boek je vakantie bij de ANWB

De maatregelen die getroffen zijn vanwege Corona worden langzaam maar zeker overal versoepeld. In Nederland openen hotels, vakantieparken en campings hun deuren. Een vakantie in het buitenland lijkt ook een mogelijkheid te worden deze zomer. Waar gaat jouw reis naar toe nu de grenzen langzaam weer open gaan?

 

Inhoud

Corona en reizen

In februari werd Europa overvallen door een enorme toename van Corona of Covid-19. Waar iedereen eerst nog dacht dat het niet zo een vaart zou lopen, werden we in Europa ineens geconfronteerd met allerlei maatregelen in maart. Van een advies om niet meer naar het buitenland te reizen tot het verbod om nog langer te reizen.

Het trof niet alleen Nederland. Het begon in Italië en verspreidde zich als een olievlek op het water over heel Europa. Ineens gingen landen op slot, het luchtruim werd zo goed als gesloten en toeristen strandden op allerlei plekken wereldwijd. De reisbranche had alle handen vol om gestrande reizigers naar huis te krijgen.

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en door alle strenge maatregelen zijn landen wereldwijd bezig met het versoepelen van de maatregelen. Inmiddels mogen hotels, vakantieparken en campings in eigen land weer de deuren openen voor gasten. In juni volgt dan de horeca en verdere versoepeling (als alles goed blijft gaan). Ook dierentuinen en attractieparken gaan gestaag weer open voor het publiek.

Niet alleen in eigen land mag weer veel meer, ook in andere landen worden de regels versoepeld. Daarnaast gaan de grenzen overal weer voorzichtig open en is er hoop dat we deze zomer weer mogen reizen. Landen als Griekenland en Turkije kunnen niet wachten om toeristen opnieuw te verwelkomen.

 

Daar gaat onze reis naar Kaap-Verdië

Wij hadden er zo naar uitgekeken: onze eerste reis sinds 6 jaar samen als gezin. De kinderen zijn inmiddels volwassenen, maar wilden heel graag mee op reis. Wij hadden stiekem een leuke bestemming uitgezocht, zij wisten alleen de datum en dat het er warm zou zijn. Warmte en zon was een must voor mij, aangezien ik een groot vitamine D gebrek had. Daarnaast ben ik nu eenmaal een liefhebber van zon en warmte (sorry, ik kan niet wennen aan het Nederlandse klimaat!). Niet zo gek als je 13 jaar in Suriname hebt gewoond.

Na heel veel zoeken, wikken en wegen en vooral alle aanbiedingen in de gaten houden, hoopten we half maart op vakantie te kunnen gaan. Het zou Kaap-Verdië worden. Zes dagen, lekker zon, zee en vooral rust. Onze pakketreis (hotel en tickets) waren geboekt, mijn nieuwe koffer met opdruk stond al klaar (nog niet ingepakt). Mijn dochter had haar koffer wel al ingepakt. Ik was zo trots op de koffer: mijn eigen logo prominent in het zicht, zodat iedereen kennis zou kunnen maken met mijn lifestyle magazine. Mocht de koffer in het bagageruim moeten zou ik deze ook snel herkennen.

Waar gaat jouw reis naar toe nu de grenzen langzaam weer open gaan 1

Inkopen waren ook gedaan: ik had naast de koffer ook een handdoek laten personaliseren. Ook met logo en de tekst: gereserveerd (in het Engels). Ik zag het al helemaal voor me: handdoek op een strandstoel bij het zwembad van het hotel waar niemand meer mijn plekje in kon pikken.

 

Waar gaat jouw reis naar toe nu de grenzen langzaam weer open gaan 2

Helaas, het liep allemaal anders. Een paar dagen voordat Rutte aankondigde dat het advies was om zo veel als mogelijk thuis te blijven en reizen alleen nog doorgang vonden als het echt noodzakelijk was, kreeg mijn man te horen dat hij als zorgpersoneel niet meer naar het buitenland mocht reizen. Geen advies of een vraag, maar een compleet verbod.

Nou, daar ging onze zo hard verdiende vakantie. Geen warmte, geen zon, geen Afrika en vooral niet ontspannen en even mijn vitamine D level opkrikken. Nee, we moesten thuis blijven. Even hadden we nog de hoop dat ik met de kinderen weg kon gaan, maar helaas, dat werd hem ook niet.

 

Waar gaat jouw reis naar toe nu de grenzen langzaam weer open gaan?

Inmiddels is het half mei en door alle inspanningen wereldwijd lijkt het aantal besmettingen in rap tempo af te nemen. Dat betekend dat landen kijken naar een versoepeling van de genomen maatregelen. Deze worden in eerste instantie per land bekeken. Daarnaast gaan veel landen ook kijken of er mogelijkheden zijn om weer toeristen te ontvangen.

Niet zo gek als je bedenkt dat veel landen afhankelijk zijn van inkomsten uit de reisbranche. In dit land klagen al veel ondernemers over het verlies van inkomsten en gaan talloze bedrijven over de kop. Maar stel nou dat je in een land als Griekenland woont of op een Caraïbisch eiland. Deze landen zijn compleet afhankelijk van wat de toeristen binnen brengen. De hele economie draait daarop. En ineens vallen alle inkomsten weg. Als je dan nog een rijk land bent en de klappen op kunt vangen dan valt de schade enigszins mee, maar in deze landen is hier geen sprake van. Daarom zou het voor die landen alleen maar goed zijn als de grenzen compleet opengingen en iedereen weer vrij mag reizen.

Omdat er elke dag veranderingen zijn is het voor ons soms lastig bij te houden waar welke regels versoepeld worden. Mocht je op vakantie willen dan lijkt een staycation in eigen land vooralsnog een hele goede oplossing. Vervelen hoef je je niet: je kunt een nachtje weg, een dagje uit, steden verkennen en bijvoorbeeld met de kinderen naar het strand. Genoeg te doen, zeker als de horeca straks weer hun deuren opent.

Mocht je toch willen reizen, dan kun je via de ANWB reiswijzer precies zien welk land open is, voor wie en welke maatregelen gelden. Op die manier weet je waar je aan toe bent.

Waar gaat jouw reis naar toe nu de grenzen langzaam weer open gaan 5

Gaan wij toch nog op vakantie?

Tja, onze reis is dus niet doorgegaan. Hiervoor hebben wij compensatie gehad, maar wat gaan we nu eigenlijk verder doen? Laat ik vooropstellen dat ik hard toe ben aan vakantie. Ja, het is inmiddels warmer (nou ja, de afgelopen dagen niet echt), de zon schijnt vaker (afgewisseld met regenbuien en veel wind), maar toch. Ik ben gewoon even toe aan een andere omgeving, even niets doen en vooral genieten.

Mijn gepersonaliseerde shopper pakken, zwemkleding erin en op naar het strand om daar te gaan snorkelen. Of toch die felbegeerde surfles volgen bijvoorbeeld. Mijn camera staat klaar, mijn action cam idem dito. Nee, ik ben er helemaal klaar voor.

Waar gaat jouw reis naar toe nu de grenzen langzaam weer open gaan 4
Geen strand, wel het park achter ons huis, maar nog te koud om te zwemmen

 

Ook de kinderen hebben even een andere omgeving nodig. Het mag niet onderschat worden: jonge mensen hebben nu wekenlang in huis gezeten en voelden zich ook heel beperkt. Voor volwassenen is het al moeilijk, maar voor tieners en jong volwassenen nog meer. Zij zitten boordevol energie, spreken het liefst zo vaak als mogelijk af met vrienden en vriendinnen… En ineens mag en kan niets meer en moeten ze thuis zitten. Samen studeren kan alleen via internet en zelfs een saaie studieles lijkt ineens de hemel op aarde. Want alles is beter dan thuiszitten.

Wij zijn dus hard toe aan vakantie. MAAR, op dit moment durven wij nog geen vakantie te boeken. Niet alleen omdat er nog geen zicht is op de toekomstige maatregelen, maar ook omdat we niet weten of we gecompenseerd zouden worden, mocht de reis dan ook weer niet doorgaan. Een vakantie met vier volwassenen is niet goedkoop en dat geld willen we niet zomaar uitgeven. Wij wachten dus nog even af en hopen dat we er alsnog op uit kunnen. Zo, niet dan zullen wij kijken naar de mogelijkheid om vakantie in eigen land te vieren.

 

Nu rijst natuurlijk de vraag: is reizen noodzakelijk en waar ga je naar toe? Durf je het al aan om een reis te boeken of wacht je liever een jaartje? Of heb je een reis geboekt voor later in het jaar en kijk je nog even de kat uit de boom?

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in