boek je vakantie bij de ANWB

Ben jij dol op planten? Heb jij een urban jungle in huis? Dan mogen bijpassende bloempotten niet ontbreken. Maar hoe vind je nu een bloempot die past bij je plant? Ontdek het nu!

 

Inhoud

Urban jungle trend

Het is al een paar jaar een trend, om precies te zijn sinds de pandemie uitbrak: de urban jungle trend. Noodgedwongen zaten we meer thuis en daar moest het ineens een stuk gezelliger worden. Omdat naar buiten gaan ook lang niet altijd een optie was werden (nog meer) planten in huis gehaald. De urban jungle werd een trend. Een trend die nog steeds gaande is.

Onder urban jungle valt een inrichting die vooral opvalt door de kleuren groen, aardetinten en houtkleuren. Dit alles kun je dan combineren met veel planten, rieten meubels, rotan lampenkappen, katoenen kussens, behang met groene prints (palmbomen, monstera enz) en linnen.

Leestip: Top 10 makkelijk te houden kamerplanten

 

Zo vind je de juiste bloempot voor al je planten

Als je planten in huis hebt dan is het noodzakelijk om hier een bijpassende bloempot voor te kopen. Bloempotten zijn daarbij meer dan alleen noodzakelijk om bijvoorbeeld water op te slaan of op te vangen. Ze voegen ook iets toe aan de uitstraling van je hele interieur. Met onderstaande tips vind je de juiste bloempotten voor al je planten.

 

1. Kies het juiste type bloempot

Bloempotten zijn er in allerlei kleuren, maten, typen en materialen. Wat het type betreft heb je keuze uit onderstaande modellen:

  • Normale of standaard bloempot: de meest bekende soort, deze doe je om de binnenpot, zodat deze niet meer zichtbaar is
  • Bloempot op poten: deze zijn leuk als extraatje en zorgen ervoor dat je planten net iets hoger staan (ideaal voor hangplanten)
  • Hangpotten: plantenhanger, deze kunnen aan het plafond bevestigd worden
  • Bloempotten voor aan de muur: meestal zijn dit potten voor buiten, deze kun je bijvoorbeeld aan de schutting bevestigen

 

2. Kies het meest geschikte materiaal bloempot

Heb je eenmaal een geschikt type gevonden, dan kun je verder kijken naar het materiaal. Voor welk materiaal je kiest hangt af van je eigen wensen en voorkeuren. Ook het budget en de plaats waar de plant komt te staan (binnen of buiten) speelt een rol bij de keuze voor bepaald materiaal. Je kunt kiezen uit:

  • Terracotta: natuurlijk materiaal in natuurlijke kleur, simpel, poreus, waardoor waterafvoer makkelijker geregeld is. Deze wordt normaal gesproken altijd gebruikt in combinatie met een onderzetter (pot is voorzien van vier gaten onderin)
  • Keramiek: net iets mooiere uitstraling dan terracotta, het gaat daarbij om geglazuurde terracotta potten. Deze kun je in de meest uiteenlopende kleuren en designs vinden. Makkelijk afwasbaar, laten geen water door, overpot die niet voorzien is van gaten onderin de pot
  • Plastic: lichter dan keramiek of terracotta, makkelijk in onderhoud, makkelijk verplaatsbaar, verkrijgbaar in heel veel kleuren en designs, goedkoper, soms voorzien van afvoergaten onderin voor waterafvoer
  • Metaal: opvallend, apart, soms voorzien van coating en kleur, zo niet: dan kunnen de potten naar verloop van tijd roestvlekken vertonen
  • Natuurlijke materialen: denk bijvoorbeeld aan riet (vaak voorzien van een plastic binnenlaag)

 

3. Kies voor de juiste maat

Als je weet welk type en materiaal bloempot je wil, dan is het tijd om te kijken naar de juiste grootte. Een te grote bloempot zorgt ervoor dat je plant niet mooi tot zijn recht komt, terwijl je plant in een te kleine bloempot niet gaat passen. Kies bij voorkeur een bloempot (overpot) die 5 – 10 cm groter is dan de plastic binnenpot. Op die manier weet je zeker dat het allemaal past. Wil je planten online bestellen? Let dan goed op de binnenmaat van de potten om een miskoop te voorkomen.

Kijk je planten geregeld na: groeien er wortels onder de plastic binnenpotten uit? Dan is het tijd om je plant te verpotten. Je plant moet dan in een pot komen die ongeveer 20% groter is. Verpotten moet om de 1 – 2 jaar, afhankelijk van de plant.

 

4. Stem de keuze af op je budget en interieur

Niet geheel onbelangrijk: zowel je budget als de verdere inrichting van je woning bepaalt uiteindelijk voor welke kleur en welke bloempot je gaat. Je kunt het daarbij zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Wat je interieur betreft kun je veel kanten op: laat de bloempotten mooi integreren wat kleur, design en materiaal betreft of kies juist voor echte eyecatchers die opvallen.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in