Het eindexamen is een belangrijke mijlpaal in het leven van elk kind. Het is een moment waarop ze laten zien wat ze hebben geleerd en wat ze hebben bereikt gedurende hun middelbare schooljaren. Maar wat als je kind de eerste keer niet slaagt voor het eindexamen? Ontdek nu tips wat je als ouder kunt doen als je puber niet geslaagd is voor het eindexamen.
Inhoud
Eindexamen middelbare school
Het is mei en dat betekent dat het de tijd van examens is voor kinderen van de middelbare school. Een spannende tijd, niet alleen voor de pubers zelf, maar ook voor de ouders. Voor sommigen is het bij voorbaat al duidelijk dat ze slagen, voor anderen geldt dat het erop of eronder is. Belangrijk is dat jij er als ouder bent voor je kind, want jouw steun kan de doorslag geven om net wel met de hakken over de sloot te gaan en te slagen.
Tips als je puber niet geslaagd is voor het eindexamen
Mocht de eindexamen uitslag toch niet goed zijn, dan is dat meestal zowel voor het kind als de ouder een lastige tijd. Misschien is je kind teleurgesteld (en jij stiekem ook), kreeg je kind een blackout en komt dit heel onverwacht of heeft je kind er bij voorbaat al met de pet naar gegooid. Hoe dan ook is het een belangrijke tijd om er voor je kind te zijn, de teleurstelling te verwerken en met nieuwe moed aan de herexamens beginnen of het schooljaar over te doen.
1. Luister en ondersteun je kind
Het belangrijkste is naar je kind te luisteren en erkennen dat dit een moeilijke tijd voor je puber is. Geef ze kind de ruimte om zijn/haar gevoelens te uiten en probeer ze gerust te stellen door te zeggen dat het niet het einde van de wereld is. Laat je kind weten dat je er voor hem of haar bent en dat je ze zal ondersteunen bij hun volgende stappen.
Ook al is dat misschien niet direct wat jij in gedachten had voor je kind. Vergeet niet: uiteindelijk gaat het om het geluk van je kind en als je kind zich niet lekker voelt bij het opnieuw doen van het schooljaar, zul je met pushen niet meer bereiken dan dat je kind zich afkeert van jou.
2. Praat met de docent of school
Neem contact op met de school om te zien welke opties er beschikbaar zijn als dat niet direct duidelijk is. Praat met de docent om te bespreken waarom je kind niet is geslaagd en wat ze je tiener kan doen om zich voor te bereiden op het (her)examen. Vraag ook om advies over welke hulpmiddelen of ondersteuning beschikbaar zijn om je kind te helpen.
3. Plan voor de toekomst
Het is belangrijk om samen met je kind te kijken naar de toekomst. Moedig je kind aan om zijn of haar doelen en ambities opnieuw te evalueren en te kijken hoe ze deze kunnen bereiken. Moedig je kind aan om na te denken welke vakken ze kunnen verbeteren en welke studieplannen ze kunnen maken om zich voor te bereiden op het volgende examen.
4. Moedig studeren aan
Nu is het tijd om te beginnen met studeren voor het herexamen. Moedig je kind aan om een studieschema op te stellen en zich te houden aan een gestructureerde studieroutine. Maak tijd vrij om ze te helpen met hun studie en bied de juiste ondersteuning aan. Moedig ook pauzes aan om burn-out te voorkomen en het leerproces leuk te houden. Wissel gerust af met wat leuke activiteiten: zakken voor het examen is niet het ergste in het leven.
5. Vergeet de andere aspecten van het leven niet
Hoewel het eindexamen belangrijk is, is het belangrijk om je kind eraan te herinneren dat het niet alles is. Moedig je kind daarom zeker ook aan om tijd te nemen voor andere activiteiten die het leuk vindt om te doen, zoals sport, hobby’s of simpelweg rondhangen met vrienden. Het is belangrijk dat ze niet overweldigd raken door stress en het gevoel krijgen dat ze geen tijd meer hebben voor iets anders. Door alleen te pushen en te studeren kun je namelijk juist het tegenovergestelde bereiken van wat je hoopt.
Leestip: Zo bezorg je tieners een leuke avond in de eigen achtertuin
6. Zoek extra hulp
Als je kind extra hulp nodig heeft bij het studeren, overweeg dan om iemand in te huren of om extra ondersteuning te zoeken bij de school. Er zijn vaak middelen beschikbaar om kinderen te helpen met slagen, dus neem contact op met de school om te zien wat de mogelijkheden zijn.
7. Wees positief
Positieve ondersteuning kan een groot verschil maken. Wees bemoedigend en positief over de vooruitgang van je kind en hun inspanningen om toch nog te slagen. Herinner je kind eraan dat falen soms nodig is om te leren en te groeien en dat het oké is om fouten te maken. Geef complimenten en erkenning voor de vooruitgang die ze wel boeken en moedig ze aan om door te gaan met hard werken en doorzetten.
8. Houd de communicatielijnen open
Het is belangrijk om de communicatielijnen open te houden met je kind en de school. Blijf op de hoogte van hun voortgang en vraag regelmatig hoe het gaat. Zorg ervoor dat je kind zich gesteund en aangemoedigd voelt om uiteindelijk wel te slagen. Houd ook contact met de docent om te bespreken hoe je kunt helpen en om op de hoogte te blijven van eventuele nieuwe ontwikkelingen.
9. Bied perspectief
Soms kan het helpen om perspectief te bieden aan je kind. Herinner je zoon of dochter eraan dat dit slechts een moment in hun leven is en dat er nog veel meer kansen op hun pad komen. Moedig aan door te kijken naar de lange termijn en te blijven werken aan hun doelen. Geef ook voorbeelden van mensen die succesvol zijn geworden na een moeilijke start en gebruik dit als motivatie.
10. Blijf positief
Blijf positief en houd een positieve houding naar je kind. Grote kans dat het lastig voor je is om je kind teleurgesteld te zien, maar door positief te blijven, laat je zien dat je gelooft in hun vermogen om wel te slagen en dat je er voor hen bent, wat er ook gebeurt. Blijf ook geduldig en ondersteunend, want het kan tijd kosten om met alles weer op de rails te komen.
Wat een goed artikel. Vorig jaar is de dochter van mijn vriendin echt totaal onverwacht gezakt ook voor herexamens. De teleurstelling was zo groot dat ze zich niet meer kon herpakken voor de herexamens. Ze stond er super voor dus de examens had ze echt slecht gemaakt. Het heeft echt maanden geduurd voordat ze hiervan hersteld was.