boek je vakantie bij de ANWB

Soms heb je het gevoel dat iedereen op de trein in de wagon” gelukkig zijn” zit en dat er voor jou geen plaats is!

Inhoud

Maar wat is dat eigenlijk gelukkig zijn?

Wikipedia omschrijft de betekenis van gelukkig zijn als volgt: “Het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.”

Je vraagt je dan af: Wat is dat toch met mij? Ik heb alles om gelukkig te zijn en toch ben ik het niet! Ik kijk op sociale media en zie alleen maar mooie plaatjes, gelukkige gezinnen, toffe jobs, de leukste kinderen, de mooiste huizen, de beste vrienden,… We kunnen er nog wat opsommen! Ook de marketing werkt hierop! Je ziet een persoon met de nieuwste gsm en zie eens hoe gelukkig die is! Helaas moet ik jullie hier nu al zeggen dat het een illusie is!

Wanneer je op zoek gaat naar waarom jij niet gelukkig bent dan zal je daar geen antwoord op vinden, omdat er geen antwoord is! Het klopt niet dat je gelukkig kan worden door de aankoop van een nieuwe parfum, of iets anders, hoogstens een moment van geluk kunnen we dit noemen of  een klein gelukje zegt ik daar tegen!

 

Ondanks pijn toch kleine gelukjes

Ik moet toegeven, ik heb veel pijn de laatste weken en dan heb ik het ook moeilijk om mij gelukkig te noemen, toch ken ik nog van die kleine gelukjes. Wanneer de ovenschotel een lekkere kaaskorst krijgt, als de eerste paasbloemen komen piepen, als we op zondag verse pistolets eten, een goede babbel met je kinderen, een vriendin die soep brengt…

Probeer af en toe eens je roze bril aan te doen. Of je glas halfvol te zien i.p.v. halfleeg.

Vaak zien mensen pas de gelukkige momenten nadat ze heftige dingen meegemaakt hebben. Ze hebben plots een andere kijk op het leven. Dat materialisme is dan niet meer nummer 1. Ze zijn zich meer bewust van de positieve dingen.

 

Leg focus op het positieve

De focus leggen op het positieve kan aangeleerd worden. Wees je bewust dat dit niet van vandaag op morgen zal lukken, maar oefen daarop! Aan alles is een voordeel en een nadeel. Je kan dus kiezen om het voordeel te zien of om het nadeel in de verf te zetten!

Uiteraard zijn er enkele pijlers in ons leven belangrijk om gelukkig te zijn, je relatie, gezondheid en werk spelen hierin een grote rol. Maar je kan ziek worden en toch nog gelukkig zijn.

Wanneer je je ervan bewust bent dat er nog erger dingen zijn ben je al op de goede weg! Probeer ook steeds te veranderen wat binnen je mogelijkheid ligt. Bijvoorbeeld: je hebt een pijnlijke rug. De stoelen aan de eettafel zijn voor jou ongemakkelijk. Telkens je aan tafel zit, heb je het moeilijk omdat je pijn hebt. Je bent dan stil, neemt geen deel aan de gesprekken, lacht niet mee met de familiegrapjes…  Koop een stoel die voor jou beter zit! Je kan niet veranderen dat je een zwakke rug hebt maar je kan wel ervoor zorgen dat je gemakkelijker zit aan de tafel.

gelukkig zijn 1

 

Kijk op een andere manier naar geluk

We moeten op een andere manier kijken naar ons geluk! Een mooie regenboog zien na een felle regenbui. Dit kan mij gelukkig maken! Ik kan daarvan genieten. Maar je moet er aandacht voor hebben. Je zou hier evengoed kunnen kiezen voor het negatieve en alleen maar klagen over de regen die gevallen is

Ga niet steeds op zoek naar iets nieuws dat jou gelukkig moet maken, want dit is maar voor eventjes. Al snel is er een gewenning en is het geluksgevoel verdwenen. Denk maar eens aan het moment dat je zo blij was met de aankoop van een nieuwe jas… Maar weet je ook nog dat je na enkele keren dat je de jas uit de kast haalde dat gevoel kwijt was?

Door je te focussen op liefde, genieten, dankbaarheid, acceptatie en verwondering merk je dat het leven eenvoudiger en leuker wordt. Je voelt je gelukkiger zónder dat je al je ambitieuze doelen hebt bereikt. Je kunt arm en gelukkig zijn. Je kunt single, werkloos, gehandicapt of te dik zijn en je toch gelukkig voelen. Met andere woorden je moet helemaal niet perfect zijn of het perfecte leven hebben om gelukkig te zijn!

Geluk heeft ook niets te maken met verleden of toekomst. Je kunt het alleen nu zijn. Je bent het alleen wanneer je je op het nu focust. Zo lang je dit blijft doen zal je gelukkig kunnen zijn. Het is dus belangrijk dat je je vandaag op vandaag focust, iedere dag opnieuw.

 

Gelukkige momenten opnieuw beleven

Die gelukkige momenten kan je terug oproepen wanneer je in bed ligt zodat je niet gaat piekeren! Ga terug in de beleving van dat moment met al je zintuigen. Je zal dankbaarheid voelen omdat je dit mocht beleven. Het dagboekje “Ik denk dat ik te veel denk” leent zich daar perfect voor!

Een onderzoek toont aan dat de helft van je geluk genetisch bepaald is, 40% door de activiteiten die je dagelijks doet en een klein percentage hangt af van overige omstandigheden (zoals een loonsverhoging 😉).

 

Andere tips om gelukkig te zijn

Genieten van de kleine dingen dus, zoek het niet te ver! Je poes zien spinnen, een mooi boeket tulpen op je tafel zetten, de zon op je gezicht, een mooi boek lezen, verse lakens op je bed…

Investeer in je vriendschappen. Voer diepgaande gesprekken met vrienden en deel je positieve momenten met ze. Onze familie en vrienden geven ons liefde en bieden troost als we verdrietig zijn. Ze maken ons aan het lachen en voorkomen dat we vereenzamen. Ze zijn echt hét medicijn voor een gelukkiger leven

Ik weet zeker dat je nu elke dag een klein gelukje zal ontdekken! Deel deze maar eens op je sociale media! Positief zijn werkt gelukkig besmettelijk!

Geniet al zeker van je (klein)kinderen die de paaseitjes rapen in de tuin.

Vrolijk paasfeest iedereen!

Lieve groet

Pedrouchka

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in