We hebben te maken met torenhoge inflatie: iedereen merkt dit in zijn of haar portemonnee. Daarnaast hebben we ook te maken met krimpflatie. Ontdek nu alles wat je moet weten over krimpflatie.
Inhoud
Wat is inflatie?
De ECB legt inflatie als volgt uit: ‘In een markteconomie kan de prijs van goederen en diensten altijd veranderen. Sommige prijzen stijgen, weer andere dalen. Inflatie treedt op als er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten, niet alleen van individuele producten; dat betekent dat je vandaag minder kunt kopen voor 1 euro dan gisteren. Met andere woorden: door inflatie wordt de munt in de loop van de tijd minder waard.’
Hoe hoog is de inflatie in 2022?
Sinds het eind van vorig jaar zien we overal prijsstijgingen. Dat geldt voor energie, maar ook voor de dagelijkse boodschappen. En deze prijsstijgingen zijn niet mis. Volgens de laatste cijfers van het CBS was er in maart 2022 al sprake van 9,7% inflatie ten opzichte van vorig jaar. Het einde is helaas nog niet in zicht en inmiddels zitten we half april al op 12% inflatie.
Inflatie en de invloed op je portemonnee
Inflatie heeft invloed op alles en iedereen. Al zou je willen, je komt niet er niet onder uit om meer geld uit te moeten geven wil je kunnen leven. Tegelijkertijd met allerlei prijsstijgingen in de winkels, benzine en voor energie zie je ook dat de hypotheekrente stijgt. Dit zal uiteindelijk druk zetten op de overspannen huizenmarkt, waarvan nu al de eerste tekenen te zien zijn. Huizenprijzen dalen en uiteindelijk is de kans groot dat mensen die een huis hebben gekocht in een overspannen huizenmarkt in de problemen komen net zoals dit een paar jaar geleden het geval was.
Leestip: Gas besparen? Met deze tips lukt dat gegarandeerd
Wat is krimpflatie?
Krimpflatie is eigenlijk een samentrekking van twee woorden: krimpen en inflatie. Bij inflatie zie je dat onder andere supermarkten de prijzen van hun producten verhogen. Krimpflatie werkt net iets anders. De prijzen van producten blijven gelijk, maar de inhoud veranderd. Het gevolg? Je krijgt dus in plaats van 400 gram bijvoorbeeld maar 350 of 300 gram.
Krimpflatie alles wat je hierover moet weten
Zoals je ziet zijn inflatie en krimpflatie nauw met elkaar verbonden. Voor mensen die boodschappen doen en daarbij alleen op de prijs letten kan het zijn dat je uiteindelijk wel hetzelfde geld kwijt bent, maar minder boodschappen hebt.
Leestip: 21 Tips om te besparen op de boodschappen
Probleem hierbij is dat fabrikanten alleen aangeven als ze meer inhoud in de verpakking doen. Als de inhoud vermindert, dan wordt dit stilzwijgend gedaan en moet je er als consument zelf op letten. Dat maakt het ook veel moeilijker, omdat je bij het boodschappen doen dus op veel zaken moet letten dan alleen de prijs.
Wil je optimaal boodschappen doen, ondanks alle prijsstijgingen en niet de dupe worden van minder boodschappen voor hetzelfde geldt? Let dan op de volgende dingen als je boodschappen doet:
- Vergelijk de inhoud met elkaar
- Kijk naar liter-, stuks- en kiloprijs of bijvoorbeeld het aantal wasbeurten
- Let niet alleen op prijs, maar vooral ook op de inhoud
- Reken alles goed na en vergelijk producten van verschillende merken met elkaar
[…] De laatste jaren zijn de prijzen in Nederlandse supermarkten de pan uit gerezen. Een rondje door de supermarkt en een volle boodschappenmand aan de kassa staan garant voor minimaal een paar tientjes lichter in de portemonnee. Waar toiletpapier een kleine 1,5 jaar terug voor 24 rollen nog iets rond de 5-6 euro was betaal je nu gewoon 10 – 12 euro voor dezelfde inhoud (of zelfs mindere inhoud dankzij de krimpflatie). […]
[…] Deze was voor dit jaar eenmalig behoorlijk verhoogd om mensen tegemoet te komen vanwege de inflatie. Vanaf 2024 wordt dit weer teruggedraaid waardoor je tot maximaal 300 euro per jaar minder […]