boek je vakantie bij de ANWB

Al zo lang ik me kan herinneren, bekijk ik eerst het bonuskrantje van de supermarkt voordat ik boodschappen ga doen. En doe ik gerust twee of zelfs drie supermarkten aan om producten te kopen die daar veel goedkoper zijn. Ben ik dan een krent? Ik ben van mening van niet.

Op je uitgaven letten en geld besparen waar je maar kunt is namelijk een goede eigenschap, vind ik persoonlijk. Je hoeft niet arm te zijn om geld te willen besparen. Want hoe meer geld je aan het einde van de maand overhoudt, hoe meer geld je opzij kunt zetten voor later. Of voor leuke dingen die je nu kunt doen, dat kan natuurlijk ook 🙂. Wat je motivatie ook is, ik deel een aantal tips met je hoe je geld kunt besparen zonder een (echte) krent te zijn.

Inhoud

Wees brutaal en vraag om korting

In Nederland zijn we eigenlijk veel te braaf in de winkel. Waar je op de markt standaard onderhandelt over de prijs, rekenen we met zijn allen netjes de producten af bij de kassa tegen de prijs die gevraagd wordt. Maar zeker bij de wat grotere aankopen kun je best onderhandelen. Zeg bijvoorbeeld dat je bij de concurrent een lagere prijs gezien hebt, maar je het product toch liever bij hem of haar wilt kopen. Ook kun je zoeken naar een product wat licht beschadigd is en vragen om korting. Dikke kans dat je je korting krijgt of er zelfs iets gratis bij ontvangt.

Leestip: 10 Tips om altijd korting te krijgen

Check altijd of er een cashback actie is

Net zoals ik nu gewend ben om eerst de foldertjes te checken op kortingen, zo heb ik mezelf ook aangeleerd om wekelijks geld-terug-acties te controleren. Met apps als Scoupy en Tikkie kun je namelijk iedere week gratis producten scoren. Meestal gaat het om producten die je in de supermarkt kunt kopen, maar soms krijg je ook 100% cashback bij Kruidvat of een soortgelijke winkel op verzorgingsartikelen. Als je altijd gebruikmaakt van deze geld-terug-acties, bespaar je maandelijks behoorlijk veel geld op je boodschappen.

Leer zelf dingen repareren

Vroeger kocht ik gewoon een nieuw product wanneer de oude kapot was gegaan. Tegenwoordig ga ik eerst kijken of we het zelf kunnen maken en opknappen. Op YouTube staan genoeg video tutorials waarbij je stap voor stap uitleg krijgt hoe je een bepaald product repareert. Ik vraag ook vaak aan ChatGPT hoe ik het beste iets kan repareren of opknappen. Vaak brengt de AI bot mij op nieuwe ideeën om het goedkoop te herstellen.

Als je zelf écht geen tijd of zin hebt om met reparaties aan de slag te gaan, breng dan je versleten laarzen naar de schoenmaker of vraag een handige vriend(in) of zij iets voor je kunnen betekenen.

Ga op zoek naar gratis uitjes en evenementen

Leuke dingen buitenshuis doen hoeft niet altijd veel geld te kosten. Een middagje bioscoop met het gezin kost al snel 70 euro, terwijl een picknick in het bos, speeltuin of het stadspark zo goed als gratis is. Daarnaast zijn er vaak gratis evenementen die je kunt bezoeken. Zoals het bezoeken van een rommelmarktje of een gratis concert in de buurt. Lees het lokale krantje of kijk op social media voor tips voor gratis uitjes in jouw omgeving.

Let op je energieverbruik

Tegenwoordig ben je écht geen krent meer als je thuis energie wilt besparen. Je bent zelfs een domoor als je er niet op let.  Met de hoge energieprijzen loont het enorm om op je verbruik te letten. Ga actief op zoek naar manieren om te besparen op je elektriciteits-en gasverbruik. Op internet zijn er de laatste jaren enorm veel tips en trucs gepubliceerd die jou inspireren om hetzelfde te doen.

Zelf veeg ik altijd eerst alles bij elkaar, voordat ik de stofzuiger pak. En in de winter gebruiken we standaard (elektrische) dekens voordat de thermostaat omhoog gaat.

Doe mee met loyaliteitsprogramma’s

Hiermee bedoel ik de klantenkaarten van supermarkten en winkels. Met de AH bonuskaart en Jumbo Extra’s app bespaar je jaarlijks mega veel geld. Het fijne aan deze programma’s is dat ze gepersonaliseerd zijn. Wekelijks staan er nieuwe kortingen klaar op producten die je al eerder gekocht hebt. Deze kortingen lopen in sommige gevallen tot 70% op.

Naast het meedoen aan de klantenprogramma’s kun je ook gebruikmaken van de spaarzegeltjes die tot wel 6% rente opleveren. Dat is meer dan het dubbele dan wat je op een spaarrekening krijgt. Zegeltjes hoef je vandaag de dag gelukkig niet meer te plakken in boekjes, je kunt ze ook digitaal sparen en verzilveren wanneer jij dat wilt.

Vraag gratis parfumsamples aan

Een flesje parfum van merken als Dior en Chanel kost meer dan 100 euro. Voor veel mensen haast onbetaalbaar. Wist je dat je gemakkelijk luxe parfum kunt scoren met het aanvragen van gratis samples? Wekelijks zijn er nieuwe sample acties, vaak via Facebook. Het aanvragen kost je maar een paar seconden en de samples worden gratis per post naar je toegestuurd. Met zo’n proefmonstertje van 2 ml doe je best lang en is ideaal om in je zak of handtas mee te nemen. Tip: Sluit je aan bij Facebookgroepen en/of meld je aan bij nieuwsbrieven van websites die deze gratis sample acties plaatsen.

Bereid je vakantie goed voor

Als je geen All-Inclusive vakantie boekt, maar bijvoorbeeld een huisje op een camping, is het aan te raden om uit te zoeken hoe duur een boodschap of een restaurantbezoek is. Boodschappen doen in een Franse supermarkt kan nog best tegenvallen en uit eten gaan in Denemarken is al helemaal onbetaalbaar. Wil je toch graag op vakantie naar een van deze landen, dan loont het enorm om zelf al wat houdbare producten mee te nemen in de auto. Denk bijvoorbeeld aan zout en peper, soepen, macaroni, noodles en sauzen.

Overweeg ook eens om op vakantie te gaan naar goedkope Europese landen als Albanië, Macedonië of Montenegro. Je kunt hier nog heerlijk uit eten voor weinig geld. Daarnaast zijn de landen zelf echt prachtig en (nog) niet zo extreem toeristisch als Spanje en Italië.

Stap jaarlijks over of vraag om korting

De meeste mensen hebben al jaren dezelfde internet & tv aanbieder en energieleverancier. Super zonde, want dan weet je namelijk zeker dat je de hoofdprijs betaalt. Helaas worden vaste klanten niet vaak beloond, maar krijgen juist jaarlijkse verhogingen voor de kiezen.

Laat je dus niet neppen en stap daarom ieder jaar over naar een concurrent. Je kunt vaak gebruikmaken van welkomstkortingen of je krijgt een gratis cadeau. Wil je liever niet overstappen omdat je tevreden bent of gewoon geen zin hebt in dat ‘gedoe’? Neem dan tenminste de moeite om te bellen met je huidige leverancier en zogenaamd op te zeggen. Vaak krijg je dan alsnog een aanbod om klant te blijven met een flinke korting of bijvoorbeeld een gratis zenderpakket naar keuze.

Leen de apparatuur die je nodig hebt

Als je er even goed over nadenkt is het helemaal niet slim dat iedereen in de straat een eigen grasmaaier, partytent en XL trampoline heeft. Waarom worden dat soort dingen niet gedeeld samen? Zet die trampoline niet in je eigen tuin, maar juist vóór je huis, zodat alle kinderen in de straat erop kunnen springen samen. En vraag jouw buurman gewoon of je zijn heggenschaar of grasmaaier mag lenen. Een Whatsappgroep hiervoor oprichten is een handig hulpmiddel, dan kan er altijd iemand vragen naar iets wat hij nodig heeft. Geven en nemen!

 

Koop je verzorgingsartikelen bij de discounter

De supermarkt lijkt soms heel goedkoop, want ze hebben vaak 1+1 aanbiedingen op verzorgingsproducten als shampoo en tandpasta. Maar als je écht goed de prijzen gaat vergelijken zul je merken dat deze artikelen vaak standaard lager geprijsd zijn bij Action, Kruidvat en Trekpleister.

Hetzelfde geldt voor overigens wasmiddel en wasverzachter. Koop daarnaast vooral grootverpakkingen, want deze zijn per liter altijd nóg voordeliger!

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in