boek je vakantie bij de ANWB

Niets zo vervelend als een matras waar je niet lekker op ligt. Slaap is belangrijk voor ons algemeen welzijn. Ben je een rugslaper, buikslaper of zijslaper? Dit matras past het beste bij jou. Inclusief tip voor het kopen van een duurzaam matras als abonnement.

 

Inhoud

Waarom is slaap belangrijk?

Gemiddeld slaapt een mens 1/3 van zijn of haar leven. Dat komt neer op heel wat jaren slaap. Hoeveel slaap je per nacht nodig hebt hangt van diverse factoren af. Mannen hebben over het algemeen iets minder slaap nodig dan vrouwen. Kinderen en jongeren slapen dan weer veel langer dan een persoon op leeftijd. Verder is het zo dat sommige mensen echt met weinig slaap toe kunnen, terwijl anderen echt niet uitgerust zijn als ze minder dan acht uur per nacht slapen.

Hoeveel je slaapt is minder van belang. Belangrijk is dat de je de tijd die je slaapt ook werkelijk vast slaapt, zodat je uitgerust wakker wordt. Ons lichaam heeft slaap hard nodig. Niet alleen om alles van de dag te verwerken, maar ook om te herstellen. Het lijkt voor ons misschien alsof het lichaam ’s nachts niet veel doet, maar het tegendeel is waar. Als je om wat voor reden dan ook telkens onderbroken wordt in je slaap dan kan dat zijn weerslag hebben op je normale functioneren.

Leestip: 5 Tips om sneller in slaap te vallen

 

Ben je een rugslaper, buikslaper of zijslaper? Dit matras past het beste bij jou

Voor een goede nachtrust zijn een paar dingen onmisbaar. Het meest belangrijk is echter wel een goed matras. Je brengt elke nacht 7- 8 uur door op het matras. En dit 365 nachten per jaar. Je kunt je voorstellen dat je daarom goed uit moet zoeken welk matras bij jou past. Voordat je een nieuw matras aanschaft moet je naar een aantal dingen kijken:

  • Ben je een rugslaper, buikslaper of slaap je juist op je zij en draai je zo nu en dan
  • Hoe zwaar ben je? Ook dit heeft invloed op je keuze (veel matrassen zijn geschikt voor mensen tot 100 kilo, sommige tot 125 kilo)
  • Wat is je beschikbare budget (bedenk wel: goedkoop is vaak duurkoop en je gezondheid is je meest kostbare bezit)?

 

 

Dit matras is geschikt voor een rugslaper

Slechts een klein percentage van mensen slaapt op de rug, alhoewel dit de beste slaaphouding is. Dit kan verschillen van kaarsrecht liggen tot op de rug liggen met de armen op het kussen. Voor rugslapers is een zacht matras perfect geschikt. Een zacht matras vormt zich naar je lichaam en biedt ondersteuning op de punten waar dit nodig is, zoals de knieholtes en je onderrug.

 

Ben je een buikslaper? Dit matras is gemaakt voor buikslapers

Net als slapen op de rug is slapen op de buik niet zo veel voorkomend. Eigenlijk maar goed ook, want slapen op je buik wordt door de meeste artsen aangeraden. Niet zo gek als je bedenkt dat er door het slapen op de buik veel spanning komt te staan op je nek en rug. Het kan natuurlijk zo zijn dat dit de perfecte slaaphouding is voor jou. Mocht dit het geval zijn, dan moet je zeker voor een matras kiezen dat stevig is.

Het matras moet verlichting bieden op de drukpunten, omdat deze slaaphouding ervoor zorgt dat de druk die door de dag heen op je bovenlichaam is nog eens verhoogd wordt. Dit kan resulteren in slechte en onrustige slaap en bij een verkeerd gekozen matras zelfs in rugpijn. Naast de keuze voor een goed matras is de keuze voor een geschikt kussen cruciaal. Samen met je matras moet het kussen ervoor zorgen dat de druk op je nek (die gedraaid ligt) minimaal is. Dat kan alleen als het matras redelijk hard is.

 

Het beste matras voor een zijslaper

Verreweg de meeste mensen slapen op hun zij. Dat kan met opgetrokken benen zijn, maar ook met de armen langs het lichaam. Hier lees je wat je slaaphouding zegt over jouw karakter. Als zijslaper blijf je doorgaans niet de hele nacht in dezelfde houding liggen. Vaak wordt gedraaid of worden de benen deels gestrekt. Het matras moet dus op de veranderende slaaphouding in kunnen spelen. Dat werkt alleen als een matras niet te zacht, maar ook zeker niet te hard is. Belangrijk is dat je niet te ver in het matras zakt, want anders is er te weinig ondersteuning voor je wervelkolom, met rugpijn als gevolg.

 

Ben je een rugslaper, buikslaper of zijslaper Dit matras past het beste bij jou 1
Ik draag inderdaad in huis Nike sneakers, omdat ik speciale steunzolen heb en Nike’s optimale ondersteuning geven. Voor buitenshuis heb ik een ander paar, dit zijn dus meer mijn huisschoenen 😉

Kies een passend matras

Nu je bovenstaande weet kun je in elk geval je keuze bepalen op basis van je slaaphouding. Let er ook op dat het matras geschikt is voor je gewicht. Dit wordt meestal heel duidelijk aangegeven. In sommige gevallen kun je voor een bepaalde dikte kiezen. Welke dikte je kiest hangt af van je bed of boxspring. Hou de maten van je bed aan, als je een matras besteld.

Heb je een tweepersoonsbed? Dan kun je in overleg met je partner kiezen voor twee aparte matrassen die samen de afmeting hebben van je bed. Bijvoorbeeld 2 x 80 cm matras voor een bed van 160 cm breedte. Het kan slim zijn om twee losse matrassen te bestellen als jullie beiden een andere slaaphouding hebben. Dat geldt ook als je partner een stuk zwaarder is dan jij en een heel ander matras moet hebben.

 

 

Duurzaam matras kopen met een abonnement

Goedkoop is duurkoop en dat geldt zeker voor een matras. Een goede nachtrust is goud waard, al zul je niet zo snel goud uit willen geven voor een matras. Niet iedereen heeft honderden Euro’s klaar liggen om een nieuw matras aan te schaffen. Dat is niet erg, want je kunt met een matras abonnement heel makkelijk, snel en bovendien voordelig een nieuw matras aanschaffen.

Dit werkt als volgt:

Je begint met het bepalen welk matras je nodig hebt. Dit selecteer je en vervolgens kies je de maat van je nieuwe matras. Het matras wordt vervolgens binnen 3 werkdagen gratis bij je thuis afgeleverd. Je betaald voor het matras elke maand een klein bedrag, afhankelijk van de afmeting van je matras. Je kunt al een nieuw matras vanaf 9,99 euro per maand hebben. Na vijf jaar krijg je automatisch een nieuw matras, zonder dat je er omkijken naar hebt. Je oude matras wordt meegenomen en gerecycled en jij mag genieten van een goede nachtrust op je nieuwe matras. Kost je niets extra, dat hoort bij de service.

Natuurlijk is het lastig om op afstand te bepalen of een matras daadwerkelijk bij jou past. Daarom mag je het matras eerst 100 dagen lang testen. Mocht het dan toch niet bevallen, dan kun je het matras gratis retourneren. Je krijgt dan ook het reeds betaalde geld teruggestort. Op die manier weet je zeker of het matras bevalt en heb je garantie dat je nergens aan vastzit (binnen die 100 dagen).

 

10% Korting op een nieuw matras speciaal voor jou

Mijn dochter was toe aan een nieuw matras. Ik had een boxspring gewonnen en deze aan haar geschonken omdat zij nog geen bed had na onze remigratie. Helaas waren de meegeleverde matrassen bijzonder hard, waardoor ze last had van rugpijn. Ik heb ook op haar bed geslapen en kan dit alleen beamen. Prettig lag het niet. Dus ben ik op zoek gegaan naar een nieuw matras.

Ik kwam uit bij Club9 en heb een matras besteld voor haar als zijslaper. Sinds ze het nieuwe matras heeft hoor ik haar niet meer klagen over rugpijn. Natuurlijk moest ik het zelf ook testen en het is waar: dit matras ligt comfortabel en je slaapt er echt goed op.

Nu mag ik al mijn lezers een korting aanbieden. Met deze kortingscode krijg je maar liefst 10% korting en kun je morgen al op een nieuw matras slapen. Ideaal als je net als mijn dochter toe bent aan een nieuw matras, maar geen groot budget hebt om er eentje te kopen. En zoals gezegd: na vijf jaar krijg je een nieuw matras.

Hieronder zie je hoe ik het matras heb ontpakt. Zoals je ziet krijg je een redelijk klein en handzaam pakket, maar komt er een volwaardige matras uit. De matras zuigt zich na het uitpakken vol lucht, waarna je er na een paar uurtjes direct op kunt slapen.

 

In welke slaaphouding lig jij meestal?

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in