boek je vakantie bij de ANWB

Op welke manier verwarm je nu je woning? Wellicht dat je dit nu nog met het centrale verwarmingssysteem doet, maar daar op termijn vanaf wilt. Als dat het geval is, heb je uit meerdere alternatieven de keuze. Zo kun je kiezen voor een pelletkachel, een open haard met ‘normaal’ hout of een haard met briketten.

Een terechte vraag hierbij is wat de goedkoopste optie is. Om het antwoord op die vraag te vinden, is het goed om een vergelijking tussen briketten en hout te maken.

 

Let niet alleen op het prijskaartje

Wil je tussen briketten en hout de juiste keuze maken? Dan is het erg belangrijk dat je je niet alleen op het prijskaartje let. Dit heeft een simpele reden: briketten zijn sowieso duurder dan hout in aanschafwaarde.

Maar, het is zaak om ook goed naar het rendement te kijken. Als je het rendement van briketten en hout naast elkaar legt, zie je dat briketten een veel hoger rendement met zich meebrengen. Dit betekent dat je voor dezelfde warmte(duur) minder briketten hoeft te gebruiken.

Onder aan de streep kan daardoor deze conclusie geveld worden: in de meeste gevallen zijn de briketten goedkoper dan hout. Dit heeft niet zozeer met het exacte prijskaartje te maken, maar wel met de combinatie van prijs en rendement. Dat is uiteindelijk de combinatie waar alles om draait.

 

Kijk goed naar het soort hout

Wil je desondanks toch voor hout kiezen? Dan is het belangrijk om goed naar het soort hout te kijken. Voor wat voor hout je kunt kiezen, is onder meer afhankelijk van het soort kachel dat je hebt.

Heb je voor een authentieke open haard gekozen? Dan kun je voor haardhout kiezen, waarbij het van belang is dat het haardhout droog is. Je kunt bovendien uit meerdere soorten haardhout kiezen, waarbij elke soort haardhout een bepaald rendement met zich mee brengt. Maak ook op dit gebied daarom een goede vergelijking voor jezelf.

Heb je echter een ander soort kachel? Dan heb je niks aan haardhout. Bij bijvoorbeeld een pelletkachel is het zaak om voor houtpellets te kiezen. Hierbij is het goed om te weten dat je niet voor slechts één soort houtpellets kunt kiezen. Ook op dit gebied heb je voldoende keuze, dus let heel goed op het rendement van de verschillende soorten houtpellets.

Al met al kan er geen eenduidig antwoord op de bovenstaande vraag gegeven worden. De beste keuze is niet alleen van het prijskaartje afhankelijk, maar vooral van het rendement. Ook het soort kachel dat je hebt, is van grote invloed op je uiteindelijke keuze. Besef in ieder geval dat je altijd uit meerdere soorten hout kunt kiezen. Het loont dus altijd om voor jezelf een goede vergelijking te maken.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in