boek je vakantie bij de ANWB

Iedereen is wel bekend met de huishoudtips van oma. Dit artikel gaat over goede huishoudtips net als in grootmoeders tijd, maar dan in een modern jasje gestoken. Oma’s huishoudtips in een modern jasje gestoken deel 2. Tegenwoordig worden we haast dood gegooid met het ene na het andere veel belovende huishoudproduct, echter weinig van deze producten doen uiteindelijk ook werkelijk wat ze beloven. In de meeste gevallen is het ook totaal overbodig met allerlei dure producten aan de slag te gaan, omdat alles wat je nodig hebt om je huishoudelijk probleem op te lossen, waarschijnlijk ergens in jouw keuken(la)of huis rondslingert. In dit artikel lees je wat je kunt doen met: aluminiumfolie, azijn, appels, as, en ammoniak.

 

Inhoud

Oma’s huishoudtips: aluminiumfolie

Een artikel die een ieder wel in huis heeft, zo niet, dan is het gauw gekocht in elke supermarkt voor weinig geld. De mogelijkheden die aluminiumfolie biedt zijn zeer uitgebreid te noemen.

 

Maak een taartplateau

Als je geen zin hebt om je kostbare of breekbare taartplateau mee te nemen naar een feestje of naar school te sturen, dan maak je heel eenvoudig zelf een taartplateau. Knip uit een zeer stevig stuk karton een rondje, bekleed dit met de aluminiumfolie en  je hebt een prachtig taartplateau. Het karton kan ook prima in een andere vorm geknipt/gesneden worden. Ideaal als je een taart met afwijkende vorm wilt maken. Bij een grote taart kun je beter iets stevigers nemen zoals bijv. een stuk triplexplaat.

 

Verdoezel een kale plek in de spiegel

Heb je ergens een spiegel met een kaal plekje in de reflecterende laag? Plak dan aan de binnenkant van de spiegel een stukje aluminiumfolie en je bent zo van je probleem af.

 

Laat je chroom glanzen

Roest verwijdert je heel makkelijk met de glanzende kant van aluminiumfolie. Vervolgens met een doekje gedrenkt in alcohol oppoetsen en je hebt weer glanzend chroom.

 

Goedkope oplossing voor schoonmaken van pannen en potten

Geen schuursponsje in huis? Geen nood, neem aluminiumfolie, scheur deze in een aantal repen en maak hier een balletje van. Nu kun je jouw potten en pannen makkelijk schoon schuren.

 

Tweemaal zo snel strijken

Welke vrouw of man wil dat nou niet? Het is mogelijk om de strijktijd te halveren met een simpele truc. Leg een stuk aluminiumfolie tussen de strijkplank en de bekleding ervan. De folie zal de hitte absorberen en terugkaatsen op de kleding. De tijd die je daarmee overhoudt, kun je makkelijk voor een extra kopje koffie of iets anders leuks/nuttigs gebruiken.

 

Creëer meer licht

Als je meer licht wil creëren (zowel binnens – als buitenshuis) kun  je het volgende doen: plaats wat aluminiumfolie achter de lamp. Het licht zal nu versterkt weerkaatsen met als gevolg meer licht.

 

Voedsel langer warm houden

Als je voedsel langer warm wilt houden, dan raad ik je aan een stukje aluminiumfolie eronder te plaatsen. Hiervoor geldt hetzelfde principe: de warmte weerkaatst en het voedsel blijft zijn warmte langer vasthouden.

 

Bespaar schoonmaaktijd bij het verven

Je hoeft niet elke avond de kwast schoon te maken na het verven. Je wikkelt de kwast in aluminiumfolie en plaatst deze in de vriezer. De volgende dag moet de kwast ongeveer een uurtje ontdooien en dan kan deze meteen weer gebruikt worden om mee te schilderen.

 

Voorkom ergernissen bij het verven

Dit is een andere toepassing van aluminiumfolie tijdens het schilderen, waarbij je de folie gebruikt in plaats van schilderstape. Dek alles wat niet geschilderd mag worden, zoals deurkrukken, deurknoppen enz. af met aluminiumfolie en je hebt de perfecte bescherming tegen verf(spetters). Makkelijk in vorm te brengen en na het schilderen ook weer heel makkelijk te verwijderen.

 

Een natuurlijk middel om insecten van planten weg te houden

Verwerk kleine stukjes aluminiumfolie rondom maïs, komkommers en kalebas (of pompoen) planten en houd insecten op een veilige afstand door het weerkaatsende licht. Kan ook uitgeprobeerd worden bij andere tuinplanten.

 

Haal meer warmte uit je cv

Neem een isolatieplaat of een groot stuk karton en bedek deze compleet met aluminiumfolie. Zet deze plaat nu tussen de cv en de muur en je hebtt een zelfgemaakt isolerende reflector die de warmte in jouw kamer zal weerkaatsen.

 

Meer zonlicht voor jouw kamerplanten

Voor kamerplanten die dol zijn op veel zonlicht, zoals bijvoorbeeld geraniums en cactussen, kun je meer zonlicht creëren door een stuk folie op de vensterbank te plakken. Zon die hierop schijnt zal versterkt naar de planten weerkaatsen.

 

Laat zaadjes makkelijk en snel ontkiemen

Als je graag zelf groenten kweekt doe je er goed aan de zaadjes eerst voor te kweken en pas als deze uitgegroeid zijn tot redelijke plantjes over te zetten in de tuin. Om het ontkiemingsproces te versnellen kun je het volgende doen:  neemeen kleine doos die je aan de binnenkant bekleed met aluminiumfolie. Laat de folie aan de bovenkant 1-2 cm uitsteken. Maak aan de onderkant gaten in de doos en aluminiumfolie en doe je tenslotte de aarde in de beklede doos. Nu kunnen de zaadjes erin geplant worden. Plaats het geheel op een zonnige plek en de rest zal vanzelf gaan. De warmte die gereflecteerd wordt zal de zaden snel laten ontkiemen.

 

Maak een unieke bakvorm

Met een beetje handigheid kun je van aluminiumfolie een unieke bakvorm maken, waardoor je voor elke gelegenheid een andere cake of taart kan presenteren. Heel erg leuk voor bijvoorbeeld een koud buffet.

 

Corrigeer een niet zindelijk kitten

Bedek het plekje waar de kitten een ongelukje’ heeft gehad met een stuk folie en de kitten zal daar voortaan wegblijven. Telkens vervangen door een kleiner stukje totdat het helemaal weggehaald kan worden.

 

Een perfecte hartige taart

De rand van een hartige taart wordt vaak snel bruin, om dit te voorkomen kun je folie over de rand doen. Hierdoor voorkom je dat deze sneller bruin wordt dan de rest. Het resultaat: een perfecte goud bruine rand.

 

Maak een trechter

Een wegwerpbare trechter is in een mum van tijd en makkelijk gemaakt van aluminiumfolie.

 

Maak botte scharen weer vlijmscherp

Niets is ergerlijker dan een botte schaar. De oplossing hiervoor is simpel: leg enkele stukken aluminiumfolie op elkaar, vouw deze eventueel nog eens op en knip deze door met de botte schaar. Nu is de schaar weer bruikbaar en scherp.

 

LET OP!!!
Voedsel zoals citroenen en tomaten zijn van nature zuur en mogen niet verpakt worden in aluminiumfolie. Het zuur ervan reageert op het aluminium en kan nadelig werken op de smaak van het voedsel.

 

 

Ammoniak

Ammoniak is een schoonmaakmiddel dat op veel verschillende manieren gebruikt kan worden in het huishouden.
Maak het rooster van de oven makkelijk schoon

Leg het rooster op een oude doek in de badkuip. Vul de badkuip met warm water en wat ammoniak en laat het een tijdlang weken. Vervolgens is het rooster heel makkelijk af te vegen en schoon te maken.

 

Vervangend schoonmaakmiddel voor ramen en spiegels

Mix 3 delen water met 1 deel ammoniak en gebruik dit als schoonmaakmiddel. Werkt evengoed als elk ander commercieel, specifiek schoonmaakmiddel, alleen is het vele malen goedkoper.

 

Tapijt reinigen zonder moeite

Meng een half kopje ammoniak met een halve liter water en vervolgens voorzichtig met een dweil over de vlek gaan. Er zal weinig voor nodig zijn om de vlek te laten verdwijnen. Waarschuwing: vooraf eerst testen op een onopvallend plekje en niet gebruiken op een wollen karpet of kleedje.

 

Ammoniak als vlekken verwijderaar

Verwijdert de meeste vlekken, die niet op oliebasis zijn, uit wasbare stoffen, waaronder bloed, melk, urine en transpiratie vlekken. Maak een mengsel van gelijke delen ammoniak, afwasmiddel en water. Schud dit in een plastic fles en doe er direct wat van op de vlek(ken). Laat het geheel een paar minuten intrekken en spoel het daarna af.

Niet toepasbaar op de volgende stoffen: acryl, zijde, wol. Bij stoffen die gevoelig zijn voor het agressieve ammoniak werkt de volgende truc: houd de vlek boven een open fles ammoniak. De vrijkomende dampen zullen de vlek laten verdwijnen zonder de stof aan te tasten. Vervolgens voorzichtig wassen.

 

Houten tuinmeubels schoonmaken

Soms worden houten tuinmeubels aangetast door een groene aanslag. De aanslag is makkelijk te verwijderen met het volgende mengsel: neem een kopje ammoniak, een half kopje azijn, ¼ kopje baking soda en 4,5 liter water. Hiermee zullen uw tuinmeubels makkelijk schoon te maken zijn.

 

Kristallen kroonluchter laten glanzen

Meng wat druppels ammoniak met water en doe dit op een zacht doekje. Hiermee alle kristal afnemen en tenslotte met een andere natte doek schoonvegen. Drogen met een zachte doek en de kroonluchter zal weer schitteren en glanzen.

 

omas huishoudtips in modern jasje deel 1 ammoniak

 

LET OP!!!
Meng nooit ammoniak met andere middelen die bleek of chloor bevatten. Ammoniak in combinatie met chloor  vormt een dodelijk gas. Lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing alvorens zaken met elkaar te mengen.

 

 

Appels

Appels zijn niet alleen lekker en gezond, maar ook praktisch te gebruiken in het huishouden.

Aluminium potten en pannen laten glanzen

ALs je een glanzende aluminium pot of pan wilt hebben (aan de binnenkant) kan appels, rabarber of citroen erin laten koken. Het resultaat zal een glanzende pot of pan zijn.

 

Een sappige geroosterde kip

Voor liefhebbers van een heerlijk sappige en malse kip: vul de kip met een hele appel en rooster of grill deze zoals gewoonlijk. Gooi de appel weg en serveer een sappig en mals kippetje.

 

Een aparte tafeldecoratie

Hol een appel van binnen uit, zet er een (gekleurde) kaars in en zet aan de buitenkant wat groene decoratie (bijv. wat dennentakken). Een originele tafelversiering waar menigeen jaloers op zal zijn. Ook leuk te combineren met andere DIY decoraties.

 

omas huishoudtips in modern jasje deel 1 appels

 

As

Voor de volgende oma’s huishoudtips in een modern jasje gestoken, maak je gebruik van gewone as uit de barbecue of houtkachel

 

Voor grotere en mooiere bloemen

Vermeng as van hout (bijv. van een barbecue) met de plantaarde voor mooiere en grotere bloemen. Je kunt dit het beste aan het begin van het groeiseizoen doen. Hou as weg van planten die van zure grond houden zoals bijv. azalea’s en rhodondendrons.

omas huishoudtips in modern jasje deel 1 as

 

Oma’s huishoudtips azijn

Azijn is een wondermiddel op zich en kent vele toepassingen: van de gezondheid tot de schoonmaak aan toe. Hierover heb een apart artikel geschreven: het wondermiddel azijn. Azijn is immers zo breed in te zetten. Denk daarbij aan je gezondheid, maar ook voor de schoonmaak en zelfs planten.

 

Oma’s huishoudtips in een modern jasje gestoken deel 1

Hopelijk heb je genoten van oma’s huishoudtips in een modern jasje gestoken deel 1 over aluminiumfolie, appels, azijn, ammoniak en as. Maar niet getreurd, er komen nog veel meer artikelen van oma’s huishoudtips in een modern jasje gestoken.

 

Heb je met bovenstaande producten een geweldige huishoudtip? Laat het me dan zeker weten!

Lees vooral ook het tweede deel van oma’s huishoudtips in een modern jasje gestoken en ontdek wat je allemaal kunt doen met bier, brood en boter.

 

 

 

Dokteronline.com

20 REACTIES

  1. Wat een super handige tips! Die van het strijken lijkt me helemaal ideaal! Ik kende er al wat maar lang niet alles. Ik ga zeker wat dingen uitproberen.

  2. Heel interessant. Als ik ergens last van heb, of iets moet fixen waarvan ik niet weet hoe, kijk ik ook vaak op grootmoeders tips, zo handig!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in