveer een maandsalaris aan vakantiegeld krijgt. Helaas wordt vakantiegeld wel extra belast , waardoor je uiteindelijk een heel stuk minder overhoudt.

 

Wanneer krijg je vakantiegeld?

De meeste werkgevers keren vakantiegeld één keer per jaar uit. In de meeste gevallen zal dit eind mei zijn. Niet zo gek, want dat is nog net voor de zomervakantie, waardoor je de mogelijkheid hebt om het vakantiegeld te gebruiken waarvoor het eigenlijk uitgekeerd wordt, namelijk vakantie.

In sommige gevallen kan hiervan afgeweken worden. Dit kan echter alleen in goed overleg tussen werkgever en werknemer. Nu door de Corona veel werkgevers verplicht gesloten waren, hebben sommige werknemers uit coulance besloten om vakantiegeld later in het jaar uitgekeerd te krijgen. Dit is echter zeker geen standaard.

Dit kun je doen met je vakantiegeld nu je niet op reis kunt 3

Dit kun je doen met je vakantiegeld nu je niet op reis kunt

Natuurlijk gaan steeds meer grenzen op. Het is echter de vraag of we nu met z’n allen massaal op vakantie willen of moeten gaan. Wellicht is het beter om het nog een tijdje af te wachten en het vakantiegeld voor andere dingen te gebruiken. Hieronder vind je een aantal ideeën om je vakantiegeld anders te besteden nu je niet op reis kunt.

1. Besteed vakantiegeld aan je kinderen

Kinderen kosten nu eenmaal handen vol geld en dus kun je (een deel) van je vakantiegeld besteden aan de kinderen. Denk daarbij aan dingen als nieuwe kleding, andere meubels, opknappen van de kinderkamer en bijvoorbeeld schoolspullen. Heb je een baby die nu een peuter is? Dan kun je met het vakantiegeld de overstap maken naar een andere kamer. Een spaarrekening openen voor de kinderen waar je een bepaald bedrag op stort behoort ook tot de mogelijkheden.

Dit kun je doen met je vakantiegeld nu je niet op reis kunt 2

2. Knap je huis op

Door de maatregelen zitten nog steeds aardig wat mensen thuis. Of je nu wel of niet buitenshuis moet werken maakt ook niet zo veel uit. Gebruik het vakantiegeld om andere meubels te kopen. Of knap bijvoorbeeld je keuken of badkamer eens op. Dat hoeft niet met heel veel, soms is een nieuwe laag verf al voldoende om de boel op te frissen.

Leestip: 15 Tips om je keuken low budget te updaten

 

3. Pak je tuin of balkon aan

Met mooi weer hoef je niet binnen te blijven. Drukte kunnen we beter vermijden, dus zorg dat je aan huis een mooi plekje hebt waar je optimaal kunt genieten. Een tuin heeft daarbij de voorkeur, maar heb je dat niet dan is een balkon ook mooi. Gebruik je vakantiegeld om je tuin of balkon gezellig te maken. Koop een nieuwe tuinset, een mooie parasol en zorg voor kleur in je tuin met bakken vol planten en bloemen. Je kunt ook een kleine moestuin aanleggen, zodat je zelf groenten kunt kweken. En op een mooie avond is niets lekkerder dan barbecueën, dus een goede barbecue mag niet ontbreken.

 

4. Investeer in jezelf

Stilstaan is nooit goed. Je kunt het vakantiegeld in mei ook gebruiken om in jezelf te investeren. Volg die ene leuke cursus of opleiding. Gewoon doen! Niet te veel over nadenken, maar gewoon het extra geld gebruiken om meer uit jezelf te halen. Overigens hoeft dat niet per se opleiding of werk gerelateerd zijn. Je kunt ook een hobby oppakken en daarin investeren. Ontspanning in deze tijd is goud waard.

 

5. Dagjes weg

Dat we niet op vakantie mogen betekend natuurlijk niet dat je de hele dag binnen hoeft te blijven. Een dagje weg in eigen land is hartstikke leuk en kost bovendien niet zo veel. Je kunt bijvoorbeeld naar een museum gaan, een pretpark bezoeken of naar een dierentuin gaan. Houd er wel rekening mee dat de regels nu net iets anders zijn. In veel gevallen moet je vooraf reserveren en aangeven op welke dag en in welk tijdslot je wilt komen.

 

6. Wees lief voor jezelf

Weken van stress, omschakelen en spanning zijn je waarschijnlijk niet in de koude kleren gaan zitten. Je kunt het vakantiegeld daarom ook heel goed gebruiken om eens iets extra’s voor jezelf te doen. Ga lekker naar de kapper. Boek een behandeling bij de schoonheidsspecialiste of laat je onder handen nemen door een masseuse. Of leef je ongegeneerd uit en koop een paar nieuwe schoenen en kledingstukken. Gewoon iets leuks doen om jezelf even te pamperen.

 

Dit kun je doen met je vakantiegeld nu je niet op reis kunt 1

 

7. Betaal je schulden af

Heb je schulden? Dan is het wellicht raadzaam om met het vakantiegeld je schulden af te betalen. Lukt dit niet in een keer? Overweeg dan tenminste een deel van je schulden af te lossen. Waar geld geleend wordt moet het ook weer terug betaald worden. Hier komt nog rente bij, waardoor je altijd meer terug moet betalen dan je oorspronkelijk geleend hebt.

Om te voorkomen dat de kosten op blijven lopen (het bedrag wordt door de rente maandelijks hoger) kun je het beste bij extra inkomsten (zoals het geval is met vakantiegeld) gebruiken om af te lossen.

8. Extra sparen

Als je weinig tot geen spaargeld (meer) hebt, dan is het raadzaam om het vakantiegeld apart te zetten en te sparen. Volgens het Nibud zou je 10% van je netto inkomen moeten sparen. Lukt dat even niet dan kun je overwegen om je vakantiegeld op een spaarrekening te zetten. Dit geld kun je dan gebruiken voor onvoorziene omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het vervangen van een huishoudelijk apparaat, de reparatie of  aanschaf van een tweedehands auto of de aanschaf van een fiets voor je kind.

 

Wat doe jij met het vakantiegeld nu reizen niet echt mogelijk is?

 

Dokteronline.com

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in