boek je vakantie bij de ANWB

Of het nu door een beperking is of ouderdom, vrijheid om te gaan en staan waar je wil is een groot goed. Lukt dit door omstandigheden niet meer? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een passende oplossing. Ontdek nu hoe je kunt genieten van een zelfstandig en mobiel leven ook als zelfstandig bewegen niet meer lukt.

 

Inhoud

Als zelfstandig bewegen niet meer lukt

Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend om te kunnen gaan en staan waar ze willen. Als gezond en jong mens denk je er verder ook niet over na. Wil je naar buiten? Geen probleem! Je kunt voor het verplaatsen van A naar B ook nog eens kiezen tussen lopen, fietsen of het OV of de auto pakken. Wil je nog iets verder weg? Dan pak je simpelweg het vliegtuig om op vakantie te gaan.

Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. En dat geldt niet alleen voor ouderen, die door hun leeftijd wat minder mobiel worden. Ook jongeren en kinderen kunnen door omstandigheden beperkt worden in hun bewegingsvrijheid, omdat ze bijvoorbeeld afhankelijk zijn van een rolstoel. Juist voor deze groep is het extra belangrijk om manieren te vinden, zodat ze in de maatschappij zo goed als mogelijk mee kunnen draaien.

 

Een zelfstandig en mobiel leven ook als zelfstandig bewegen niet meer lukt

Gelukkig zijn er genoeg manieren voor deze doelgroep om het plezier in het leven niet kwijt te raken of geïsoleerd te worden van leeftijdsgenoten. Een goed voorbeeld hiervan is een rolstoelauto leasen. Vaak is het kopen van een aan een rolstoel aangepaste auto niet haalbaar, omdat hier best hoge kosten aan zitten. Kies je echter voor lease, dan heb je voor een redelijk maandbedrag de beschikking over een auto die aangepast is aan jouw wensen en eisen. Maak je gebruik van UWV of PGB? Dan is het zelfs nog voordeliger.

Een rolstoelauto is ook voor ouderen de perfecte oplossing. Een aangepaste auto geeft namelijk veel meer bewegingsvrijheid dan bijvoorbeeld een scootmobiel. Bovendien kun je op die manier leuke dingen blijven ondernemen met een partner.

Maar gelukkig houdt het niet op bij de keuze voor een aangepaste rolstoelauto. Want er zijn zo veel meer hulpmiddelen beschikbaar om de mobiliteit te vergroten. Denk aan zaken als het gebruik van een elektrische rolstoel. Hiermee kun je je immers veel sneller en makkelijker verplaatsen dan met een handmatige rolstoel. Het vergt misschien wat oefening, maar op die manier kunnen kinderen met vriendjes spelen (fietsen/rennen) en voor ouderen is het vaak makkelijker omdat ze minder kracht hebben.

Een rollator is vooral voor ouderen een uitkomst, zeker als er nog wel sprake is van zelfstandig kunnen lopen. De rollator kan vaak gebruikt worden als zitje, waardoor zitten en lopen afgewisseld kan worden. Extra voordeel is dat een rollator minder aanpassingen vraagt dan een rolstoel. Voor gebruik van een rolstoel binnenshuis moet vaak een hele woning aangepast worden.

 

De toekomst van mobiliteit

De ontwikkelingen op het gebied van hulpmiddelen gaan steeds sneller. En dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Nu al zijn er hulpmiddelen beschikbaar die mensen in staat stellen om op kunstmatige wijze te lopen (soort robotpak). Dit is een uitkomst voor kinderen en jongeren die hierdoor minder met de neus op de feiten gedrukt worden dat ze op de één of andere manier beperkt zijn.

 

Zoals je ziet hoef je je vrijheid niet op te geven als je minder mobiel bent. Dankzij de vele hulpmiddelen kun je volop van het leven genieten.

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in