boek je vakantie bij de ANWB

De zomervakantie staat voor de deur. Helaas is niet iedereen in staat om op vakantie te gaan. Dat hoeft ook niet, want ook zonder geld kun je genieten tijdens de vakantie. Hoe? Lees snel verder en ontdek de tips voor een fijne vakantie zonder geld.

 

Inhoud

Staycation: genieten van thuisblijven tijdens de vakantie

Het woord staycation is afkomstig van de Engelse woorden: to stay = blijven en cation (vacation) = vakantie of wel: thuisblijven tijdens de vakantie. Voor veel mensen roept dat een negatieve associatie op, terwijl dit helemaal niet nodig is. Ook als je niet naar het buitenland op vakantie gaat of überhaupt elders gaat kun je optimaal genieten.

Een staycation biedt talloze voordelen:

  • Je hebt geen reisverzekering nodig
  • Een vakantie in het buitenland kan reuze tegenvallen door allerlei omstandigheden
  • Je blijft in je vertrouwde omgeving
  • Je kunt voor weinig of niets genieten
  • Mocht er iets gebeuren, dan ben je in je eigen omgeving

Leestip: 10 Tips voor een succesvolle staycation

 

Geen geld voor vakantie? Met deze tips geniet je toch!

Lang niet iedereen heeft geld om daadwerkelijk op vakantie te gaan. Vooral de inflatie van het afgelopen jaar gecombineerd met de hoge energieprijzen hebben ervoor gezorgd dat mensen zuiniger moeten leven en op vakantie gaan is leuk, maar niet noodzakelijk. Met onderstaande tips kun je gewoon in je eigen omgeving genieten van de welverdiende vakantie.

 

Verander je kijk op het woord vakantie

Veel mensen denken bij het woord vakantie direct aan reizen. Reizen is echter een groot begrip: want ook reizen in de eigen woonplaats valt onder reizen. En een geslaagde vakantie betekent niet per se dat je naar het buitenland of zelfs maar uit je eigen stad hoeft te gaan. Kijk daarom eens anders naar het woord vakantie.

Eigenlijk is vakantie bedoelt dat je vrij bent van werk en dingen kunt doen die je normaal niet doet. Je kunt ongegeneerd uitslapen, hoeft niet op een bepaald tijdstip op het werk aanwezig te zijn, er is geen baas die met een deadline aan komt zetten… Je hebt alle tijd om alles op je gemak te doen en kunt even helemaal ontstressen. En nogmaals: dat hoeft helemaal niet in het buitenland!

Vaak helpt het al als je anders tegen dingen aankijkt. Dat moet je ook je kinderen meegeven als zij het er moeilijk mee hebben als klasgenoten wel naar het buitenland gaan. Vakantie is vakantie ongeacht de omgeving. Je bent er zelf bij om er het beste van te maken, ongeacht je budget.

 

Neem pauze van je socials

Tijdens de vakantie is de kans groot dat je feed volloopt van vakantiefoto’s van mensen die wel op vakantie gaan. Om jezelf rust te gunnen is het goed om tijdens jouw vakantie in elk geval pauze te nemen van social media. Op die manier wordt je niet geconfronteerd met mensen die het zich wel kunnen veroorloven om op vakantie te gaan, terwijl jij thuis moet blijven.

 

Verken je eigen stad

Veel mensen wonen al jaren in een stad, zonder deze daadwerkelijk echt te kennen. Verdiep je daarom eens in je eigen omgeving. Wat heb je nog niet gezien of gedaan? Maak leuke wandelingen door wijken die je nog niet kent. Zoek een park op waar je nooit of zelden komt. Heb je toch een beetje geld? Kijk dan eens naar leuke aanbiedingen op Social Deals in je eigen stad.

 

Maak lange fietstochten

Reizen met vliegtuig, trein en bus kan duur zijn. Gelukkig hebben de meeste mensen wel de beschikking over een fiets. Stippel een leuke (lange) route uit, vul een picknickmand en stap op de fiets om te genieten van een vrije vakantiedag.

 

Doe aan huizenruil of huizenoppas

Wil je er toch echt helemaal tussenuit, maar heb je geen geld? Doe dan aan huizenruil of huizenoppas. Bij huizenruil ruil je met iemand anders van huis en kun je gratis een nieuwe omgeving leren kennen. Kies je voor huisoppas dan verblijf je tijdens iemands vakantie in zijn of haar huis. Ook dan kun je de omgeving verkennen. In sommige gevallen kun je zelfs betaald krijgen voor huisoppas. Met dat geld kun je dan bijvoorbeeld uit eten gaan of iets anders leuks ondernemen in de omgeving.

 

Maak van je balkon of tuin een openlucht bioscoop

Geen geld voor de bioscoop? Maak het dan op je balkon of in de eigen achtertuin gezellig. Voor het balkon: zet de tv op het balkon, pak er lekkere snacks (popcorn kost weinig in de supermarkt) bij en drankjes en je kunt de hele avond (of nacht) bingewatchen. Heb je een tuin? Verplaats dan de tv naar de tuin. Heb je een beetje geld? Huur dan een beamer.

 

Maak een lange boswandeling

Wordt het erg warm? Heb je geen zin om in de hitte te zitten? Zoek dan het bos op. Er zijn in Nederland genoeg natuurparken met bos waar het in de zomer goed toeven is.

 

Ga naar het strand

Het strand is  de plek bij uitstek om te genieten tijdens de vakantie. Het enige dat je nodig hebt is badkleding (eventueel tweedehands te koop) en wat lekkers voor onderweg en aan het strand zelf.

 

Neem een duik in een plas of meer

Azuurblauw water zul je in Nederland niet snel tegenkomen, maar je kunt wel een verfrissende duik nemen in één van de vele meren of plassen. Vergeet niet een boek mee te nemen, vermaak voor kinderen of geniet simpelweg van muziek of kijk een filmpje als je niet in het water ligt. Een goed gevulde picknickmand mee en je komt de dag wel door.

 

Geef een feestje in je tuin

Niets zo gezellig als met vrienden en familie de dag door te brengen. Organiseer een leuk zomerfeestje in je eigen achtertuin. Daarvoor heb je weinig tot geen geld nodig. Laat iedereen die komt iets meenemen om te eten of te drinken, dat gedeeld kan worden met anderen. Zorg jij voor de ruimte, muziek en barbecue (kolen of gas en barbecue toestel) beschikbaar stelt en je kunt genieten zonder dat het je veel kost.

 

Ga op bezoek bij anderen

Vakantie gaat vooral over tot rust komen, ontspannen en eens wat anders doen dan dat je normaal doet. Ga bij anderen op visite en kijk of je daar een hapje mee kunt eten. Op die manier bespaar je niet alleen geld, maar hoef je zelf niet in de keuken te staan. Daarnaast kookt iedereen anders, waardoor je toch een keer anders eet, zonder geld uit te hoeven geven voor een restaurant.

 

Kamperen in de eigen achtertuin

Niets zo leuk als kamperen in je eigen achtertuin! Vooral voor kinderen ontzettend leuk om te doen. Pluspunt: je hebt je eigen sanitaire voorzieningen en mocht het slecht weer worden, kun je zo naar binnen en slaap je droog in je eigen bed.

Heb je geen tent? Er zijn vast wel mensen in je omgeving die je een tent kunnen lenen. Zo niet: plaats eens een oproep op de lokale weggeefhoek van Facebook. Wedden dat iemand wil helpen?

Heb je geen tuin? Tover dan de woonkamer om! Overigens niet alleen leuk om met kinderen te doen, maar zeker ook een leuk idee om samen met je partner te doen.

 

Maak een culinaire wereldreis in je keuken

Plan elke dag een gerecht in van een ander land en kook dat. Op die manier heb je toch het idee dat je op vakantie in een ander land bent.

 

Dagje wellness in je eigen badkamer

Vakantie betekend genieten en ontspannen. Een dagje naar de spa gaan kan flink veel geld kosten. Vraag bij de Kruidvat, Etos of Trekpleister of ze samples hebben of koop goedkope maskers en verzorgingsproducten bij de Action. Trek je een middagje of avond terug in de badkamer en geniet.

 

Bezoek gratis festivals

In de zomer worden ontzettend veel festivals georganiseerd. Veel daarvan kun je gewoon gratis bezoeken. Kijk eens in je omgeving wat er georganiseerd wordt en geniet van gratis entertainment.

 

Meld je aan als vakantiebegeleider

Er worden speciaal voor ouderen, kinderen en gehandicapten vakanties georganiseerd. Heb je affiniteit en ervaring met één van deze groepen? Meld je dan aan als begeleider en geniet op die manier van gratis vakantie.

 

Werkvakantie

Er zijn nog steeds manieren om ook in het buitenland (bijna) gratis van je vakantie te genieten. Dat kan via huizenoppas, maar bijvoorbeeld ook werkvakanties. Dan kom je bijvoorbeeld op een boerderij terecht waar je in ruil voor verblijf en eten en drinken zoveel uur per dag op de boerderij moet helpen. Er blijft nog genoeg tijd over om in de omgeving leuke dingen te doen.

 

Heb je zelf nog leuke tips? Deel deze met de lezers in een comment.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in