boek je vakantie bij de ANWB

In de herfst en winter kan het soms zijn dat je een verlaagde weerstand hebt. Ook kan het zijn dat je in periodes van stress een verlaagde weerstand kan ervaren. Van deze nare periodes wil je natuurlijk zo snel mogelijk af zien te komen. Wist jij dat je op verschillende manieren jouw weerstand weer kunt opkrikken? Hieronder bespreken wij alles over verschillende vitaminesupplementen en de voordelen hiervan.

Inhoud

Waarom vitamines slikken?

Zodra je merkt dat jouw weerstand naar beneden gaat, kan dit verschillende oorzaken hebben. Een verminderde weerstand betekent eigenlijk dat er een tekort aan witte bloedlichaampjes en antilichamen in je systeem is. Hierdoor ben je sneller vatbaar voor ziektes, infecties en meer. Maar hoe komt dit nou eigenlijk?

Allereerst kun je een verminderde weerstand oplopen door te weinig gevarieerd eten. Het is daarom belangrijk om gezond te eten en genoeg vitamines binnen te krijgen. Ook kun je een verminderde weerstand oplopen door weinig slaap. Zo zijn er verschillende factoren waardoor jij een verminderde weerstand kunt krijgen.

Vitamines die kunnen helpen bij een verminderde weerstand

Het slikken van vitamines kan je helpen om jouw weerstand een boost te geven. Maar, welke vitamines zijn goed om te slikken?

Vitamine B12

Vitamine B12 is een erg populair vitamine die veel mensen slikken. Dit omdat B12 het immuunsysteem ondersteunt en je hierdoor een goede afweer creëert. Vitamine B12 zit ook in eten zoals vlees, zuivel en ei. Zodra je een vitamine B12-tekort hebt, zal je dit merken aan vermoeidheid, duizeligheid en stemmingswisselingen. Daarnaast heb je ook last van een verminderde weerstand. Zodra je deze supplementen slikt, zal je hier een stuk minder last van hebben. Wel zo fijn, toch?

Vitamine C

Vitamine C is een vitamine die een belangrijke invloed heeft op jouw immuunsysteem en weerstand. Vitamine C zorgt namelijk voor een goede werking van de witte bloedcellen. Hierdoor zullen ziekteverwekkers snel uit jouw lichaam verdwijnen, zonder dat ze schade aanrichten. Vitamine C zit in groente en fruit, eet hier dus genoeg van. Heb je hier toch een tekort aan, dan kun je hier een supplement voor slikken.

Vitamine D

Ook vitamine D is erg belangrijk voor je gezondheid. Wel is het belangrijk om te weten dat vitamine D de enige vitamine is die jouw lichaam zelf aanmaakt door middel van zonlicht. Daarom is het belangrijk om regelmatig buiten te komen. Heb je toch een tekort aan vitamine D, dan kun je hier ook een supplement voor nemen.

Tekorten moet je bij de dokter laten checken, omdat vitamine D een vitamine is die je niet zomaar moet slikken, tenzij er daadwerkelijk sprake is van een tekort. Overigens is de kans op een tekort groot: ruim 70% van de mensen heeft zeker in de herfst en winter een tekort aan vitamine D.

Andere voordelen vitamine B12

Zoals hierboven al benoemd werd zitten er verschillende voordelen aan het slikken van vitamine B12. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beter immuunsysteem en een goed afweersysteem. Maar wist jij ook dat je door het slikken van vitamine B12 meer energie zal ervaren? Bovendien krijg je een gezondere huid dankzij vitamine B12. Daarnaast stimuleert vitamine B12 het metabolisme, waardoor je extra bescherming hebt tegen hartziekten en eventuele kankersoorten. Daarnaast heeft het ook een positieve werking op psychische gezondheid, denk hierbij bijvoorbeeld aan het tegengaan van depressie en angst.

Hoe weet je of je vitamine B12-tekort hebt?

Vraag jij jezelf af of je een tekort hebt aan vitamine B12? Allereerst kun je verschillende klachten tegenkomen, zoals vermoeidheid en een verminderde weerstand. Maar toch kan het zijn dat je nog twijfelt. Zodra dit het geval is, kun je eens langsgaan bij de huisarts. De huisarts kan namelijk beter inschatten wat er precies aan de hand is.

Daarnaast kan de arts ervoor kiezen om bloedonderzoek te doen. Op deze manier weet je zeker of je een eventueel vitamine B12-tekort hebt en hoeveel vitamines je bijvoorbeeld moet bijslikken. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat er wat anders aan de hand is. Daarom is het altijd handig en helemaal niet overbodig om bij bovenstaande klachten even een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in