boek je vakantie bij de ANWB

E-bikes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van de Nederlandse fietspaden. Waar
deze fietsen tot jaren gelden vooral werden geassocieerd met ouderen, zien we er
tegenwoordig echt iedereen op fietsen. Het is daarom dus ook zeker iets om goed over na te denken, mocht je er nog geen een hebben.

Ook wanneer je bijvoorbeeld twee pubers in huis hebt wonen, die iedere dag met de bus of trein naar school gaan, maar nog geen recht hebben op een OV kaart, biedt een e-bike uitkomst. Niet alleen praktisch, maar voor de ouders vaak ook financieel. Omdat we heel goed begrijpen dat de keuze misschien wat lastig kan zijn en je geen idee hebt waar je moet beginnen, hebben we een aantal tips voor je.

Inhoud

Wat is het doel van je e-bike?

Met het doel van je e-bike bedoelen we natuurlijk niet dat je ermee wilt fietsen. Wat vooral belangrijk is, is of je voornemens bent er iedere dag mee naar je werk te gaan of dat je er af en toe eens lekker mee op uit wilt, bijvoorbeeld een fietstocht door de natuur. Afhankelijk van het doel, kun je namelijk bepalen voor welk type e-bike je kiest.

Het aanbod is tegenwoordig zo divers en de mogelijkheden bijna eindeloos, dat het wel belangrijk is dat je weet waar je nieuwe fiets aan moet voldoen. Stel dat je iedere dag 30 kilometer heen en ook 30 kilometer terug moet fietsen, dan is een speed pedelec wellicht een betere optie, aangezien deze e- bikes snelheden kunnen behalen tot 45 kilometer per uur, daar waar een normale e-bike vaak bij 25 kilometer per uur stopt.

Wat is het budget voor je e-bike

E-bikes zijn er in allerlei soorten en maten. Dat betekent dus ook dat er enorm veel variatie is in prijs. Zo kun je al een voordelige e-bike aanschaffen vanaf duizend euro, maar heb je ook dat wat meer gerenommeerde merken, waarbij de prijzen beginnen van 2000 tot 3000 euro.

Gelukkig beschikken de meeste fietsenwinkels over een gevarieerd aanbod en kunnen ze je, afhankelijk van je budget, prima helpen bij het vinden van een geschikt model. Bepaal
daarom dus ook vooraf wat je wilt en kunt uitgeven aan je nieuwe fiets, zodat je gericht op zoek kunt gaan naar een merk en type die hieraan voldoet.

Weet je inmiddels wat je te besteden hebt, bekijk dan eens de e-bikes van Amslod en maak een afspraak voor een vrijblijvende proefrit. Tijdens deze proefrit kun je de fiets uitvoerig testen, zodat je direct weet of het aan je wensen voldoet. Want naast de praktische zaken zoals de actieradius, is ook het comfort van belang.

 

Bepaal het type motor

Een e-bike wordt aangedreven door een motor. Dit kan door middel van een motor in het
voorwiel, wat vooral wordt gekozen door mensen die een wat lager budget hebben en vaker heuvelachtige routes fietsen, waar een middenmotor wordt gekozen door mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke manier van aandrijven. Bij een middenmotor wordt de druk op de pedalen continu gemeten en wordt de mate waarin je ondersteunt wordt hierop aangepast. Dit zorgt ervoor dat je bijna niet het idee hebt dat je wordt ‘geholpen’.

Om de juiste keuze te maken, is het verstandig dit zelf te ervaren en een proefrit te maken met meerdere modellen. Waar de een het prettig vindt het gevoel te hebben dat ze vooruit worden geduwd, geeft de andere de voorkeur aan een wat meer natuurlijke aandrijving.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in