boek je vakantie bij de ANWB

We zitten meer dan ooit thuis. Zorg daarom dat de woonkamer comfortabel en gezellig is, zodat de muren niet op je af komen. Met deze 14 tips om de woonkamer een make over te geven kom je al een heel eind en zul je genieten van het thuis zitten.

 

Inhoud

Woonkamer inrichten

Voor de meeste mensen is de woonkamer dé place to be in huis. Hier worden uren gespendeerd, zeker als de woonkamer verbonden is met de eetkamer. Dat geldt zeker voor de tijd waarin we nu leven. Door alle maatregelen is ons huis de enige veilige haven waar we kunnen vertoeven.

De tv staat meer en langer aan dan ooit en de woonkamer is het centrale punt voor jong en oud. Misschien ben je na al die maanden thuiszitten en thuiswerken wel uitgekeken op je woonkamer. Je kunt rigoreus aan de slag gaan of met onderstaande tips je woonkamer een kleine make over geven.

 

14 Tips om de woonkamer een make over te geven

Een make over van de woonkamer kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Soms maakt een kleine verandering al een grote impact en kun je weer een tijdje vooruit.

 

1. Plankjes boven het bankstel

Heb je boven je bankstel nog een lege ruimte? Dan is het noodzaak om deze als eerste aan te pakken. Niets zo ongezellig dan een kale muur. Juist in de woonkamer wil je wat gezelligheid creëeren. Dat doe je bijvoorbeeld door het bevestigen van een aantal wandplanken boven je bankstel. Op de plankjes is ruimte voor foto’s, plantjes en bijvoorbeeld kleine decoratie. Stem de kleuren en accessoires wel af op de rest van je interieur om er een mooi geheel van te maken.

 

2. Eén eyecatcher

Elke woonkamer moet een blikvanger hebben. Voor designers is een eyecatcher het uitgangspunt voor het inrichten van een kamer. Jij kunt dit heel makkelijk nabootsen. Ga naar de woonkamer en bepaal wat je eyecatcher wordt. Dit kan je tv zijn, de open haard of een muur met daarop foto’s. Dit is je uitgangspunt om de rest van de woonkamer in te richten. Ook hier geldt weer: speel met kleuren en zorg dat alles bij elkaar past.

14 Tips om de woonkamer een make over te geven tv

3. Maak de tv het middelpunt van de kamer

Een tv is niet meer weg te denken uit de woonkamer. Niet zo gek, want je kunt hierdoor heel wat ontspannen uurtjes doorbrengen. Voor kinderen is een tv onmisbaar in combinatie met een game console. Dus waarom niet de tv tot het middelpunt van de kamer maken? Dat kun je onder andere doen door de tv op te hangen en de muur erachter een opvallende kleur te geven (of juist niet, dan kies je bijvoorbeeld voor zwart). Of je hangt rondom je tv allemaal posters en foto’s en maakt je tv het middelpunt van deze gallerij.

 

4. Kussens, kussens en nog eens kussens

Is het je wel eens opgevallen dat in magazines altijd kussens gebruikt worden om een bankstel en een kamer in het algemeen op te leuken? Niet zo gek, want kussens kunnen heel veel toevoegen aan de uitstraling van je kamer. Raak je snel uitgekeken? Wissel de kussens dan zo nu en dan. Speel met kleuren of ga met de seizoenen mee om het bankstel aantrekkelijker en uitnodigend te maken.

 

5. Een statement muur

Een statement muur kan eveneens dienen als de absolute blikvanger van je kamer. Heb je bijvoorbeeld een eenvoudig ingerichte woonkamer in neutrale kleuren? Verf dan één muur in een donkere kleur als eyecatcher. Zorg er wel voor dat deze muur dan ook echt alle aandacht krijgt. Heb je links een statement muur, rechts een opvallende open haard en in het midden een grote tv die een blikvanger op zichzelf is, dan wordt het allemaal te veel.

 

6. Vloerkleed

Niets zo gemoedelijk als een vloerkleed. Zeker als je laminaat of zeil op de vloer hebt liggen. Een vloerkleed geeft het geheel een gezellige uitstraling, precies hetgeen je nodig hebt in deze tijd. Overigens hoef je niet per se te kiezen voor een opvallend vloerkleed. Een neutraal vloerkleed met een klein motiefje erin zorgt net voor de finishing touch van je woonkamer.

 

7. Een gallerij

Waarom zou je niet een hoekje reserveren en er je eigen gallerij van maken? Dat kan met allerlei kunstwerken die je gekocht hebt of die je kinderen hebben gemaakt. Werk met (verschillende) lijsten en formaten om het aantrekkelijk te maken. Mix en match gaan prima samen als het op kunst aankomt.

14 tips om de woonkamer een make over te geven gallerij

8. Kamerplanten

Wat mij betreft een absolute must als je de woonkamer een make over wilt geven. Kamerplanten stralen rust uit en verbeteren tegelijkertijd de luchtkwaliteit in huis. Verwijder decoratie en accessoires in de kamer en vervang deze door kamerplanten. Je huis heeft meteen een gezellige uitstraling en je zult merken dat het veel comfortabeler aanvoelt. Ook hier geldt: kies gerust voor een mix en match aan planten waar jij je goed bij voelt.

Leestip: Top 10 Makkelijk te houden kamerplanten

 

9. Hang een spiegel op

Soms is de oplossing even simpel als geraffineerd. Heb je er ooit over nagedacht om je woonkamer op te leuken met een spiegel? Een spiegel is niet alleen leuk als decoratie, maar kan er tegelijkertijd voor zorgen dat er optisch meer ruimte gecreëerd wordt. Niet alleen ruimte, maar ook licht kan door het gebruik van een spiegel versterkt worden.

10. Maak een statement met een lamp

Deze tip is veelzijdig: heb je een kleine woonkamer en wil je de optie wekken dat de kamer groter en hoger is? Dan kun je ervoor kiezen om een statement lamp op te hangen. Deze zorgt ervoor dat de blikken naar boven gericht zijn, waardoor het niet zo opvalt dat je kamer eigenlijk niet zo groot is. Er is wel één maar: heb je maar één lichtpunt in de hele kamer, wees dan voorzichtig in je keuze wat de lamp betreft. Wil je optimaal comfort en gezelligheid in de woonkamer? Dan zijn drie verschillende lichtpunten een must.

 

11. Een kleurrijke touch

Heb je een overwegend neutrale woonkamer? Denk er dan eens over na of er plekje aan de muur vrij is waar je wat kleur toe kunt voegen. Dat doe je bij voorkeur door het ophangen van een (abstract) schilderij. Voor het beste resultaat kies je een kunstwerk waarin de kleuren uit het interieur verwerkt zijn.

Je kunt overigens ook zelf aan de slag gaan. Koop een canvas, goedkope verf van de Action of de Hema en leef je uit. Kunst heeft als voordeel dat het niets voor hoeft te stellen. Alles mag en kan als het maar bij je interieur past. En wie weet ontdek je wel een nieuwe passie of een leuke manier om te ontspannen.

 

12. Ton sur Ton

Misschien heb je dit begrip al eens de revue zien passeren. Misschien ben je er nog niet bekend mee. Ton sur ton kun je zowel voor de inrichting als bijvoorbeeld je kledingstijl toepassen. Het gaat erom dat je met kleuren uit dezelfde kleurtoon werkt. Kort gezegd: wil je vooral grijs terug laten komen, dan kies je alles in grijstinten, waarbij je varieert van heel licht tot heel donker grijs. Dit kun je met alle kleuren doen. Op die manier creëer je vooral rust in de woonkamer.

 

13. Schuif meubels weg van de muur

Het is even simpel als het klinkt: schuif de meubels weg van de muren als de ruimte dit toelaat. Door dit te doen kun je meer met de beschikbare ruimte beginnen. Je kunt bijvoorbeeld een boekenkast achter het bankstel plaatsen. Of je hebt meer loopruimte. Kijk gewoon eens wat het doet als je de meubels niet strak tegen de muur aanzet.

 

14. Maak optimaal gebruik van het ontwerp van de ruimte

Een laatste tip, voor velen niet meer dan een inkoppertje: maak optimaal gebruik van de ruimte. Heb je een deel in de woonkamer waar je de trap ziet die naar boven gaat? Maak hier gebruik van en bouw hieronder een op maat gemaakte kast. Of bouw er een klein kamertje omheen dat je gebruikt als voorraadskast. Speel in op het ontwerp en integreer dat in jouw inrichting.

 

Woonkamer comfortabel en gezellig inrichten

Met een paar kleine aanpassingen kun je de kamer helemaal restylen. Maak er bijvoorbeeld een retro woonkamer van de seventies van of juist landelijk met een moderne twist. Van het toevoegen van een paar kussens, kamerplanten en een spiegel tot een wat grotere make over zoals het verven van een muur als blikvanger. Je kunt het zo duur en arbeidsintensief maken als je zelf wil. Of je kiest voor een duurzame make over. Zorg er wel voor dat je onder alle omstandigheden je eigen wensen en voorkeuren niet uit het oog verliest.

 

Heb jij je woonkamer wel eens een make over gegeven?

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in