Ontdek waarom waterstofperoxide onmisbaar in elk huishouden is. Wist je dat waterstofperoxide niet alleen gebruikt kan worden voor het ontsmetten van wondjes, maar ook voor het schoonmaken van groente en fruit? Maar met waterstofperoxide kun je nog veel meer doen. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet om waterstofperoxide te gebruiken.
Inhoud
Wat is waterstofperoxide?
Waterstofperoxide staat ook wel bekend als zuurstofwater. De anorganische verbinding bestaat uit zuurstof en waterstof. In de chemie wordt dit uitgedrukt in H2O2. Het is een goedkoop middeltje dat verkrijgbaar is bij elke drogist zoals bijvoorbeeld Kruidvat.nl. Juist omdat het middel zo goedkoop is, is het perfect geschikt om het standaard in huis te hebben. Waterstofperoxide is in staat om door middel van oxidatie micro organismen te bestrijden. Dit maakt het middel tot het perfecte desinfectie middel. Maar er is nog veel meer dat waterstofperoxide kan.
Waterstofperoxide onmisbaar in elk huishouden
Voor de prijs hoef je het niet te laten en als je eenmaal weet wat je er allemaal mee kunt doen, zul je waarschijnlijk zo snel als mogelijk naar de winkel rennen om een flesje waterstofperoxide in huis te halen.
Waterstofperoxide voor het lichaam
1. Desinfectie middel bij wonden
Zoals eerder aangegeven is waterstofperoxide desinfecterend. Ideaal dus om te gebruiken bij een wondje. Is je wondje ontstoken? Zorg er dan voor dat je de infectie enkele keren per dag schoonmaakt met een wattenstaafje gedrenkt in zuurstofwater.
2. Voetschimmel
Niets is zo vervelend als voetschimmel. Je hoeft hier niet per se medicijnen of dure producten voor te gebruiken. Door de antiseptische werking volstaat een voetbad met daaraan toegevoegd waterstofperoxide.
3. Waterstofperoxide in bad
Een werkweek kan lang duren. Om je weer wat jonger te laten voelen kun je een bad nemen met daaraan toegevoegd een beetje waterstofperoxide. Voeg aan een vol bad ongeveer 2 kopjes waterstofperoxide toe. Geniet een half uur lang van de verkwikkende en verjongende eigenschappen van waterstofperoxide.
4. Kiespijn bestrijden
Niets zo vervelend als kiespijn. Alhoewel waterstofperoxide niet pijnstillend is werkt het bij kiespijn wel antiseptisch. Daarnaast lijkt de werking ook veel op antibioticum, waardoor het een perfect huismiddel is. Natuurlijk moet je met kiespijn niet zomaar rond blijven lopen. Zie het gebruik van waterstofperoxide als een tijdig hulpmiddel. Gebruik een paar druppels in een glas lauw warm water.
5. Onreine huid
Heb je last van acne en puistjes? Dan kun je deze ook aanstippen met wat waterstofperoxide. Vergeet vooral niet dat een onreine huid vaak te maken heeft met een ongezond leefpatroon en een te veel aan suikers.
6. Verkoudheid/verstopte neus
Op zoek naar een huismiddel om van die verstopte neus aan te pakken? Maak een mengsel van 1 op 1 met waterstofperoxide en water. Druppel dit in je neus en laat het daar een paar minuten. Snuit vervolgens je neus met een schone zakdoek.
7. Tandenborstel reinigen
Zo nu en dan je tandenborstel reinigen is niet alleen goed voor de levensduur van je tandenborstel, maar ook goed voor je gezondheid. Tandenborstel zijn helaas een bron van ziektekiemen die je liever niet in je mond wilt hebben. Door de tandenborstel zo nu en dan in een glas met waterstofperoxide te zetten kun je de ziektekiemen doden.
Waterstofperoxide voor het huishouden
8. Glas reinigen
Waterstofperoxide is het perfecte schoonmaakmiddel. Ideaal om glas mee te reinigen. Denk daarbij aan spiegels, de glazen kookplaat van je fornuis en het glas van de open haard. Eigenlijk kun je alle glazen oppervlakken met waterstofperoxide glanzend schoon krijgen.
9. Ontvetten
Maak een pasta van waterstofperoxide en baking soda. Deze pasta kun je gebruiken voor het ontvetten en schoonmaken van pannen, je fornuis en andere plekken die onder het (bak)vet zitten. Na gebruik hoef je de pasta alleen weg te wissen.
10. Ontsmetten
Waterstofperoxide is een goed alternatief voor chloor om te ontsmetten. Het middel is niet agressief en kan perfect gebruikt worden om het aanrecht te ontsmetten. Ook ideaal voor het toilet en zelfs de koelkast en gootsteen. Allemaal broedplaatsen voor bacteriën die een gevaar vormen voor de gezondheid. Daarom is waterstofperoxide onmisbaar in elk huishouden. Maak simpelweg een spray van gelijke delen water en waterstofperoxide. Oppervlak insprayen, even laten intrekken en vervolgens met een schone vochtige doek afnemen.
11. Sponzen desinfecteren
Wist je dat huishouddoekjes en sponzen veel meer bacteriën bevatten dan de gemiddelde wc? Om deze bacteriën aan te pakken kun je huishouddoekjes en sponzen even in een bakje met water waaraan waterstofperoxide toe is gevoegd laten weken.
12. Houten tafels en snijplanken desinfecteren
Houten tafels en (houten) snijplanken kunnen makkelijk en snel een grote bron van ziektekiemen worden als deze niet grondig schoon worden gemaakt. Ook hier biedt waterstofperoxide uitkomst.
13. Vlekken verwijderaar: cola, rode wijn en bloed
Niets zo ergerlijk als witte kleding met daarop vlekken. Geen nood, voeg gewoon een kopje waterstofperoxide toe aan de was (naast wasmiddel) en de vlekken zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Geschikt voor cola en rode wijn vlekken. Heb je ergens bloedvlekken die niet te verwijderen zijn? Ook dan biedt waterstofperoxide uitkomst. Let wel: dit middel werkt net als chloor licht blekend.
14. Schimmel in huis
Schimmel in huis duidt op een vochtprobleem. Helaas kan schimmel in huis voor heel veel gezondheidsproblemen zorgen. Natuurlijk zijn er tal van middeltjes verkrijgbaar om de schimmel aan te pakken, maar meestal zit daar ook een behoorlijk prijskaartje aan vast. Makkelijker en sneller pak je de schimmel aan door hierop waterstofperoxide te spuiten.
15. Mijten in huis
Mijten wil je niet in huis hebben en zeker niet op je matras. Ook hier geldt weer dat waterstofperoxide uitkomst kan bieden. Maak een mengsel van water en waterstofperoxide en spuit hiermee oppervlakken in waar je vermoed dat er mijten zitten.
16. Reinigen van de vaatwasser
Het reinigen van de vaatwasser verlengd niet alleen de levensduur van het apparaat, maar garandeert bovendien stralend schone vaat. Om de vaatwasser te reinigen doe je in het vakje voor de vaatwastablet een scheut waterstofperoxide. Vervolgens leeg laten draaien en je vaatwasser is weer als nieuw.
17. Schoonmaken van groente en fruit
Groente en fruit uit de supermarkt zou je standaard schoon moeten maken. Dit kan heel makkelijk: gebruik een scheut waterstofperoxide in een kom. Was de groente en fruit in de kom. Door de oplossing worden vuil, ziektekiemen en chemicaliën moeiteloos verwijderd.
18. Planten
Ten slotte kun je waterstofperoxide ook gebruiken voor planten. Bespuit de planten met een mengsel van water met daaraan toegevoegd een scheut waterstofperoxide. Hiermee bescherm je je planten tegen ongedierte en schimmel. Kortom: ideaal om je planten ziektevrij te houden.
Heb jij nog andere toepassingen voor waterstofperoxide? Laat het me weten dan vul ik deze lijst direct aan.
*Uitgelichte afbeelding Shutterstock
Top tip, eerste flesje is al leeg ?
Dat gaat snel 🙂
Bedankt voor de tips ik ga vandaag direct een flesje kopen???
Zou ik je zeker aanraden
Nooit geweten dat waterstofperoxide zoveel toepassingen heeft zeg! Wat handig 🙂
Mooi he en het is ook nog eens hartstikke goedkoop.
Wow, ik vind het altijd heel heftig klinken, waterstofperoxide. Alsof het heel gevaarlijk is ofzo … maar dat je er zoveel mee kunt doen had ik niet gedacht. Ik ga ook maar eens een flesje halen haha.
Hahaha… dan klinkt zuurstofwater een heel stuk minder heftig 🙂
Haha! Dat zijn nog eens betere tips dan alleen je haren ermee blonderen.
Dat haren blonderen kan natuurlijk ook nog 🙂 Maar als je dan toch bezig bent kun je het flesje waterstofperoxide net zo goed ook voor andere dingen gebruiken.
Wist niet dat je dit product voor zoveel dingen kon gebruiken
Schijnbaar weten meer mensen dat niet als ik zo de reacties lees 😉
Wow wist niet dat je dit kon gebruiken voor zoveel dingen. Ga ook eens kijken bij het Kruidvat
Moet je zeker doen en voor de prijs hoef je het echt niet te laten.
Wat een informatieve blog. Ik gebruik dit voor mijn wenkrauwverf. Ik wist niet dat je dit op je huid kon smeren. Weer wat geleerd.
Handig middeltje he? Niet voor niks heb ik het de titel ‘Waterstofperoxide onmisbaar in elk huishouden’ gegeven. Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee.
Jeetje, ik heb het niet in huis. Maar misschien is dat toch wel nuttig om te hebben…
Zoals je kunt zien is waterstofperoxide zeker nuttig om in huis te hebben
[…] huishoudmiddel dat niet mag ontbreken in je keukenkast? Kijk dan eens naar de vele toepassingen van waterstofperoxide. Heeft je hond vaak last van oorontstekingen? Ik geef je tips voor de natuurlijke behandeling van […]
[…] is misschien iets dat je niet standaard in huis hebt. Toch is het must om in je kastje te hebben. Waterstofperoxide is namelijk voor heel veel dingen te gebruiken en een must have huismiddeltje. Mocht je ergens […]
[…] heet water in combinatie met wat natriumbicarbonaat (baking soda). Eventueel desinfecteren met wat waterstofperoxide. Goed laten drogen voor […]
Ik heb dit nog in huis staan, gebruikt toen ik een kies had getrokken en het wondje iets geïrriteerd was om het schoon te houden.
Dan is het inderdaad onmisbaar
[…] Waterstofperoxide moet elk huishouden hebben. Het is een handig middel dat je voor talloze dingen in huis in kunt zetten. Als je voegen helemaal verkleurd zijn (bijvoorbeeld door schimmel) dan kun je waterstofperoxide (3%) halen. Hiermee kun je dan de verkleurde voegen aanpakken. Waterstofperoxide werkt blekend en daarom moet je opletten als je hiermee aan de gang gaat. Breng het product met behulp van een wattenstaafje of een kwastje op de voegen aan. Zorg ervoor dat je niet met de tegels in contact komt. Draag tijdens het werken beschermende handschoenen. Zorg bovendien voor optimale ventilatie. […]
[…] Hydrogen peroxide Hydrogen peroxide doodt bacteriën en komt goed van pas als je keelpijn hebt. Neem hiervoor 3% hydrogen peroxide (een […]
Bij oorpijn! Waterstof peroxide in het oor druppelen en zn werk laten doen. Als het niet meer bruist ben je klaar en is je oorpijn weg.
Dank je wel, goede aanvulling