boek je vakantie bij de ANWB

Helaas, het mooie, warme zonnige weer heeft ons even in de steek gelaten. Tijd dus om de keuken in te duiken en deze heerlijke soep te maken. Dit is het recept Duitse griesmeelballetjes soep (Griesnockerlsuppe). Extra met veel soepgroente.

 

 

Inhoud

Duitse recepten

Zoals je wellicht al gemerkt deel ik geregeld Duitse recepten in dit magazine. Dat is niet zomaar of pure toeval. Ik heb Duitse ouders en ben zelf in Duitsland geboren. Ik heb tot mijn tiende in Duitsland gewoond en ben toen met mijn ouders, broertje en zusje geëmigreerd naar Nederland. Dat emigreren beviel zo goed dat ik het later nog eens over heb gedaan met mijn gezin en naar Suriname ben verhuist. Inmiddels woon ik alweer een tijdje in Nederland of ik hier blijf trek ik zeer in twijfel 😉

Maar goed, ik ben dus van oorsprong Duitse (heb wel al sinds ruim 20 jaar een Nederlands paspoort en spreek beter Nederlands dan Duits alhoewel ik dat gelukkig nooit verleerd ben). Mijn moeder en oma leerden me al heel jong bakken en dat waren natuurlijk allemaal Duitse recepten. Toen ik eenmaal leerde koken waren dat aanvankelijk ook vooral Duitse recepten. Later ging ik dat zelf uitbreiden naar Italiaanse en Surinaamse recepten.

Mijn liefde voor Duitse taarten, cakes en koekjes is gebleven. In Suriname had ik niet zo veel mogelijkheden om te bakken omdat bepaalde ingrediënten niet verkrijgbaar waren. En als dat wel het geval was was het peperduur. Nu woon ik echter vlak bij de Duitse grens, dus heb ik de mogelijkheid om me uit te leven in de keuken. Omdat ik weet dat veel van jullie naar Duitsland op vakantie gaan, wil ik mijn recepten met jullie delen.

 

Recept Duitse griesmeelballetjes soep (Griesnockerlsuppe)

Dit is een heel lekker recept en echt een aanrader om een keer te proberen. Zelf ben ik er dol op en mijn kids net zo. Dus als ik de keuken induik om dit te maken, dan maak ik direct een grote pan (5 liter). De oorsprong van het recept is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen beweren dat het een recept is uit Oostenrijk, anderen geloven dat het een oud Beiers recept is. Zelf kom ik uit Beieren en weet ik niet beter dan dat dit in Beieren vaak op tafel staat. Kom je zelf wel eens in Oostenrijk? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je de soep met griesmeelballetjes wel eens hebt gegeten.

 

Benodigdheden

Grote pan

Kom

Vork

Twee theelepels

 

Ingrediënten

Hieronder zie je de hoeveelheid die voldoende is voor een pan soep voor 2 personen. Je kunt dit recept gewoon aanpassen aan het aantal personen.

30 gram Boter

60 gram Griesmeel

1 Ei

Zout, peper, nootmuskaat

Soepgroente

Eventueel soepballetjes

Bouillon

 

Zo maak je Griesnockerlsuppe

Als je zelf bouillon trekt van botten en mergpijp moet je hiermee in de ochtend beginnen. Op die manier krijgt je bouillon genoeg smaak en profiteer je van alle voordelen van het trekken van verse soep. Om het makkelijker te maken kun je ook gewon bouillonblokjes oplossen in water.

Neem je kom en doe hier de eieren met zout, peper en wat nootmuskaat.

Voeg nu de boter in stukjes toe en blijf flink mengen met een vork totdat de boter kleine stukjes zijn (hiervoor zou je eventueel ook een mixer kunnen gebruiken op de laagste stand. Het is niet de bedoeling dat de boter compleet oplost in het ei, dus ik gebruik alleen een vork.

Recept Duitse griesmeelballetjes soep (Griesnockerlsuppe) ei met boter

 

Voeg dan de griesmeel toe en meng met een vork totdat er een flink dikke pap ontstaat. Naarmate je langer doorgaat met mengen wordt het een best wel stijf mengsel

Zet dit nu 20 minuten opzij en laat het geheel even ‘opstijven’

Recept Duitse griesmeelballetjes soep (Griesnockerlsuppe) mengsel

 

Breng nu je soep op smaak en voeg de soepgroente toe

Als het water weer kookt en de 20 minuten om zijn kun je beginnen met het maken van de griesmeelballetjes

Voor het maken van de griesmeelballetjes dompel je de twee theelepels even in de kokend hete soep. Vervolgens neem je een beetje van de griesmeelpap op je lepel en vorm je met de andere lepel een ovaal balletje.

Recept Duitse griesmeelballetjes soep (Griesnockerlsuppe) griesnockers

 

Omdat dit een beetje lastig uit te leggen is heb ik een filmpje gemaakt. Hieronder kun je zien hoe je deze balletjes het beste kunt vormen.

 

Als alle deeg op is laat je de soep nog een minuut 20 of trekken op laag vuurtje (dus niet meer koken). De balletjes zijn gaar als ze aan de oppervlakte drijven

Opdienen en genieten! Eet smakelijk

 

Laat me weten als je de soep gemaakt hebt en wat je ervan vond. 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in