In dit artikel wordt uitgebreid aandacht besteed aan alle voor en nadelen van het introduceren van een uniform op de scholen.
In Nederland is het heel gewoon dat kinderen in zelf gekozen kleren naar school gaan. Zo kan elke ouder naar eigen smaak, inzicht en portemonnee uitzoeken wat het kind naar school draagt. Toch is dit in veel landen op de wereld heel anders. Daar dragen de kinderen voorgeschreven kleren, het zogenaamde schooluniform.
Enige tijd geleden ontstond hieromtrent ook een discussie in Nederland, omdat de vraag opgeworpen werd of het schooluniform wellicht ook in Nederland geïntroduceerd moest worden. Van allerlei kanten barsten er felle discussies los over alle voor –en nadelen. Toch zien steeds meer leerlingen van de middelbare een uniform wel zitten. Dat blijkt ook uit het feit dat een moeder haar kinderen in 2018 in uniform naar school zal sturen. In dit artikel wordt uitgebreid aandacht besteed aan alle voor – en nadelen van het introduceren van een uniform op de scholen.
Inhoud
De voordelen van het dragen van een schooluniform
Voor het dragen van een uniform op school zijn een aantal voordelen op te noemen:
– Kinderen worden niet meer gepest om kleding, want elk kind draagt hetzelfde
– Scholen zijn uit elkaar te houden door uniform
– Bij een uitstapje zijn schoolkinderen makkelijk herkenbaar
– Uniformen kunnen vrij goedkoop gemaakt worden, omdat het dan om massaproductie gaat
Dit zijn slechts enkele voordelen die voor het dragen van een uniform op school pleiten. Hiertegenover staan natuurlijk ook nadelen die aangedragen kunnen worden.
De nadelen van het dragen van een schooluniform
Een aantal argumenten die aangedragen worden door tegenstanders, wanneer het gaat om het dragen van een uniform op school:
– Kind wordt een uniform opgedrongen, dus geen vrijheid met kleding meer
– Het is naar de smaak van de ouder
– Ouders willen dat hun kind zich onderscheidt van de rest
– Het is niet mooi
– Sommigen zijn ook bang dat een uniform juist duurder is dan het dragen van gewone kleding
Wegen de voordelen van het dragen van een schooluniform op tegen de nadelen?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden zal ik uitgaan van mijn eigen ervaringen: toen ik in Nederland op de Havo zat, voerden mijn vriendin en ik ooit een discussie over het wel of niet dragen van een uniform op school. Alhoewel we in de meeste gevallen altijd over zaken hetzelfde dachten, bleek het in dit geval, tot mijn grote verbazing, niet zo te zijn.
Integendeel, onze meningen stonden haaks op elkaar: zij was voor het dragen van een uniform op school, terwijl ik er juist heel erg tegen was. Beiden gebruikten we zo ongeveer de eerder genoemde voor – en nadelen. Helaas kwamen we er niet uit en bleven we ieder bij onze eigen mening.
Mijn eigen kinderen hebben een schooluniform gedragen
Jaren later zou ik, inmiddels getrouwd en twee kinderen, naar Suriname verhuizen waar enkele jaren eerder het schooluniform opnieuw in was gevoerd. Juist, het is een tijdlang uit gewees. Echter is het schooluniform door bepaalde omstandigheden, waar ik zo meteen op terug wil komen, toch weer heringevoerd.
Nu moest ik er ineens wel aan geloven, in de vorm van mijn kinderen. Althans, vanaf de basisschool, want de kleuters waren vrij in hun kleding. En wonder boven wonder: ineens zag ik ook alleen maar voordelen! Geen gepest, geen onderscheid tussen de kinderen (rijk of arm, iedereen draagt hetzelfde en het kost overal hetzelfde), lekker makkelijk.
Schooluniformen in Suriname
Warempel, dit was toch wel even handig, zo een schooluniform! Na de kleuterklas was mijn zoon de eerste die een uniform aan mocht: een groen geruit unisex hemd (met korte mouwen, vanwege de warmte). Eronder een donkerblauwe spijkerbroek en schoenen naar keuze (moesten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, het mogen geen slippers zijn zonder bandje in verband met de veiligheid als een kind gaat rennen).
Goed, de spijkerbroek en schoenen zijn nog steeds de eigen keuze van de ouders, maar ja, voor een kind is een spijkerbroek een spijkerbroek. Namaakmerken zijn in Suriname relatief goedkoop te krijgen en moeilijk van echt te onderscheiden, dus wat dat betreft ook weinig problemen. De meisjes mogen overigens ook een rok dragen (mits deze tot de knieën komt en niet korter is). Voor gym geldt het volgende: een korte broek in een bepaalde kleur (scholen zijn daarin vrij, meestal gewoon rood, geel, blauw of groen) en een wit t-shirt, in een enkel geval is dit shirt grijs. Dit is het schooluniform van de basisschool.
Op de Mulo/LTS (alleen deze keuzes zijn er voor het vervolgonderwijs) wordt het groene hemd vervangen door een simpel lichtblauw hemd, de schoenen en spijkerbroek blijft.
Op deze manier zijn kinderen makkelijk herkenbaar als zijnde een basisschoolleerling of een leerling van het voortgezet onderwijs. Na de Mulo kan men dan naar Havo, Vwo enz. en daar bestaat het uniform simpelweg uit een polo van een bepaalde kleur, een spijkerbroek en schoenen.
Gepest op school bestaat helaas wel, zeker op het gebied van discriminatie. Dit heeft echter niets te maken met de kleding, want iedereen draagt hetzelfde uniform.
Schooluniformen: van tegenstander naar voorstander
Persoonlijk heb ik me er sterk voor gemaakt, dat op de school van mijn kinderen na de kleuterperiode van mijn dochter, ook op de kleuterschool een uniform ingevoerd werd. Een shirt in groen of geel met het (door mijn man ontworpen logo) van de school. Lekker makkelijk: zo herkent iedreen de allerkleinsten nu ook heel makkelijk en bij een uitstapje weet de juf meteen wie haar leerlingen zijn. Inmiddels is het zo dat er op de meeste kleuterscholen uniformen gedragen worden, maar het is geen verplichting vanuit het Ministerie van Onderwijs.
Waarom herintroductie van het uniform
Zoals eerder aangegeven was het uniform een tijdlang afgeschaft in Suriname. Echter dwongen de omstandigheden regeringsleiders de zaken weer recht te trekken en het uniform opnieuw te introduceren. Er was namelijk een grote stijging van kinderen die gepest werden. Kinderen waarvan de ouders geld hadden, lieten dit zien door hun kleding. Terwijl arme kinderen met ‘gewone’ kleren naar school moesten.
Bovendien werd geconstateerd dat leerlingen zich steeds sexier gingen kleden, met name op het voortgezet onderwijs. Dit resulteerde in zeer onprettige situaties tussen de jongens en meisjes. Meisjes kwamen met de zogenaamde naveltruitjes naar school, rokken die amper over hun bil gingen en dergelijke. Dit was ook te zien in de toename van het aantal tienerzwangerschappen. Redenen genoeg om het uniform weer in te voeren en sindsdien dragen Surinaamse schoolkinderen weer een schooluniform.
Uitzonderingen op het dragen van een uniform
In Suriname zijn een aantal uitzonderingen, waarbij de kinderen geen uniform hoeven te dragen, namelijk:
– Als een kind jarig is, dan mag hij/zij in zelfgekozen kleding op school komen. Zo weet ook meteen de hele school dat het kind in kwestie jarig is. Het kind voelt zich dan nog eens extra speciaal)
– Als er een feest op school is waarbij je –niet verplicht- in culturele kleding mag komen (hier zie je steeds vaker kinderen liever kiezen voor eigen kleding dan voor culturele kleding)
– Bij bepaalde uitstapjes, alleen in overleg met de juf en het schoolhoofd
– Indien het koud is mag een trui met lange mouwen of een vest over de uniform gedragen worden
– Indien men in de rouw is om een gestorven familielid (dan wordt rouwkleding gedragen)
Andere landen waar een uniform wordt gedragen
Eigenlijk is Suriname geen uitzondering: er zijn legio landen waar het dragen van een uniform op school gemeendgoed is. Zelfs in Europese landen zie je veelvuldig uniformen die op school gedragen worden (bijvoorbeeld in Groot-Brittanië). Ook in veel landen buiten Europa gaan de kinderen in een uniform naar school. In enkele gevallen gaat het daarbij wel om privéscholen.
In Brazilië wordt het uniform van kinderen voorzien van een chip
Brazilië maakt handig gebruik van het feit dat er uniformen gedragen worden op school, getuige dit verhaal:
‘Spijbelen wordt scholieren in Brazilië een stuk moeilijker gemaakt. In hun nieuwe schooluniform is een chip genaaid waardoor alle bewegingen te volgen zijn voor hun ouders. Wanneer de kinderen op school komen, krijgen hun ouders om te beginnen een sms’je. Ook als ze te laat zijn krijgt het thuisfront dit onmiddellijk doorgestuurd: “Je kind is nog steeds niet op school aangekomen”.
En wanneer een les bijvoorbeeld al 20 minuten bezig is, wordt er ook een bericht gestuurd: is het kind misschien aan het spijbelen? Na drie spijbel-sms’jes moeten de ouders op school komen en uitleg geven. Het gebruik van de ‘slimme’ uniformen is bedoeld om de relatie tussen leraar en ouder te verbeteren. De onderwijsdirecteur van de stad, Coriolano Moraes, zegt tegen persbureau AP dat het systeem nodig was omdat veel ouders niet eens doorhebben dat hun kinderen spijbelen: “We zien dat veel ouders hun kinderen wel naar school brengen, maar niet kijken of ze ook echt het gebouw binnen gaan omdat ze zelf zoveel haast hebben.”
De chip zit onder het label van de school genaaid of in de mouw. Het systeem is om te beginnen ingevoerd in de noordoostelijke stad Vitoria da Conquista waar 20.000 kinderen tot 14 jaar de chip moeten dragen.’ (Bron: www.waarmaarraar.nl)
Conclusie schooluniformen wel of niet doen: de voor- en nadelen
Misschien zou men in Nederland het invoeren van een schooluniform moeten overwegen. Een aanrader in tijden dat de economische vooruitzichten niet zo rooskleurig zijn. Juist in deze tijd kunnen ouders het zich wellicht niet permiteren om hun kind in dure merkkleding naar school te sturen. Er zullen zeker heel wat kinderen opgelucht adem halen als zij niet meer gepest worden om de kleding die ze dragen. Uiteindelijk heeft mijn vriendin helemaal gelijk gehad. Nu ben ik er persoonlijk alleen maar blij mee dat mijn kinderen een schooluniform gedragen hebben.
Wauw in Brazilië gaat het er best heftig aan toe!
Uniformen kunnen zeker een meerwaarde bieden denk ik…
Klopt, in Brazilië is het extreem. Inderdaad schooluniformen zijn zeker een meerwaarde.
Als groot Harry Potter-fan draag ik natuurlijk het liefste een mantel. Ik vind een uniform altijd een twijfelgeval. Wel of niet? Persoonlijk heb ik heel geen voorkeur voor, maar denk ik dat geen uniform mijn keuze is. Lekker je eigen kleren aan.
Ik dacht ook altijd dat eigen kleren het beste was, maar op gegeven moment is mijn mening hierover toch verandert
Ik vind het een super goed idee om dit te doen. Dan heb je ook geen discussies meer over of kleding te straks, tekort of te bloot is. Iedereen draagt hetzelfde, want we zijn allemaal één. Sterker nog ik vond het vroeger altijd een ramp om uit te kiezen wat ik aan moest doen naar school. Nu kijk ik hier heel anders tegen aan, maar een uniform had mij daar zeker bij geholpen.
Ik droeg vroeger helaas alleen maar afdankertjes omdat we het niet breed hadden. Voor mij was een uniform ook een uitkomst geweest.
Ik ben absoluut voor schooluniformen, zeker op een basisschool. Alleen vraag ik me ook altijd af of die niet te duur zijn voor armere gezinnen.
Wow wat een uitgebreid artikel over dit onderwerp onderwerp. Wat dichter bij huis in België, dragen ze volgens mij ook een schooluniform. Niks mee mee wat mij betreft; onderscheiden van de rest doen ze thuis maar. En voor mezelf sprekend; Wat had ik het heerlijk gevonden om me tijdens schooltijd niet druk te hoeven maken over kleding 😉
Ja, is een uitgebreid artikel, maar ook geen onderwerp waar je zo even een paar zinnetjes over kunt schrijven. Als kind zou het me niets hebben geleken, maar het was wel beter geweest. Ben blij dat mijn kinderen wel een uniform hebben gedragen. Nu gaan we terug en mogen ze straks zelf hun kleding kiezen, dat zal wel even wennen zijn.
Ik wist helemaal niet dat kinderen in Suriname hun eigen kleding mochten dragen op hun verjaardag. Wat leuk!
Ja, op hun verjaardag wordt een uitzondering gemaakt. Komt ook door het feit dat verjaardagen hier in het algemeen als bijzonder gezien worden en mensen uitgebreid vieren.
Je hebt de voor en nadelen goed op een rijtje gezet. Ik ben eigenlijk wel voor de schooluniform. Het is misschien jammer dat je niet je eigen smaak kleding kan dragen. Maar voor de rest zie ik er alleen maar voordelen in!
Zo denk ik er inmiddels ook over, maar het heeft een tijd geduurd voordat ik zo ver was 😉
Ik kan me voorstellen dat uniformen goed werken. Ik sta er een beetje neutraal in merk ik. Als leerkracht heb ik overigens zelden echt gemerkt dat een kind met zijn kleding gepest werd, wel met andere dingen helaas. Er is altijd wel wat te verzinnen.
Dat is fijn. Ikzelf ben helaas als kind wel gepest vanwege mijn kleding (mijn ouders hadden het niet breed en konden zich geen merkkleding voor ons permitteren). Maar inderdaad: pesten zal helaas nooit ophouden en er is altijd wel wat te vinden.
Ik vind het nogal ver gaan om kids met chips in hun kleren naar school te laten gaan.. En als ik verplicht was geweest op school om opeens een uniform te gaan dragen was ik waarschijnlijk alleen maar recalcitranter geworden dan ik al was…
Kidneren met chips in hun kleren naar school sturen gaat mij ook te ver hoor. Ik had het als kind ook niets gevonden om naar school te moeten gaan in schooluniform
Je vormt een eenheid.
Ik heb op een school in amsterdam gezeten waarbij donderdag pakkendag was, hierbij had iedereen in de school hetzelfde pak aan.
Ook de dames een stropdas.
In het begin is het wennen maar al snel is het normaal.
Ik vond het zelf wel prettig en daarom ben ik zeker een voorstander van uniform
Dat is leuk! Nog nooit van een pakkendag gehoord. Inderdaad: even wennen, maar daarna zie je alleen maar voordelen.
[…] vroeger ons had, kent de jeugd van tegenwoordig niet (meer) en zij staan er dus open voor. Deze Nederlandse moeder was eerst ook heel erg tegen het dragen van een schooluniform, maar toen ze in het buitenland ging wonen en wel moest zag ze er toch wel de voordelen van […]
Ik ben echt voor uniform. Zelfs mijn kinderen zeggen graag, geen gepest meer!
Ik ben voor, ik vind dit heel handig aangezien iedereen altijd het duurste van het duurste wil en daar andere mensen mee gaan pesten dit zou echt de oplossing zijn.
Ik ben voor schooluniform. Ik heb in australie gewoond als kind daar droegen we allen hetzelfde. Door het uniform zien we ook niet meer het verschil. Nu zat ik op een school met wel 10+ verschillende nationaliteiten door het uniform was er geen verschil. Dat ik in nederland op school kwam was het gewoon een cultuurschock was in de 70 jaren. Hippie kleding afgeraagde broeken legerpukkeltje ok geen merk toen nou levi of lee was het wel. Ik zou het toch graag zien als dat gebeurt.
Verschil tussen rijk en arm is weg. Daarmee verdwijnt ook dat kinderen gepest worden om hun uiterlijk. Want dat is het belangrijkste.
Ik snap je helemaal hoor. Mijn kinderen hebben ook een uniform gedragen toen we in Suriname woonden en dat vond ik alleen maar handig.
[…] school worden geen uniformen gedragen en dus worden de kinderen volgens de laatste trends gekleed. De maatschappij verwacht dit […]
[…] jouw kind last van mode struggles en hoe ga jij daar mee om? Zou het hepen om schooluniformen in te […]
Het zou een oplossing zijn. Ook voor de rebel die te korte rokjes of korte topjes dragen. Zij gaan naar school om populair te zijn, terwijl iedereen in mijn ogen gelijk moet zijn ongeacht uit welk land je komt. Een uniform helpt daarbij. Uiteindelijk draait het allemaal om respect hebben voor de leraar en voor elkaar. En je goed en veilig voelen op school. Meestal moet de school dit uniform betalen. Je ziet nu ook dat er kinderen zijn die overal schijt aan hebben en die alleen maar aan zichzelf denken. Zo een uniform is dus handig, want het zet hun in het kopje leerling. Ik hoop dat ze dit zo snel mogelijk zullen invoeren in Nederland.
Ik ben voor