boek je vakantie bij de ANWB

Op het gebied van reizen worden er jaarlijks trendrapporten samengesteld. Dit jaar staat vooral in het teken van veel reizen (inhalen van voorgaande jaren), waarbij wel gekeken wordt naar aanbiedingen (denk aan last minute reizen) en vakantie vieren buiten de geijkte paden. Ontdek nu de reistrends van 2023: van luxe tot werken tijdens de vakantie.

 

Inhoud

Kwaliteit staat bovenaan

Omdat we twee jaar lang heel erg beperkt waren met reizen, zijn we nu vooral op zoek naar kwaliteit of beter gezegd luxe. Dat mag ook wat kosten, ondanks de heersende inflatie. Belangrijk is wel dat je waar voor je geld krijgt: ofwel, de reiziger anno 2023 wil maximaal genieten en is bereid hiervoor geld neer te leggen.

Wist je dat 40% van de reizigers al voor Kerst het reisbudget vast heeft gesteld? En dat maar liefst 57% van de mensen hetzelfde bedrag of zelfs meer uit willen geven aan reizen in 2023? (*onderzoek uitgevoerd door Google). 83% van de mensen is van plan om dezelfde afstand of verder te reizen dit jaar.

 

Hierop letten vakantiegangers bij het boeken van de reis in 2023

Er zijn een aantal dingen die ons de afgelopen jaren hebben geleerd. Eén ervan is dat we nooit te zeker moeten zijn van onze toekomst en dingen die wij over een aantal maanden gepland hebben. Dat heeft de kijk van de gemiddelde reiziger verandert. Op de volgende punten wordt gelet (in volgorde van belangrijkheid):

 • Aanbiedingen en kortingen (ja, we blijven natuurlijk Nederlanders 😉)
 • Geen annuleringskosten
 • Geld terug garantie
 • Flexibele reisdatum toegestaan

Aan de hand van bovenstaande wordt massaal gezocht op vakanties. Zijn dit ook de voorwaarden waarop jij let als je een reis boekt?

 

Last minute reizen blijft populair

Als je zo kijkt zie je dat aanbiedingen en kortingen populair zijn. Niet zo heel gek dus dat last minute reizen populair zijn en blijven. Last minute reizen heeft meer voordelen: het is niet alleen voordeliger, maar geeft ook meer zekerheid dat een reis wel doorgaat. Bovendien is het ideaal voor een stedentrip, waarbij je niet meer nodig hebt dan een nieuwe mini koffer, die gewoon meegaat als handbagage.

Enige nadeel: je moet net iets flexibeler zijn en de kans is groot dat je wat minder keuze hebt (vaak zijn vertrektijden minder gunstig bijvoorbeeld). Wij gingen vorig jaar eigenlijk alleen last minute op vakantie, onder andere naar Mallorca en Salzburg.

Leestip: Zo vind je goedkope vakanties

 

De reistrends van 2023: van luxe tot werken tijdens vakantie

Inmiddels zijn bijna alle landen weer open en dat leidt tot nieuwe kansen en verschuivingen in de reistrends 2023. In de top 20 bestemmingen staan maar liefst 8 verre bestemmingen (bron Skyscanner). Dat heeft er ook alles mee te maken dat Nederlanders dit jaar ook weer gewoon naar een verre bestemming op vakantie willen.

 

De volgende soorten vakantie zijn in 2023 populair:

 1. Strandvakanties
 2. Stedentrips (aanrader: bezoek eens Praag)
 3. Bezoek aan familie en vrienden in het buitenland

 

Populaire bestemmingen voor gezinnen

Wat de populaire bestemmingen voor gezinnen betreft zie je dat hier ook twee bestemmingen bij zitten die wat verder weg liggen: Turkije en Dominicaanse Republiek. Dat betekent dat mensen met kinderen ook het avontuur opzoeken als het om reizen gaat. Alhoewel: voor Turkije gaat het ook vaker om all inclusive hotels, waarbij alles geregeld is: van vermaak tot eten.

 1. Turkije
 2. Paphos, Cyprus (maakt onderdeel uit van Griekenland en onofficieel van Turkije)
 3. Punta Cana (verre bestemming, Dominicaanse republiek)

 

De reistrends van 2023 van luxe tot werken tijdens vakantie turkije

 

Populaire bestemmingen in 2023 voor koppels

Koppels zijn minder gebonden aan (school)vakanties en kunnen vaak het hele jaar door op vakantie. Dat heeft als voordeel dat het goedkoper en vaak rustiger is. Wat de reisbestemmingen van koppels betreft zie je dat het vooral om verre bestemmingen gaat, omdat het avontuur lonkt. Hieronder vind je de top 3 bestemmingen 2023 voor koppels:

 1. Mexico (Mexico-stad)
 2. Punta Cana (Dominicaanse Republiek)
 3. Amman, Jordanië

 

Deze bestemmingen zijn in 2023 goedkoper geworden

Als je dan toch al rekening wil houden met je budget voor een reis dan is het goed om te kijken naar bestemmingen die ten opzichte van de voorgaande jaren goedkoper zijn geworden. Dit zijn onder andere: Manilla (Filippijnen, Fez in Marokko en Valetta in Malta).

 

Op vakantie als digital nomad

Werken vanuit huis is in populariteit toegenomen en dat betekent dat je niet meer gebonden bent aan een bepaalde werkplek. Dit heeft als voordeel dat je als je beschikking hebt over een laptop en internet van elke plek in de wereld kunt werken. Het leven als digital nomad is populair geworden. Ook dit jaar is er een toename te zien van mensen die werken en op vakantie gaan met elkaar willen combineren. Dit heeft niet in de laatste plaats te maken met het feit dat mensen op die manier langer kunnen genieten van hun vakantie.

Bovendien zijn er meer landen die visa afgeven voor digital nomads, waaronder Mexico, Egypte, Taiwan en Jordanië. Ideaal dus als je locatie onafhankelijk je werk kunt verrichten. Enige nadeel: je moet rekening houden met tijdsverschil.

 

Alleen op vakantie voor me-time

Zelfzorg neemt toe en dan zie je ook in de reistrends. Veel mensen geven aan om het niet erg te vinden om alleen op reis te gaan. Heerlijk genieten van een weekje me-time is dan ook de grootste reden om er even helemaal alleen op uit te gaan. Alleen op reis gaan wil niet zeggen dat je eenzaam hoeft te zijn. Leg contact met locals en laat je verrassen over de gastvrijheid in veel landen.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in