boek je vakantie bij de ANWB

Je hoort oude mensen nog wel eens zeggen, dat vroeger alles beter was. Hoeveel vroeger en wat daar precies mee bedoelt wordt, is mij niet helemaal duidelijk. Bedoelen ze alle ziektes in de Middeleeuwen? De eeuwige onderdrukking van de vrouw? Of de Tweede Wereldoorlog?

 

Oude tijden zijn terug

Hoe het ook zij, deze mensen kunnen tegenwoordig hun hart ophalen, want oude tijden zijn weer terug. Toen ik nog kind was en bij mijn ouders thuis woonden, hadden we het niet breed. Mijn vader was de enige kostwinner in ons gezin (in ieder geval tot aan dat ik tiener was) en we woonden in een achterstallig onderhouden huurhuis.

Als de regen vanaf het zuiden op onze ramen sloeg, dan stond er op onze vensterbank een plas water waar Afrika om zou zitten te springen. De balkondeur kierde tot en met, waardoor de vloerbedekking op de meest gekke tijden kraakte en in de winter telden we de ijsbloemen op het raam (of we trokken de vastgevroren vitrage van het raam los, dat was zo’n leuke activiteit om te doen. Helaas konden de vitrages daar niet goed tegen en vond mijn moeder het minder leuk dan wij).

Een keer ging midden in de winter het ketelhuis kapot en deed de verwarming het niet meer in de hele lat. Na diverse kaarsjes te hebben ontstoken, dekbedden van de bedden te hebben gehaald en met vijf truien over elkaar te hebben kregen we het zo koud, dat we gevlucht zijn naar vrienden van mijn ouders, die wel verwarming hadden.

Ik kan me ook nog een keer herinneren op de basisschool; de verwarming ging daar ook kapot en toen werden we naar huis gestuurd. Blijkbaar wist de leerkracht niet dat ik juist naar school ging om de warmte.

Daar mijn ouders niet zo veel geld hadden en het leven duur was, trokken we altijd eerst dikke sokken en vesten aan, voordat de verwarming aan ging. De meeste goederen kochten we op de markt of in de uitverkoop en op vakantie gaan was een luxe zeldzaamheid.

Toen ik een jaar of 12 was, kochten mijn ouders een auto om mijn gehandicapte broer in te kunnen vervoeren. Tot die tijd deden we alles met de fiets of het openbaar vervoer. Eten ging tot de laatste kruimel of de vriezer in, we gooiden niks weg.

En ja, lieve lezers, op dit moment zijn die tijden gewoon weer terug! Want met de huidige prijzen in onze maatschappij is het leven vrij duur geworden en moeten we terugvallen op oude trucs en tips. In dit geval noem ik het dan niet per se nostalgie maar overleven, maar op deze manier kunnen oude tijden wel herleven.

Ik was al bang dat ik mijn dochter nooit zou kunnen uitleggen hoe het voelt om het écht koud te hebben in de winter, maar gelukkig mag ik dat dit jaar toch gaan doen.Uit principe gooide ik al geen eten weg, maar nu wordt zelfs de allerlaatste flinter hergebruikt en gaan onze borden praktisch schoon de kast weer in. Scheelt weer afwassen! Douchen mag nog maar een keer per week en met een eierwekkertje erbij. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar soms komen vervlogen tijden vanzelf weer langs en kun je deze fijn nogmaals beleven!

 

(Lees bovenstaande vooral met een knipoog en een korreltje zout, want ondanks alles is de herbeleving van de oude tijden minder leuk dan hierboven beschreven.) 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in