boek je vakantie bij de ANWB

We leven in een wereld die bol staat van geluiden: van het vrolijke getjilp van vogels tot het verkeerslawaai in de stad. Maar terwijl we genieten van al deze geluiden, moeten we ook voorzichtig zijn. Te veel en te luide geluiden kunnen schade aan ons gehoor veroorzaken. Gelukkig zijn er ook voldoende manieren om je oren en je gehoor te beschermen. Ontdek daarom nu enkele tips om gehoorschade te voorkomen.

 

Inhoud

1. Verminder het volume

Het lijkt simpel, maar kan een enorm verschil maken. Of je nu naar muziek luistert, een film kijkt of een podcast beluistert, probeer het volume op een comfortabel niveau te houden. Je oren zullen je op de lange termijn dankbaar zijn!

 

2. Gebruik oordopjes bij luide evenementen

Of je nu naar een concert gaat, een sportevenement bijwoont of in een luidruchtige omgeving werkt, oordopjes dragen kan helpen om je oren te beschermen tegen schadelijke geluidsniveaus.

 

3. Neem pauzes

Stel dat je in een omgeving bent waar constant lawaai is, zoals een muziekfestival of een bouwplaats. Neem dan regelmatig pauzes en loop bij voorkeur even weg van het geluid. Dit geeft je oren de kans om te rusten en vermindert het risico op gehoorschade.

 

4. Vermijd te dicht bij de bron te staan

Als je bij een luidspreker in een club staat of vooraan bij een concert, word je blootgesteld aan hogere decibels. Probeer een beetje afstand te houden om je oren te sparen.

 

5. Regelmatige gehoortests

Het is een goed idee om je gehoor regelmatig te laten testen. Vooral als je merkt dat je moeite hebt om gesprekken te volgen in lawaaierige ruimtes of als je vaak moet vragen of mensen zichzelf kunnen herhalen. Lees hier meer over onzichtbare gehoorapparaten die je kunnen helpen als je te maken hebt met wat gehoorverlies.

 

6. Overweeg professioneel advies

Als je je zorgen maakt over je gehoor, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen. De audiciens van Van Boxtel Hoorwinkels zijn experts op het gebied van gehoorzorg en kunnen je begeleiden bij het kiezen van de beste oplossingen om je gehoor te beschermen en te verbeteren.

 

7. Houd de oren droog

Water in je oren kan soms leiden tot een infectie, wat je gehoor tijdelijk kan beïnvloeden. Dus of je nu zwemt, doucht of gewoon een dagje op het strand doorbrengt, vergeet niet om je oren daarna goed te drogen.

 

8. Stop met wattenstaafjes

Het lijkt misschien een goede manier om je oren schoon te houden, maar wattenstaafjes doen eigenlijk meer kwaad dan goed. Wattenstaafjes duwen oorsmeer namelijk juist dieper het oor in en kunnen daarmee zelfs het trommelvlies beschadigen.

 

9. Bescherm je oren tijdens het reizen

Drukveranderingen tijdens het vliegen kunnen oncomfortabel zijn en zijn in sommige gevallen zelfs schadelijk voor je oren. Probeer daarom kauwgom te kauwen of te slikken tijdens het opstijgen en landen.

 

Conclusie

Je gehoor is een kostbaar bezit waar je aandacht en zorg aan moet besteden. Met bovenstaande eenvoudige, maar essentiële tips kun je je oren beschermen en genieten van alle prachtige geluiden om je heen: nu en nog vele jaren na deze. Zorg goed voor jezelf en vooral, luister naar je lichaam (en je oren).

 

Dokteronline.com
Vorig artikelHoe verbouw je je zolder?
Volgend artikelLast van de keel en neus? 3 handige producten!
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in