Voetbalshirts worden al lang niet meer alleen door sporters gedragen. Integendeel een voetbalshirt is tegenwoordig een fashion item dat je makkelijk gecombineerd met een jeans kunt dragen. Ontdek waarom voetbalshirts van sportoutfit naar fashion item gepromoveerd zijn.
Inhoud
Beknopte geschiedenis van het voetbalshirt
De eerste voetbalshirts doken op in de tweede helft van de 19e eeuw. Daar werden de shirts ingevoerd om spelers beter uit elkaar te kunnen houden. Aanvankelijk zijn de shirts dan nog in de kleuren van de achterliggende organisaties, maar al gauw verandert dat. Nu waren de spelers weliswaar beter in te delen naar de ‘club’ waar ze toe behoorden, maar voor de media en toeschouwers ging nog veel verloren tijdens het spel. En zo werden de rugnummers geïntroduceerd. Hiermee konden de spelers ook door buitenstanders uit elkaar gehouden worden.
En dan gaat het ineens hard. In de jaren ’60 van de vorige eeuw speelt reclame ineens een belangrijke rol. Die reclame zet zich voort op het voetbalshirt met bedrijfslogo’s. De ene na de andere club neemt dit over en tegenwoordig zijn voetbalshirts eigenlijk niets anders dan de perfecte reclame uiting. Clubs en landen zijn herkenbaar aan de kleur en rugnummers worden moeiteloos gekoppeld aan bepaalde spelers.
Voetbalshirts: verbondenheid in de sport
Lange tijd worden voetbalshirts geassocieerd met voetbal. Als je een bepaalt shirt ziet, dan roept dat een bepaald beeld op. Een bepaalde wedstrijd, een speler die de sterren van de hemel speelde , een EK of een WK. Voor Nederland is dat natuurlijk het Oranje shirt. De kleur waarin het elftal verschillende keren op het veld schitterde en zorgde voor verbondenheid in de jaren 1974, 1978 en ook in 2010.
Waar in Nederland nog vrij nuchter gedaan wordt als het om sport en de verbondenheid gaat, draait het in andere landen om ware passie. Een goed voorbeeld hiervan is Braziliëe met hun kanariegele shirt. Voetbal verbroedert, de verschillen tussen arm en rijk vallen weg als het nationale elftal opgesteld wordt. Hier staan de kleuren en de voetbalsport voor passie en levensvreugde.
In Spanje staan de shirts synoniem aan het ontstaan van het Spaanse voetbal. Daarnaast is voetbal er nauw verbonden met de geschiedenis en de politiek. En dat zie je terug in de gebruikte kleuren van de verschillende voetbalshirts.
Voetbalshirts van sportoutfit naar fashion item
Waar verbondenheid te vinden is, daar speelt de commercie handig op in. Het was de Italiaanse zakenman Maurizio Pauchain die ontdekte dat Amerikanen kleding droegen met daarop de naam van hun favoriete team. Hij zag zijn kansen schoon en bij terugkeer in Italiëe introduceerde hij sportkleding waarmee je niet alleen je favoriete club uit kon dragen, maar die ook nog eens trendy was. De voetbalshirts waren comfortabel en net iets eleganter dan de shirts die door de spelers op het veld gedragen worden.
In de jaren ’80 ontketende de Italiaan een ware revolutie op dit gebied. Ineens kon iedereen een voetbalshirt dragen. Bovendien waren de shirts stijlvol en makkelijk te combineren met een jeans. Ideaal om in je vrije tijd op subtiele wijze je voorkeur uit te dragen voor een bepaalde club. Bovendien waren de shirts ook nog eens heel comfortabel om te dragen.
Voetbalshirts trendy, comfortabel en makkelijk in onderhoud
Tegenwoordig zijn voetbalshirts niet meer weg te denken uit de klerenkast. Er zullen maar weinig mensen zijn die geen voetbalshirt in de kast hebben hangen. Niet alleen mannen, maar ook steeds meer vrouwen ontdekken de shirts als trendy, comfortabel en vooral makkelijk in onderhoud. En wat te denken van kinderen die net als papa in hun favoriete clubkleuren de deur uit kunnen gaan? Hier hangen zeker 10 verschillende voetbalshirts in de kast. Deze worden niet alleen door de mannen in huis, maar ook door mijn dochter met enige regelmaat gedragen.
De shirts hebben een goede pasvorm en geven de drager een sportief uiterlijk. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van lichte stoffen die makkelijk in onderhoud zijn. Na het wassen zijn de shirts snel droog en kun je deze zonder te strijken weer aandoen. Ideaal als je snel op zoek bent naar een makkelijke outfit.
Natuurlijk kun je nog steeds kiezen voor een complete sportoutfit met alles erop en eraan. Dan combineer je het voetbalshirt met bijbehorend broekje en voetbalsokken. Zo kun je jouw club in vol tenue uitdragen, ook als je zelf een potje voetbal gaat spelen.
Wil je nu ook een comfortabel voetbalshirt van jouw favoriete club, land of speler? Bij voetbalshirtskoning.nl vind je de leukste shirts en tenues voor het hele gezin.
Leuk zo met die geschiedenis! Ik vind sommige shirts zo tof door de kleuren <3
Ja, wat kleuren betreft is er echt keuze zat 😉
Leuk sportoutfit. De kleuren vind ik erg opvallend maar wel kleurig
Je hebt ook minder opvallende voetbalshirts hoor, is maar net wat je zelf leuk vindt.
Ik ben geen fan van voetbal, maar als je dat wel bent lijkt zo’n t-shirt me inderdaad erg leuk!
Mijn dochter is ook geen fan, ik ook niet, maar het is hartstikke trendy en je kunt de shirts ook gewoon zo dragen.
Erg interessant om de geschiedenis te lezen. Hier in huis echter geen voetbalfans.
Hoeft ook niet, voetbalshirts kun je namelijk gewoon als fashion item dragen 😉 En de keuze is bijzonder groot, dus je kunt echt alle kanten op.
Leuk artikel! Zo’n sportieve look kan heel leuk en fashionable zijn! 🙂
Klopt, als je het maar op de juiste manier combineert, dan lukt het zeker wel
Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen fan ben van de voetbalshirts als ‘fashion-item’, zou ze hooguit naar de sportschool aan doen.
Dat kan, ook een goeie inderdaad: je kunt ze naar de sportschool dragen
Als voormalig voetbalvrouw kwam ik veel in contact met voetbalshirts, maar ik heb ze nooit kunnen zien als een fashion item haha. Maar ik snap het wel want het gaat inderdaad om verbondenheid.
Echt nooit aan gedacht om een voetbalshirt zo te dragen?
Wel leuk, maar ik zie mezelf er niet echt mee rondlopen 🙂