boek je vakantie bij de ANWB

*Helaas kunnen we nu door alle beperkingen niet tot nauwelijks reizen. Gelukkig kun je wel virtueel reizen en de landen in je keuken halen door te koken. Dit zijn de lekkerste Peruaanse gerechten om thuis te bereiden. Inclusief tips voor Peruaanse restaurants in Nederland.

 

Inhoud

Peru, een veelzijdig land met een heerlijke keuken

Peru is een van de meest biodiverse landen van de wereld: met zowel het Amazonewoud, het Andesgebergte, woestijn, een kustlijn en de oceaan. Dat levert een ongelooflijk rijke verscheidenheid aan producten op die – in combinatie met de culturele diversiteit – terug te vinden is in de Peruaanse keuken.

Deze is al 8 jaar op rij tot beste ter wereld gekroond. Het eten in Peru is voor velen uitgegroeid tot een belangrijk reismotief, maar aangezien we momenteel niet naar Peru kunnen reizen, kun je jezelf door middel van je smaakpapillen toch even in Peru wanen. We zetten een aantal typische Peruaanse gerechten en cocktails – inclusief bereidingswijze – op een rijtje.

 

De lekkerste Peruaanse gerechten om thuis te bereiden

Met onderstaande recepten kun je Peru in huis halen. Er staan video’s bij, zodat het bereiden van de verschillende Peruaanse recepten nog een stuk makkelijker wordt.

Causa Limeña

Causa limeña is een typisch koud voorgerecht uit Peru met onder andere aardappel en krab, maar het kan ook gemaakt worden met kippenborst, tonijn of groenten in plaats van krabvlees. Het woord causa is afkomstig van het Quechuawoord kausay dat ‘voeding’ betekent, maar ook wordt gebruikt om aardappels mee aan te duiden. Limeña betekent ‘uit Lima’, de hoofdstad van Peru.

Naast aardappel en krabsalade geeft de gele chilipeper – ook bekend als Aji Amarillo – het gerecht zijn typische smaak. Dit is de meest voorkomende peper in Peru. Hij heeft een fruitige, onderscheidende smaak en is gemiddeld qua scherpte. Aji Amarillo is in pastavorm bij verschillende speciaalzaken in Nederland te verkrijgen. Zie hier hoe je dit heerlijke voorgerecht zelf heel makkelijk kunt bereiden.

 

Lomo Saltado

De Peruaanse keuken heeft veel Aziatische invloeden en dat zie je waarschijnlijk het beste terug in Lomo Saltado; een stevig roerbakgerecht, waarin rundvlees, tomaten, paprika’s en uien in een pan met sojasaus en gebakken aardappels worden gemengd. Het wordt meestal geserveerd met witte rijst. Het is gemakkelijk klaar te maken met ingrediënten die ook allemaal in onze supermarkten te vinden zijn.

 

Rocoto Relleno

Rocoto Relleno is een gezond voorgerecht dat afkomstig is uit Arequipa – de tweede grootste stad van Peru. De basis van het gerecht is de Rocoto, een soort hete Peruaanse peper, die gevuld is met gehakt en kaas. De Rocoto is minstens tien keer zo heet als een jalapeño als hij rauw is, maar wordt milder als hij een paar keer gekookt wordt. Aangezien de Rocoto lastig te verkrijgen is in Nederland is het gerecht ook prima te bereiden met een rode paprika. Zie hier de bereidingswijze

 

Solterito de Quinua

Net als het voorgaande gerecht vindt Solterito zijn oorsprong in Arequipa. De solterito is een eenvoudige salade die verbaast met zijn verschillende ingrediënten, maar nu is er de superfood quinoa toegevoegd. Quinoa wordt al sinds de oudheid in Peru gegeten en wordt beschouwd als de gouden korrel van de Andes. Het heeft een uitzonderlijke balans van eiwitten, vet en zetmeel, evenals een hoog gehalte aan essentiële aminozuren en nutraceutische eigenschappen. Daarnaast is het ook gewoon erg lekker en geeft het gerecht een unieke smaak! Ongetwijfeld een uitstekende optie om deze zomer te bereiden.

 

Peruaanse restaurants met bezorgservice in Nederland

Als je de Peruaanse smaken van experts wil proeven, zijn er enkele Peruaanse restaurants met bezorgservice in Nederland: Chusco by Nazka, Casa Perú, Peruvian Cuisine, Callao en Somos Perú in Den Haag; Whakamarie in Utrecht; en Pachamama in Amstelveen.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in