Een steeds meer verdwijnend, maar daarom niet minder interessant fenomeen: het handschrift. Wist je dat je handschrift heel veel zegt over jou en je persoonlijkheid? En zelf je gezondheid? Maar wat zegt jouw handschrift over jou en je gezondheid? Ontdek het nu
Inhoud
Internationale Dag van het Handschrift
Het is geen toeval dat dit artikel vandaag gepubliceerd wordt. Het is vandaag, 23 januari, namelijk Internationale Dag van het Handschrift. Tijd om jouw handschrift eens nader te bekijken.
Leren schrijven
Als je kind eenmaal op school zit zal het snel leren schrijven. Aanvankelijk houdt een kind zich (al dan niet gedwongen) aan de gestelde schoolregels wat schrijven betreft. Maar in de loop der jaren wordt een steeds persoonlijker handschrift ontdekt. Immers, iemands handschrift ontwikkelt zich samen met diens persoonlijkheid. Dit is ook de reden dat sommige werkgevers bij een sollicitatie naar een handgeschreven brief vragen. Aan de hand van deze brief kan een aanstaande werkgever zijn sollicitanten analyseren en al dan niet ervoor kiezen deze voor een gesprek te laten komen of niet.
Handschriftanalyse
Het officiële woord voor handschriftanalyse is grafologie. Grafologie is niets anders dan het analyseren van iemands handschrift. Door deze analyse kan de grafoloog een redelijke kijk krijgen op de karaktertrekken, de persoonlijkheid, de intellectuele capaciteiten, de maatschappelijke houding en zelfs de gezondheidstoestand van de briefschrijver. Tegenwoordig kunnen onderzoeken zelfs tot op zekere hoogte de intelligentie van een schrijver meten door middel van handschriftanalyse.
Hoe werkt handschriftanalyse
Alhoewel grafologie en haar werkwijze ontwikkeld is door wetenschappers die de beschikking hebben over allerlei technische hulpmiddelen zoals computerprogramma’s, vergrootglazen, microscoop en instrumenten waarmee nauwkeurig de druk van een pen gemeten wordt, kun je ook als leek je eigen handschrift analyseren.
Wil je meer weten over je handschrift? Dan moet je op de volgende zaken letten:
- Grootte
- Schuinte
- Breedte
- Spatiëring
Ook wordt het geschrevene in drie zones verdeelt. Dit zijn: de bovenste en onderste zone, die gevormd worden door de boven – respectievelijk onderkant van hoofdletters en anders letters als de b, d en g. De middelste zone, waarin de rest van de kleine letters staat. De relatieve vorm en afmetingen van de zones leiden tot het ontdekken van het ware ‘ik’ van de schrijver in kwestie.
Zo kun je je handschrift analyseren
Hieronder vind je een korte toelichting over de eerder genoemde zaken zoals grootte, schuinte enz.
Grootte
Een groot handschrift wijst op ambitieus of ‘grootse plannen’. Dit handschrift wordt vaak aangetroffen bij mensen uit de showbusiness.
Daartegenover staat een klein handschrift. Dit duidt op een bescheiden persoonlijkheid al dan niet met een minderwaardigheidsgevoel. Het staat echter ook voor objectiviteit en wetenschapszin.
Schuinte
Naar links hellend schrift behoort bij karaktertrekken als: teruggetrokken, verlegen personen die in hun schulp kruipen en hun gevoelens verbergen.
Naar rechts hellend schuin geschreven letters duiden op een extraverte persoonlijkheid.
Breedte
Mensen met een smal handschrift zijn gewoonlijk gedisciplineerd, maar geremd. Ze kunnen bovendien bekrompen en beperkt zijn.
Mensen die juist een breed handschrift hanteren zijn het tegenovergestelde. Ongeremd, onbesuisd en onbeheerst. Deze mensen houden ook van reizen.
Spatiëring
Ook de ruimte tussen de geschreven woorden kan heel veel vertellen over iemands persoonlijkheid.
Mensen die ruime spaties tussen de woorden aanhouden, zijn mensen die niet graag in gezelschap verkeren. Het zijn eenzelvige en afstandelijke personen.
Mensen die nauwe spaties aanhouden tussen de geschreven woorden zijn gezellige mensen. Helaas duidt het er ook op dat de schrijver zijn vrienden onzorgvuldig uitkiest.
Dit is slechts een korte en zeer beperkte toepassing van handschriftanalyse. Wil je je hier echt in verdiepen, dan zijn er nog veel meer dingen waar je op moet letten. Denk daarbij aan dingen zoals de druk waarmee op het papier geschreven wordt. Het feit of letters al dan niet ‘afgemaakt’ worden. Hoe de schuine streep van een ‘t’ geschreven wordt. Of er een punt op de ‘i’ gezet wordt. En of met halen gewerkt wordt.
Wat zegt jouw handschrift over jou en je gezondheid?
Hierboven heb je geleerd om aan de hand van iemands handschrift globaal te weten welke persoonlijkheid schuil gaat achter de schrijver. Het is echter ook mogelijk om te kijken naar de gezondheid van iemand.
Er zijn in het verleden onderzoeken gedaan waarbij men aan de hand van deze analyse kon vaststellen of iemand verborgen ziektes heeft zoals kanker of dat men er aanleg toe heeft. Dit heeft erin geresulteerd dat mensen nog voordat de ziekte zich daadwerkelijk manifesteerde zich onderworpen hebben aan een half jaarlijkse medische keuring en reeds in een vroeg stadium geholpen konden worden.
Deze onderzoeken zijn gericht zowel op de fysieke als ook de geestelijke gezondheid van de mens.
Bij geestelijke gezondheid wordt als eerste gekeken naar de stress in iemands leven. Dit is duidelijk af te lezen in iemands handschrift. Je ziet dit bijvoorbeeld door verflauwen en vervagen van letters, verdikkingen, golvende schrijflijn, uitschieters en onderbroken neerhalen.
Is iemands geestelijke gezondheid in gevaar dan zal deze persoon om te beginnen weer terug gaan een kinderlijk handschrift. Bij de verdere aftakeling van iemands geestelijke gezondheid kun je de volgende zaken herkennen in het handschrift:
- Vervorming van bepaalde letters
- Abnormale samentrekking of verbreding van de letters
- Extreme golvende schrijflijn
- Gespleten letters
- Vaag vlekkerig schrift
- Bizarre lettervormen
Als je kijkt naar tekenen van lichamelijke ziekten dan moet je vooral op de volgende zaken letten tijdens de analyse:
- Moeilijke rondingen
- Plotselinge veranderingen
- Stijve op- en neerhalen
- Druk overal gelijk
- Segmentatie (met name te zien wanneer het geschrevene onder een vergrootglas bekeken wordt)
- Uitschietende letters en ophalen
- Inktsporen
- Rondslingerende punten
- Plotseling omhoogschieten van de pen
Let wel: bij het analyseren van iemands handschrift gaat het niet om uitschieters of de zogenaamde ‘slip of the pen’, maar om een terugkerend patroon in iemands handschrift.
Waarvoor wordt grafologie gebruikt?
Natuurlijk kan iedereen via internet een globale analyse van zijn of haar handschrift (laten) doen. Echter zou een aankomende werknemer ook door middel van handschriftanalyse sollicitanten kunnen selecteren of juist afwijzen. Verder kan een handschriftanalyse gebruikt worden voor het bepalen van de juiste studiekeuze of juist voor de eigen persoonlijkheidsontwikkeling.
Naast het feit dat andschriftanalyse gebruikt wordt voor medische doeleinden, kun je door middel van handschriftanalyse zelfs misdaden ophelderen. Je kunt er zelfs je beroep van maken! Mensen die zich hiermee bezig houden noemt men schriftexperts.
Je handschrift is niet te vervalsen
Als je denkt dat het mogelijk is om iemands handschrift te vervalsen dan heb je het mis. Misschien kun je je moeder, partner of iemand anders voor de gek houden, maar een expert zal zo kunnen zien of een handschrift echt is of niet.
Dat komt omdat je je eigen handschrift tijdens het vervalsen moet verdraaien. Dat zorgt ervoor dat je onnatuurlijke bewegingen gaat maken. Het schrift van een vervalser mist de vaart, de soepelheid en het ritme van een ‘natuurlijke’ hand. Je kunt dit zelf proberen te herkennen aan de volgende punten:
- Een onwennige aanzet en eind aan de halen
- Woeste lussen
- Vreemde rustpunten
- Kleine trillingen
Bij twee letters die dezelfde vorm hebben is meteen te herkennen welke vlot geschreven is en welke vervalst is. Dit is met name belangrijk bij een onderzoek naar een misdrijf waaronder vervalsingen.
Zelf je handschrift analyseren
Ben je nu benieuwd naar hoe het ervoor staat met jouw handschrift? Neem dan een stukje papier en een pen in je hand. Schrijf daarop de letter a tot f in kleine letters. Vervolgens surf je naar deze pagina voor het resultaat en de analyse.
Je handschrift is uniek en verraadt veel over jezelf
Alhoewel met de hand geschreven brieven steeds meer verdwijnen is het toch verstandig om te kijken of het werkelijk zo slim is dat tegenwoordig alles digitaal gedaan wordt. Handgeschreven brieven weerspiegelen namelijk de persoonlijkheid van de schrijver. Pas je bij een handgeschreven stuk handschriftanalyse toe, dan leer je de persoon achter de brief pas echt goed kennen.
Bij een digitaal geschreven stuk kom je niets te weten over de schrijver zelf. Hooguit een aantal oppervlakkige emoties of karaktertrekken die de schrijver zelf kwijt wil. Maar wellicht heeft de keuze om tegenwoordig alles digitaal te doen wel te maken met het feit iedereen liever in de anonimiteit verdwijnt dan onderworpen te worden aan een grondige persoonlijkheidsanalyse.
Bovendien kan niet iedereen een leesbaar stuk met de hand produceren. En niet te vergeten: een digitaal geschreven stuk wordt ook makkelijker verstuurd, dit kan immers ook digitaal.
Â
Wow wat super interessant, nooit geweten dat je O veel uit iemands handschrift kan halen.
Mijne klopt in iedergeval!
Gaaf he om daar even bij stil te staan?
[…] 23 Januari: Internationale Dag van het Handschrift […]