boek je vakantie bij de ANWB

Sinds Corona hebben nog meer mensen Nederland als vakantieland ontdekt. Wil je een keer iets anders zien? Dan mag een bezoek aan de Waddeneilanden niet ontbreken. Een aanrader daarbij is Ameland. Geen idee wat te doen op Ameland? Ontdek het nu!

 

Inhoud

Ameland, onderdeel van de Waddeneilanden

Ameland behoort tot de zogenaamde Waddeneilanden. De naam hebben de eilanden te danken aan het feit dat ze tussen wadden liggen. Een wad is een stukje plaat die afhankelijk van de getijden van het water droog vallen (niet helemaal droog, maar wel voldoende voor bijvoorbeeld zeehonden). Ameland ligt redelijk hoog in het noorden van Nederland en is bereikbaar met de veerboot (50 minuten varen) of de snelboot (20 minuten varen).

 

Wat te doen op Ameland?

Steeds meer mensen ontdekken de eilanden als perfecte vakantiebestemming in Nederland. Niet zo gek, want er is genoeg te zien en te doen om je een tijdens (lang) weekendje Ameland niet te vervelen. Overigens niet alleen leuk voor volwassenen, het eiland is bijzonder kindvriendelijk en daarom ook een aanrader voor een vakantie met je hele gezin. Hieronder ontdek je wat je allemaal kunt doen op Ameland.

 

Wandelen en fietsen door de natuur

Ameland is gezegend met prachtige natuur: niet alleen bossen, maar ook duinen, zee en strand. Dat maakt het eiland aantrekkelijk voor liefhebbers van de natuur. Je kunt hier urenlang wandelen en fietsen. Fietsen zijn overal op het eiland te huur, net als bijzondere vervoersmiddelen zoals een tandem of een scooter. Neem vooral ook je hond mee, want er zijn fietskarren voor honden te huur!

Wat te doen op Ameland fietsen

 

Kamperen

Ameland is bij uitstek een eiland om te kamperen. Vooral een strandcamping tussen de duinen maakt de ervaring authentiek. Je kunt hier op verschillende manieren camperen. Of je neemt je eigen camper mee, je huurt een huisje of een glampingtent. Natuurlijk zijn er ook genoeg plekken waar je met je eigen tent kunt staan. Voordeel van een glampingtent is dat je een compleet ingerichte tent krijgt inclusief echt bed. Het is zelfs mogelijk om een glampingtent met eigen sanitair te huren! Dat is pas luxueus kamperen!

Wat te doen op Ameland outdoor activiteiten

Voordeel van kamperen is dat je dichtbij de natuur staat. Als je kiest voor een camping in de duinen dan hoor je in de avond en nacht het ruizen van de zee. En in de ochtend wordt je wakker van het vrolijke gefluit van vogels die in grote getale op het eiland voorkomen.

Wat te doen op Ameland glampingtent inrichting
Ingerichte luxe glampingtent met eigen sanitair

 

Watersporten

Omdat Ameland een eiland is heb je hier genoeg wind om aan diverse soorten van watersport te doen. Denk daarbij aan kitesurfen, zeilen, skimboarden en branding kajakken. Vooral surfers halen hier gegarandeerd hun hart op. Het strand is maar liefst 27 km lang, waardoor er genoeg plekken zijn waar je naar hartenlust met je board het water op kunt gaan.

Wat te doen op Ameland outdoor activiteiten

 

Blowkarten of strandzeilen

De wind die op Ameland waait maakt het tot de perfecte bestemming om te blokarten of strandzeilen. Deze spectaculaire activiteit wordt onder begeleiding georganiseerd en is zeker een aanrader om te doen met pubers.

 

Outdoor activiteiten

Op het eiland worden ook diverse outdoor activiteiten georganiseerd. Je kunt hier bijvoorbeeld boogschieten, klimmen of paintballen. Deze activiteiten worden afgestemd op de leeftijd van de deelnemer(s), waardoor het leuk is voor jong en oud.

Wat te doen op Ameland outdoor activiteiten

 

Boottocht maken

Als je geen last hebt van zeeziekte, dan is het maken van een boottocht een aanrader. Er zijn verschillende boottochten mogelijk: je kunt onder andere naar Terschelling varen of je brengt een bezoek aan de zeehonden.

 

Maak een tocht over het strand

Heb je geen zin om een strandwandeling te maken? Geen nood! Op Ameland heb je de mogelijkheid om een tocht over het strand te maken achter een tractor. Je hebt daarbij de keuze uit wel of niet overdekt. In ongeveer 2,5 uur maak je een tocht over een groot deel van het 27 km lange strand.

 

Paardrijden

Misschien niet direct het eerste waar je aan denkt, maar Ameland is bij uitstek geschikt voor paardenliefhebbers. Er zijn diverse rijstallen op het eiland waar jong en oud de mogelijkheid heeft om een rit te paard te maken. Natuurlijk allemaal met begeleiding, want veiligheid staat voorop.

Wat te doen op Ameland paardrijden

 

Vliegen en skydiven

Wil je het eiland van bovenaf zien? Ga dan met het vliegtuig een rondje over het eiland vliegen. Ben jij een durfal? Maak dan de sprong van je leven tijdens het skydiven op Ameland. De parachutesprong gebeurd onder leiding van een deskundige. Je vindt de vliegtuigen en skydiving mogelijkheid vlakbij het dorp Ballum.

Wat te doen op Ameland skydive

 

Musea bezoeken

Ameland heeft diverse leuke musea die leuk zijn voor jong en oud. Zo kun je het Natuurmuseum bezoeken om meer te leren over de vogels en vissen van het eiland (er zijn ook diverse aquaria in het museum en een groot aquarium), het Maritiem Centrum Abraham Fok of bijvoorbeeld de oude vuurtoren beklimmen voor een geweldig mooi uitzicht. Ben je meer geïnteresseerd in geschiedenis? Dan is een bezoek aan het Bunkermuseum een must.

Wat te doen op Ameland natuurcentrum
Natuurcentrum
Wat te doen op Ameland natuurcentrum aquarium
Aquarium in Natuurcentrum Ameland

 

Wat te doen op Ameland vuurtoren
Vuurtoren Ameland

 

Dorpen met oude huizen bezoeken

Ameland heeft vier dorpen: Nes, Ballum, Hollum en Buren. Vooral Ballum en Nes zijn zeer interessant als je het leuk vindt om oude huizen te zien. De oude boerderijen dateren vaak uit 1600/1700 en zijn nog in zeer goede staat. Ook de dorpstoren van Nes en Ballum zijn opvallend, niet in de laatste plaats omdat ze al eeuwen oud zijn.

Wat te doen op Ameland oud huis Nes

Wat te doen op Ameland toren van Ballum
Toren van Ballum

 

Molens en lokale bedrijven bezoeken

Wist je dat Ameland diverse lokale producten heeft en maakt? Zo heb je Amelander mosterd, kaas, ijs, wol en lijnzaad- en koololie. Je kunt de productie van mosterd en olie meemaken als je één van de molens bezoekt. Voor de productie van kaas en ijs moet je op de kaasboerderij in Hollum zijn.

Wat te doen op Ameland molen

Wat te doen op Ameland wol

Vermaak voor kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren zullen zich gegarandeerd niet vervelen op Ameland. Er zijn talloze speeltuinen verdeeld over het eiland te vinden. Daarnaast is er in Nes een amusementshal te vinden en zijn er twee discotheken voor jongeren.

 

Zwemmen en zonnen

In de zomer is Ameland ook de perfecte bestemming om te genieten van zon, zee en strand. Door de ligging regent het op het Waddeneiland 20% minder dan in de rest van het land. De wind zorgt voor verkoeling, waardoor het nooit te heet wordt. Dit zorgt voor de ideale omstandigheden om te zwemmen en te zonnen.

Wat te doen op Ameland strand
Helaas was het nog geen weer om te zwemmen of zonnen

 

Zoals je ziet is vervelen er niet bij tijdens een vakantie op Ameland. Vooral natuurliefhebbers en watersporters komen hier helemaal aan hun trekken. Daarbij is het de ideale bestemming voor gezinnen met kinderen, dankzij de grote variëteit aan activiteiten die je op het eiland kunt doen.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in