boek je vakantie bij de ANWB

Niets zo vervelend als kalknagels of schimmelnagels. De aangedane nagel kan pijn doen, verkleuren en vervormen. Dit zorgt voor ongemak als je schoenen draagt. Ontdek nu wat je aan kalknagels kunt doen. Van natuurlijke middelen en huismiddeltjes tegen kalknagels tot professionele hulp.

 

Inhoud

Wat zijn kalknagels en hoe herken je deze?

Kalknagels, ook wel bekend als schimmelnagels of onychomycose, zijn een veelvoorkomende aandoening van de nagels. Ze worden veroorzaakt door een schimmelinfectie die de nagelplaat aantast. De schimmel voedt zich met keratine, het eiwit dat de nagels en de huid vormt, waardoor de nagel geleidelijk aan beschadigd raakt.

 

Kenmerken en symptomen kalknagels

Twijfel je of je last hebt van een schimmelnagel? Hieronder vind je de kenmerken en symptomen van een kalknagel.

1. Verdikking van de nagel

Een van de eerste tekenen van een kalknagel is verdikking van de nagelplaat. De nagel wordt geleidelijk dikker en kan ongelijk en hobbelig worden.

 

2. Verkleuring van de nagel

Kalknagels vertonen vaak verkleuringen, zoals geel, bruin of wit. De kleurverandering kan zich verspreiden over de hele nagelplaat.

 

3. Broosheid en afbrokkeling

Aangetaste nagels worden vaak broos, kwetsbaar en kunnen gemakkelijk afbreken. Ze kunnen ruw of ongelijk worden aan de randen.

 

4. Veranderingen in vorm

Kalknagels kunnen de vorm van de nagel veranderen. De nagel kan kromtrekken of een onregelmatige vorm krijgen.

 

5. Loslaten van de nagel

In sommige gevallen laat de nagel geheel of gedeeltelijk los van het nagelbed. Dit kan pijnlijk zijn en de nagel kan gevoelig zijn voor druk of aanraking.

 

6. Jeuk of irritatie

Schimmelinfecties kunnen jeuk, irritatie en een branderig gevoel veroorzaken rondom de aangetaste nagel.

 

Kalknagels voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar helaas zijn kalknagels lang niet altijd te voorkomen. Het is wel belangrijk dat je voor een goede voethygiëne zorgt. Was je voeten goed en zorg er vooral voor dat je je voeten goed afdroogt, ook tussen de tenen. Draag ademende schoenen en sokken gemaakt van natuurlijk materiaal zoals katoen of bamboe. Hierdoor verminder je vochtige zweetvoeten die een goede bodem vormen voor schimmelnagels.

Om verspreiding te voorkomen is het belangrijk dat je nagelknippers, nagelscharen enz. goed ontsmet na elk gebruik.

 

Natuurlijke tips en huismiddeltjes tegen kalknagels

Zodra je merkt dat er sprake is van een kalknagel moet je beginnen met een behandeling. Je kunt beginnen met natuurlijke en huismiddeltjes, zoals deze:

 

1. Tea tree olie

Tea tree olie staat bekend om zijn antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. Breng dagelijks een paar druppels tea tree olie rechtstreeks op de aangetaste nagels aan. Het is belangrijk om de olie goed in de nagel en nagelriemen te masseren.

 

2. Appelazijn

Appelazijn heeft schimmelwerende eigenschappen en helpt bij het bestrijden van kalknagels. Maak een mix van gelijke delen appelazijn en water en gebruik deze oplossing dagelijks gedurende 15-20 minuten als voetbad.

 

3. Oregano olie

Oregano olie bevat krachtige antischimmelverbindingen. Vermeng een paar druppels oregano olie met een draagolie zoals olijfolie of kokosolie (ook anti-schimmel werking). Breng dit mengsel direct aan op de aangetaste nagels. Het is belangrijk om de olie eerst op een klein stukje gezonde huid te testen om eventuele allergische reacties te voorkomen.

Leestip: 100 toepassingen van etherische olie

 

4. Knoflook

Knoflook heeft antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. Je kunt een teentje knoflook pletten en de knoflookpasta rechtstreeks op de kalknagel aanbrengen. Laat het enige tijd intrekken en spoel het vervolgens af met water.

 

5. Vicks Vaporub

Veel mensen gebruik Vicks Vaporup als het gaat om kalknagels. Je kunt de Vicks gewoon dagelijks op de aangedane nagels smeren, eventueel in combinatie met het bezoeken van een pedicure. De etherische olieën in de Vicks zorgen ervoor dat de schimmel gedood wordt.

 

6. Krappa olie

Nog niet echt bekend in Nederland, wel bekend onder Surinamers: krappa olie. Ook deze olie kun je inzetten om af te komen van schimmelnagels. Deze olie wordt gemaakt van de noten van de Surinaamse krappa boom (Carapa guianensis).

 

7. Voeding en hygiëne

Een gezond voedingspatroon ondersteunt het immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem helpt bij het bestrijden van schimmelinfecties, waaronder kalknagels. Daarnaast is goede voethygiëne essentieel. Draag daarom altijd schone sokken en schoenen en zorg ervoor dat de voeten goed droog zijn na het wassen.

 

Kalknagels, dit kun je eraan doen

Hoewel deze natuurlijke remedies vaak al verlichting brengen, is het belangrijk om te benadrukken dat kalknagels vaak hardnekkig zijn en dat een professionele behandeling door een pedicure of podotherapeut soms noodzakelijk is om ze volledig te verwijderen.

 

1. Professionele behandeling

Een pedicure of podotherapeut kan gespecialiseerde behandelingen uitvoeren om schimmelnagels effectief te behandelen. Ze kunnen de aangetaste nagels dunner maken, de nagelplaat polijsten en eventueel een antischimmelproduct aanbrengen. Deze behandelingen helpen om de nagel gezonder te maken en nieuwe groei van gezonde nagels te bevorderen.

 

2. Medicatie

In sommige gevallen kan een arts antischimmelmedicatie voorschrijven, zoals orale tabletten of antischimmelcrèmes. Deze medicijnen kunnen helpen bij het bestrijden van de schimmel van binnenuit. Let op: dit is best wel heftige medicatie die bijwerkingen kan hebben op je lever. Dit is een uiterste maatregel als je echt heftige last hebt.

 

3. Geduld en doorzettingsvermogen

Het behandelen van kalknagels vergt vaak tijd en consistentie. Blijf daarom vooral geduldig doorgaan met de behandelingen. Het duurt meestal enkele maanden voordat er zichtbare verbetering optreedt, omdat gezonde nagels moeten groeien terwijl de aangetaste nagel geleidelijk uitgroeit.

Dokteronline.com

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in