boek je vakantie bij de ANWB

In de modelbouwwereld is het doel vaak om zo realistisch mogelijk te bouwen. Dat betekent dat ook het verven van jouw miniatuur zeer gedetailleerd moet zijn. Er bestaan veel verschillende soorten airbrushes. Om ervoor te zorgen dat jij bij het eerste gebruik van je airbrush geen beginnersfouten maakt, stomen wij je in dit artikel klaar voor de eerste keer airbrushen!

 

Inhoud

Wat is een airbrush?

Een airbrush is een spuitpistool waarmee je verf en lucht met elkaar mengt. Via een simpele druk op een knop voorzie je gemakkelijk modelbouwprojecten van verf. Het verschil met normale verfspuiten is dat een airbrush erg verfijnd is, en dus vele malen kleiner.

Aan het gebruik van een airbrush zitten een aantal voordelen. Een van de voordelen is dat airbrushen eigenlijk op alle verfoppervlakken mogelijk is. Waar jouw miniatuur dus ook van is gemaakt, airbrushen is altijd een mogelijkheid. Ook kun je gemakkelijk de sproeiers verwisselen. Dit maakt het mogelijk om met dezelfde airbrush eerst een groot oppervlak te spuiten, om vervolgens een heel gedetailleerd stuk te spuiten.

 

Welk materiaal heb je nodig?

Er zijn verschillende soorten airbrushes, die elk een bepaalde werking hebben. Bij een single action airbrush stel je van tevoren de verdeling tussen lucht en verf in. Dit is eigenlijk een hele simpele spuit die met 1 druk op de knop verf sprayt. Met een double action airbrush wordt het mogelijk om mooie effecten toe te passen, zoals prachtige kleurverlopen. Tijdens het spuiten is het bij deze airbrushes mogelijk om de verf/lucht verhouding te regelen, waardoor je ook heel licht verven kan.

Het grote verschil tussen de twee is dat een single action airbrush makkelijk is in gebruik. Wil je dus grote oppervlakken in een keer verven, dan is dit absoluut de juiste airbrush voor jou. Wil je echter ingewikkeldere stukken verven, met moeilijkere technieken zoals kleurovergangen, ga dan voor een double action airbrush.

Hoe leer je een airbrush te gebruiken?

Airbrushen leer je eigenlijk vooral door te oefenen. Het vereist wel een hoop geduld, want het is niet altijd makkelijk. Bereid je er dus op voor dat het ook mis kan gaan. De eerste stap als je gaat airbrushen is het aansluiten van het pistool en de compressor. Hierna vul je het verfreservoir met de gekozen kleur. Nu kun je beginnen met het airbrushen.

Zeker als je met lastige details gaat werken, zoals precieze kleurovergangen met een double action airbrush, is het erg lastig om dit onder de knie te krijgen. Blijf het dus vooral oefenen, bijvoorbeeld op een witte doek. Als je vervolgens begint met het bespuiten van je daadwerkelijke modelproject, heb je de techniek al redelijk onder de knie. Het is overigens handig om nieuwe kleuren altijd even op verschillende materialen te proberen. Dit zorgt er namelijk voor dat je zeker weet dat de verf goed hecht en dat de kleur goed gemengd is.

Airbrush schoonmaken en onderhouden

Het is belangrijk om je airbrush schoon te houden en goed te onderhouden. Het kan echter lastig zijn om je airbrush goed schoon te maken. Kijk daarom eens naar airbrush cleaners, hiermee wordt je airbrush altijd goed schoon na gebruik. Een andere tip is om je verf goed te verdunnen, zodat je airbrush niet verstopt raakt. Dit kan namelijk zorgen voor dikke spetters, waar je bijvoorbeeld weer druipers op je modelbouwproject van krijgt. Echter is het ook belangrijk om de verf niet te erg te verdunnen, dat zorgt er namelijk voor dat de verf niet hecht.

 

Als laatste: begin gewoon!

Airbrushen is overigens niet iets is dat je leert door erover te lezen of naar filmpjes te kijken. Je moet het gewoon doen. Probeer zoveel mogelijk technieken uit en uiteindelijk zul je het zeker onder de knie krijgen!

Dokteronline.com
Vorig artikelToerist in eigen land
Volgend artikel5 tips om zelf kaartjes te maken 
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in