Vanwege de lage rente denken veel mensen dat sparen niet meer rendabel is. Het tegendeel is echter waar. Ontdek vandaag: sparen alle mogelijkheden op een rij.
Inhoud
Waarom zou je sparen?
Het hebben van spaargeld zorgt voor zekerheid. Door een bepaald bedrag achter de hand te hebben, weet je zeker dat er altijd geld is voor onvoorziene kosten. Denk daarbij aan dingen als het vervangen van een huishoudelijk apparaat of de aanschaf van een andere auto.
Sparen is bovendien verstandig als je kinderen hebt. Door voor je kinderen te sparen geef je ze een stukje zekerheid mee voor de toekomst. Je kunt bijvoorbeeld sparen voor een rijbewijs, de eerste auto of zorgeloos studeren.
Sparen zoals het ooit was
De kans is groot dat je als kind ergens een spaarvarkentje had staan, waarin je jouw zakgeld stopte. Op die manier kon je sparen voor een extraatje. Bij het ouder worden werd het spaarvarkentje vervangen door sparen bij de bank met een spaarrekening. Tot een paar jaar geleden was dit nog interessant, aangezien je een leuke rente kreeg over het spaargeld.
Sparen anno nu
Inmiddels is er heel wat veranderd. Lang niet alle kinderen krijgen nog zakgeld in de vorm van echt geld. Vooral (pre)tieners hebben vaak al een eigen rekening met bijbehorend pasje. Dit maakt het sparen voor kinderen een stuk abstracter. Daarnaast is de rente bij banken bijzonder laag: in de meeste gevallen krijg je nog maar 0,1 % rente. Een te verwaarlozen bedrag voor de meeste mensen.
Sparen alle mogelijkheden op een rij
Wil dat zeggen dat je nu helemaal niet meer kan sparen? Gelukkig niet. Er zijn nog steeds verschillende manieren om te sparen. Deze worden hieronder besproken, inclusief de voor- en nadelen hiervan.
Banksparen
Sparen bij de bank is nog steeds mogelijk. De rente op een normale spaarrekening is echter verwaarloosbaar. Alleen op spaarrekeningen voor kinderen wordt vaak nog iets meer rente gegeven. Daarnaast bieden sommige banken ook de mogelijkheid tot deposito sparen.
Bij deze vorm van sparen wordt je geld voor een bepaalde periode vastgezet. Dat wil zeggen dat je vaak 10 jaar of langer niet aan het spaargeld kunt komen. Het nadeel hiervan is dat je bij onvoorziene kosten dus geen gebruik kunt maken van je eigen spaargeld.
Beleggen
Een andere mogelijkheid om geld te sparen is beleggen. Beleggen is volgens Wikipedia: ‘Een belegging is een vorm van investering waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Bij beleggen biedt men kapitaal in ruil voor onzekere inkomsten in de toekomst. Juridisch wordt het beleggen geregeld door het effectenrecht en in mindere mate door het vennootschapsrecht.’
Er zijn verschillende opties om te beleggen. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties en bijvoorbeeld vastgoed. Aan beleggen zitten bepaalde risico’s, aangezien je van tevoren niet kunt voorspellen of het product in de loop van de tijd meer of minder waard wordt. Als je nieuw bent in beleggen dan is het raadzaam om je hier eerst goed in te verdiepen of een adviseur te betrekken bij je beslissingen.
Investeren in Crypto valuta
Sinds de opkomst van de Bitcoin zijn de ontwikkelingen heel snel gegaan op het gebied van crytpocurrency. Inmiddels kun je kiezen uit ruim 3.000 verschillende digicoins. Het rendement blijft in de meeste gevallen ongekend hoog. Natuurlijk zijn er fluctuaties: soms zul je genoegen moeten nemen met verliezen, maar heel vaak zul je ook gewoon dikke winst maken met het geïnvesteerde geld. Deze winst kan zomaar oplopen tot 200%. Dit rentepercentage biedt geen enkele bank.
Voordat je een sprong in het diepe neemt is het goed om je goed in te lezen in crypto valuta. Kom je er zelf niet uit? Dan is het raadzaam om er een expert bij te betrekken, zoals bijvoorbeeld Bitonic. Dit is een bitcoin-consultancy bureau dat seminars en trainingen geeft over crypto valuta.
Wil je het wel eens proberen zonder dat je er al te veel omkijken naar hebt? Dan kun je je met een bedrag onder 1000 euro zonder handelskosten aansluiten bij Bitvavo. Deze crypto-handelsbeurs is geschikt voor beginners en gevorderden. Je kunt hier passief (spaar) geld verdienen.
Investeren in vastgoed
Investeren in vastgoed levert meer rendement op dan gewoon sparen. Daarnaast is de kans op winst vele malen groter. De laatste jaren zijn de huizenprijzen gestegen met tientallen procenten. Zeker als je een huis koopt dat opgeknapt moet worden en het dan weer verkoopt maak je eigenlijk altijd grote en snelle winst. Het nadeel hiervan is dat je zelf over een bepaald bedrag moet beschikken voor de aankoop van het huis (ongeveer 10%) en eventueel de verbouwing.
Aflossen van de hypotheek
Tussentijds aflossen van de hypotheek (of een gedeelte) daarvan kan eveneens een grote besparing opleveren. Deze besparing is terug te zien in de maandelijkse kosten. Die kunnen daardoor verlaagd worden, waardoor er ruimte komt om het verschil te gebruiken voor andere kosten. Ook kun je het verschil investeren in beleggingen of crypto valuta. Een nadeel op extra aflossen is het feit dat sommige aanbieders een boete opleggen als je eerder aflost.
Investeren in leningen van bedrijven
Dit werkt het beste via crowdfunding voor bedrijven en micro kredieten voor sociale ondernemers. Beide leveren in elk geval meer rendement op dan het ouderwetse sparen bij de bank (reken tussen 4 – 8%). Helaas is dit niet helemaal zonder risico. Mocht het bedrijf namelijk faillissement aanvragen of betalingsachterstanden oplopen, dan zullen eerst banken en bijvoorbeeld de Belastingdienst uitkering ontvangen van geld. Het kan dus ook gebeuren dat je inleg (gedeeltelijk) verdampt.
Spaarzegels kopen van supermarkten
Heb je niet veel geld om te sparen, maar wil je toch een beetje achter de hand hebben? Dan kun je overwegen om te sparen via koopzegels van supermarkten. Bij de grote supermarkten zoals AH en Jumbo kun je bij elke aankoop spaarzegels kopen. Deze plak je in een speciaal boekje of worden bijgeschreven in het online spaarboekje van de app. Een vol boekje levert een paar procent rente op. Dit is in verhouding veel meer dan bij alle banken.
Het voordeel hiervan is dat je vaak maar een paar tientallen centen of euro’s extra uitgeeft elke keer dat je boodschappen doet. Hierdoor kun je ongemerkt sparen. Nadelen zijn er niet echt, tenzij er nog gewerkt wordt met ouderwetse boekjes om zegels in te plakken. Dan is het nadeel dat je het boekje kwijt zou kunnen raken.
Sparen in het buitenland
De laatste optie om te sparen is sparen in het buitenland. Hiervoor zijn er diverse mogelijkheden. Zowel het land waar je wil sparen als de munteenheid. Houd er wel rekening mee dat het relatief weinig voordeel oplevert (wel meer dan bij de Nederlandse banken) en dat je groter risico loopt. Daarnaast fluctueert valuta nogal eens, waardoor je niet zeker bent van de waarde van je spaargeld (dit kan zelfs met het uur veranderen). Ook het makkelijk en snel opnemen van geld kan een probleem zijn.
Welke vorm van sparen heeft jouw voorkeur?
[…] er natuurlijk altijd voor- en nadelen bij sparen komen, lijkt de balans tegenwoordig sterk naar de nadelen over te hellen. Heel veel mensen gaan […]