boek je vakantie bij de ANWB

Een tuin is de perfecte plek om te ontspannen, te genieten van de buitenlucht en te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven. Of je nu een kleine patio hebt of een uitgestrekte tuin, het is belangrijk om de ruimte optimaal te benutten. Hieronder vind je enkele tips voor de inrichting van jouw tuin.

Inhoud

Maak gebruik van de ruimte

Een slimme manier om jouw tuin optimaal te benutten, is door gebruik te maken van de hoogteverschillen in de tuin. Een verhoogde plantenbak kan bijvoorbeeld een goede oplossing zijn voor een kleinere tuin, omdat je op deze manier meer planten kunt plaatsen zonder dat dit veel ruimte in beslag neemt. Een pergola is daarentegen een mooie manier om schaduw te creëren en kan een echte eyecatcher zijn in de tuin. Kies bijvoorbeeld ook voor een tuinset 2 persoons als je eigenlijk niet genoeg ruimte hebt voor een grotere. Maak dus slim gebruik van de beschikbare ruimte en zorg dat elke centimeter benut wordt.

Kies de juiste planten

De keuze voor planten in jouw tuin is bepalend voor de uitstraling van de ruimte. Het is belangrijk om planten te kiezen die passen bij de omstandigheden in jouw tuin. Kijk bijvoorbeeld naar de hoeveelheid zonlicht die de tuin ontvangt en kies planten die van nature goed gedijen in deze omstandigheden. Ook de grondsoort en de vochtigheid van de grond spelen een rol bij het kiezen van de juiste planten. Het is dus belangrijk om goed onderzoek te doen en advies te vragen bij een specialist.

Zorg voor privacy

Privacy is voor veel mensen belangrijk om optimaal te kunnen genieten van hun tuin. Door bijvoorbeeld een schutting te plaatsen creëer je een natuurlijke afscheiding tussen jouw tuin en die van de buren. Ook een haag kan een goede optie zijn, omdat deze in de loop der tijd steeds dichter groeit en zo meer privacy biedt. Wil je liever een meer natuurlijke uitstraling? Dan kun je ook kiezen voor beplanting die dicht op elkaar groeit en zo een natuurlijke afscheiding vormt.

Meubels

Tuinmeubels zijn onmisbaar als je optimaal wilt genieten van jouw tuin. Bij het kiezen van meubels is het belangrijk om rekening te houden met de stijl van jouw tuin. Wil je een moderne uitstraling? Dan kunnen bijvoorbeeld aluminium meubels een goede keuze zijn. Houd je meer van een klassieke uitstraling? Dan zijn teakhouten meubels wellicht meer geschikt. Zorg er daarnaast voor dat de meubels comfortabel zijn om op te zitten. Dit is vooral belangrijk als je veel tijd in de tuin doorbrengt.

Verlichting

Verlichting is niet alleen belangrijk voor de sfeer in de tuin, maar ook voor de veiligheid. Het is daarom belangrijk om voldoende verlichting te hebben, vooral als je ’s avonds nog in de tuin wilt zitten. Kies bijvoorbeeld voor sfeervolle lantaarns, wandlampen of inbouwspots. Zorg er wel voor dat de verlichting niet te fel is en de sfeer van de tuin niet verstoort. Een dimmer kan hierbij uitkomst bieden.

Ook het kiezen van de juiste kleur licht is belangrijk. Warm licht zorgt voor een gezellige sfeer, terwijl wit licht juist meer focus legt op de planten en bloemen in de tuin. Een andere optie is om gebruik te maken van solar verlichting. Deze verlichting laadt overdag op door zonlicht en geeft ’s avonds een sfeervol licht af. Succes met de inrichting van jouw tuin!

Dokteronline.com
Vorig artikel5 leuke uitjes die jij gedaan moet hebben!
Volgend artikelToerist in eigen land
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in