boek je vakantie bij de ANWB

Fietsvakanties zijn een fijne manier om op vakantie te gaan. Tijdens de reis geniet je van frisse lucht en prachtige natuur, of fiets je zo het centrum van een stad of dorp in. Op vakantie gaan met de auto of het vliegtuig is milieuvervuilend. Daarnaast betaal je wanneer je met de auto gaat voor de brandstof en het parkeren. Ga je met de fiets? Dan heb je hier geen last van. Fietsen kun je gratis parkeren en zorgen er ook nog eens voor dat je een flinke dosis beweging krijgt. Wil je je fietsvakantie goed voorbereiden? Lees dan de tips in dit artikel en plan de perfecte fietsvakantie.

Inhoud

Kies een goede fiets

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het kiezen van de juiste fiets is het allerbelangrijkste voor een succesvolle fietsvakantie. Allereerst kies je een fiets die past bij het soort route en activiteiten dat je wilt gaan doen. Houd je van mountainbiken? Een mountainbike kan prima dienen als fiets voor je fietsvakantie. Voor heuvelachtige bestemmingen is een mountainbike met versnellingen zeer geschikt.

Mountainbike

Mountainbikes kun je prima tweedehands aanschaffen, bijvoorbeeld via https://buycycle.com/nl/shop/bikes-types/mountainbike. Een mountainbike heeft normaal gesproken geen bagagedrager. Bij gespecialiseerde fietsenzaken kunnen je een losse bagagedrager aanschaffen die je gemakkelijk kunt monteren en demonteren. Zo kun je je bagagedrager gemakkelijk verwijderen voordat je een dagje gaat mountainbiken.

Stadsfiets of trekkingsfiets

Een stadsfiets of trekkingsfiets is natuurlijk ook geschikt voor een fietsvakantie. Deze heeft al een bagagedrager, maar is minder geschikt om op ruig terrein mee te rijden. Belangrijk is om een fiets van het juiste formaat te kiezen en het stuur en zadel juist te laten afstellen. Je wilt natuurlijk na een uurtje fietsen niet opeens last krijgen van rugpijn of pijnlijke knieën. Een comfortabel zadel is ook belangrijker, want de hele vakantie zadelpijn hebben is geen pretje.

 

Koop ruime fietstassen voor je bagage

De meeste mensen gaan op fietsvakantie omdat ze houden van de natuur en beweging. Daarom combineren fietsvakantiegangers hun reis vaak met overnachtingen op de camping. Als je ook van plan bent om te gaan kamperen, neem dan zeker stevige en grote fietstassen mee. Er moet natuurlijk wel genoeg ruimte zijn om je tent, kookgerei, beddengoed, luchtbed, kleding, elektronica, en andere accessoires mee te kunnen nemen op de fiets. Wanneer je niet gaat kamperen maar in hotels of huisjes verblijft, heb je veel minder spullen nodig en zullen kleinere fietstassen volstaan.

Verdeel het gewicht evenredig

Het trappen is zwaarder veel wanneer je veel spullen meeneemt. Om te zorgen dat je je fiets en jezelf niet overbelast, kun je het beste niet meer dan 20 kg meenemen. Verdeel het gewicht evenredig over je tassen, want anders kun je last krijgen van een slechte balans en omvallen. Ook zijn er stuurtassen beschikbaar die je aan het stuur van je fiets kunt hangen. aak hier zeker gebruik van, want zo kun je gemakkelijk het gewicht over de voorkant en achterkant van je fiets verdelen. Je fiets zal stukken stabieler aanvoelen en het trappen wordt hierdoor veel makkelijker.

Plan de route voor de zwakste deelnemer

Het is aan te raden om per dag uit te reken hoe ver je ongeveer kunt fietsen. Houd hiermee rekening met de helling van de route en de ondergrond. Fietsen op een verharde weg is een stuk makkelijker en sneller dan fietsen op bospaadjes. Wanneer je gaat plannen is het het beste om rekening te houden met de zwakste deelnemer. Ga je bijvoorbeeld op fietsvakantie met kinderen of ouderen? Zij kunnen waarschijnlijk een stuk minder ver fietsen dan een (jong) volwassene. Zorg dus dat je de route niet te lang en te zwaar maakt.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in