Een auto kopen is een spannende aangelegenheid, zowel als het om een nieuwe als een tweedehands auto gaat. Ben je van plan om voor het eerst een auto aan te schaffen? Dan kan het lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen: er is zoveel om uit te kiezen! Om je een handje te helpen, hebben we enkele adviezen voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je op moet letten bij het kopen van je eerste auto. Ook tips voor de autoverzekeringen berekenen zijn in deze blog te vinden.
Inhoud
1. Bereken de kosten van de autoverzekering
Vaak heb je al wel een globaal idee van wat voor soort auto je zoekt en wat dit ongeveer zal kosten. Maar hoe het zit met je auto verzekeren en de bijbehorende premie? Dat roept misschien wat vraagtekens op. De beoogde premie berekenen is echter zo gepiept als je al een merk en type auto voor ogen hebt. Houd er wel rekening mee dat voor beginnende bestuurders de premie een stuk hoger kan uitvallen, omdat er nog geen schadevrije jaren zijn opgebouwd. Zet daarnaast eventuele andere kosten alvast op een rijtje. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het overschrijven van het kenteken, een eventuele apk en de hoogte van de motorrijtuigenbelasting.
2. Sta stil bij het verschil tussen nieuw en tweedehands
Het idee van een nieuwe auto klinkt veel mensen als muziek in de oren. De wagen is nog brandschoon, vertoont nog geen mankementen en rijdt vaak zuiniger dan een ouder model. Hier staat vaak wel een hogere aanschafprijs tegenover en ook de kosten voor de auto verzekeren liggen vaak hoger.
Een occasion is daarentegen een stuk goedkoper in de aanschaf en kent vaak een korte levertijd. Wel moet je vaak dealen met enige onzekerheid over de staat van de auto en minder of kortere garantie dan bij een nieuwe wagen. Maak voor jezelf dus de afweging of een nieuwe of tweedehands auto beter bij jou en je budget past.
3. Kies voor de gulden middenweg
Je hebt bepaald in welke prijsklasse je een auto zoekt en of een nieuw of tweedehands model beter bij je past. Nu komt de echte vraag: welke auto ga je kopen? Om tot de juiste keuze te komen is het handig om een wensenlijstje te maken. Schrijf op welke kenmerken en kwaliteiten je sowieso in een auto zoekt en welke mooi meegenomen zouden zijn, maar niet per se een dealbreker vormen.
Compromissen zullen altijd gesloten moeten worden. Je zult op sommige vlakken dus wat water bij de wijn moeten doen. Twijfel je welke auto het best bij je past? Je hebt vast een goede vriend of kennis die er meer verstand van heeft en je graag advies geeft. Maak ook altijd een proefrit, voordat je een auto koopt. Onderhandel daarnaast over eventuele garanties als je voor een occasion van een dealer gaat.