Niets zo leuk (en stressvol) als het organiseren van een verjaardagsfeestje voor je kids. Stressvol als je niet weet waar je moet beginnen en hoe je alles in de juiste banen moet leiden. Met deze lijst kun je stressvrij een superleuk verjaardagsfeestje organiseren voor je kids.
Inhoud
Kinderfeestje organiseren: maak een lijst voordat je begint
Voordat je überhaupt kunt beginnen met de organisatie van een feestje moet je even rustig zitten en een lijst maken. Zet op deze lijst ideeën over de uitvoering, eventueel een thema, hoeveel gasten er komen, welke dag je in gedachten hebt enz. Deze lijst vormt dan je verdere uitgangspunt om het feestje in elkaar te zetten.
Dit heb je nodig om een verjaardagsfeestje te organiseren voor je kids
Naast de lijst met daarop je ideeën en wensen is het nodig om een budget te bepalen. Jouw budget bepaalt namelijk uiteindelijk wat wel en niet haalbaar is. Houd bij het opstellen van het budget rekening met cadeautjes die je hier eventueel ook van moet betalen, traktaties voor school of kinderdagverblijf en natuurlijk zaken als locatie, eten en drinken, decoratie voor feest, taart enz.
Locatie voor kinderfeestje
Je kunt het wat de locatie betreft zo gek maken als je zelf wil. Een kinderfeestje kun je prima in je eigen achtertuin organiseren, zeker als je een partytent koopt, zodat je niet afhankelijk bent van het wispelturige Nederlandse weer. Binnenshuis vieren is eveneens prima (als er voldoende ruimte is natuurlijk) of je gaat naar een park, dierentuin of pretpark. Alles hangt af van jouw budget, je wensen en natuurlijk de hoeveelheid gasten die je verwacht.
Datum, tijd en thema voor verjaardagsfeestje
Om te beginnen moet je een datum en tijd prikken. Een kinderfeestje kan bijvoorbeeld prima op een vrije woensdagmiddag of eventueel na school. Wil je het wat uitgebreider doen of zijn je kinderen al wat ouder? Dan kan het in de avond of in het weekend. Het tijdstip hangt af van de leeftijd van je kind. Hoe jonger een kind hoe vroeger op de middag je een feestje wil vieren. Denk ook aan de duur van het feest. Ook hier geldt weer: hoe jonger een kind, hoe korter het feest moet duren. Het laatste dat je wil is een feest vol jengelende kinderen omdat het teveel is en zij moe zijn.
Sommige ouders vinden het leuk om een thema te verbinden aan het feest. Voor welk thema je kiest hangt natuurlijk af van je kind. Denk aan Peppa Pig, Disney of bijvoorbeeld het Wilde Westen. De mogelijkheden voor een themafeest zijn eigenlijk eindeloos. Het thema kun je bekend maken via de uitnodigingskaarten. Eventueel kun je dit verbinden met een verkleedpartij, zodat alles inclusief de gasten helemaal in het teken van het gekozen thema staan.
Gastenlijst
Niet onbelangrijk: wie nodig je allemaal uit. Oudere kinderen vinden het vaak prettig om alleen klasgenoten en vriendjes en vriendinnetjes uit te nodigen. Voor jongere kinderen is het misschien ook leuk om familie uit te nodigen (oma, opa, tante, oom enz).
Verlanglijst voor verjaardagsfeest
Een belangrijk element voor de gasten: maak een verlanglijst. Op die manier voorkom je dat je kind dubbele cadeautjes krijgt of erger nog: cadeautjes waarmee niet gespeeld wordt. Je kunt tegenwoordig makkelijk en snel online verlanglijstjes maken, inclusief link naar webshops waar het gewenste cadeau direct bestelt kan worden.
Eten en drinken voor alle gasten
Drinken is een must, zeker als je een kinderfeestje organiseert. Houd er rekening mee dat kinderen vaak onverzadigbaar lijken, waardoor het handig is om op z’n minst voldoende snacks te halen. Denk daarbij aan chips, koekjes enz. Wil je echt eten op tafel zetten? Kinderen zijn dol op patat, pannenkoeken, pizza en dat soort makkelijke ‘gerechten’.
Vergeet ook niet om een taart te bakken of te bestellen. De grootte van de taart wordt afgestemd op het aantal gasten. Kies je voor een themafeest? Dan kun je de verjaardagstaart in hetzelfde thema (laten) maken.
Entertainment tijdens kinderfeestje
Een belangrijk onderdeel van een kinderfeestje is entertainment. Oudere kinderen kunnen zich vaak prima vermaken, maar vinden het net zo fijn om zo nu en dan iets leuks te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan een workshop, het kijken van een leuke film enz. Voor jongere kinderen moet je wat entertainment betreft meer denken aan dingen als knutselen, kleuren, kijken van een kort kinderfilmpje, dansen en spelletjes spelen.
Zorg voor voldoende afwisseling in het programma. Wissel entertainment af met rustmomenten, momenten om te eten en drinken en bijvoorbeeld het aansnijden van de taart.
Traktatie voor school en de gasten
Kinderen vinden het leuk om cadeautjes te geven, maar nog leuker om cadeautjes te krijgen. Stuur daarom de gasten van het feestje niet met lege handen naar huis, maar geef ze een leuke en passende traktatie mee. Ook hierbij geldt: je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.
Als je rekening houdt met bovenstaande wordt het organiseren van een verjaardagsfeestje voor je kids een fluitje van een cent!